CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2998 din 17 martie 2019        Toate Articolele Autorului

ARTE DE A TE ..... PLICTISI !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Așa cum am arătat în eseul anterior, starea de SINGURĂTATE este complexă,fiind prezentă atât la animale, dar mai ales la oameni. Dar, strâns legată este și PLICTISEALA. Conform DEX-ului, aceasta este tot o "stare sufletească, apăsătoare, o ușoară depresie morală provocată de singurătate". Tot plictiseala este definită ca o "lipsă de ocupație sau o activitate monotonă, neatrăgătoare". Profesorul Vintilă Mihăilescu mai adaugă cea de "neplăcere de a rămâne singur cu tine însuți". 
  
Numai din prezentarea acestor definiții, se poate avea o descriere sau o prezentare a acestei stări sufletești atât de răspândită. Desigur că și animalele se plictisesc, mai ales cele din cuști sau grădini zoologice. Dar oamenii ? Timp de mii de ani, după asigurarea hranei sau a muncii, oamenii stăteau de vorbă sau la bârfă, după care se culcau odată cu lăsarea serii. Se pare că dormitul este prima armă contra plictiselii. Este un exemplu ușor de observat, de exemplu în spitale, pe bancă în parc, la un spectacol sau conferință neatrăgătoare. Starea de plictiseală apare atât în singurătate, deci în interioritatea individului, dar mai ales ca manifestare exterioară. 
  
Plictiseala, fiind atât de frecventă, a atras atenția psihologilor, scriitorilor, drama-turgilor, etc. Putem menționa impresionanta carte al lui Cristophe Granger, "Plictiseala. Isoria unei stări sufletești (sec. XIV – XX)" apărută în Franța în secolul trecut. Cunoscutul filosof Constantin Noica a scris, deasemenea despre plictiseală, caracterizând-o printr-o " impresie că nu se întâmplă nimic" sau, se întâmplă mereu acelaș lucru/activitate . 
  
Revenind la Istoria plictiselii, această stare prezentă mai ales la clasa conducătoare a provocat inevitabil o soluție practică, respectiv munca/activitate sau distracția. Așa că nu este de mirare că pretutindeni în Istoria Omenirii, s-au inventat circuri, pelerinaje, execuții publice, carnavaluri, vânătoarea, călătorii, dar și expediții de cucerire, mai ales războaie. Această ultimă ocupație ce implică mulți oameni, pare productivă, așa că nu este de mirare că în ultimii zece mii de ani, s-au semnalat aproximativ 60 ani de pace!. Această ocupație sângeroasă, dar foarte frecventă poate fi explicată prin caracterul nostru genetic agresiv, ca parte activă a adaptării la condițiile de mediu și a supraviețuirii. 
  
Această trăsătură genetică a fost recent analizată de Yigal Harari în "Scurtă Istorie a Omenirii", prin care, specia noastră, "Homo Sapiens" a eliminat cu succes alte forme înrudite din specia Homo, și a reușit dominarea Pământului, chiar suprapropâlându-l. 
  
Cel mai frecvent și impresionant al plictiselii este neplăcerea de a rămâne singur cu tine însuți. Prin această trăsătură, plictiseala devine un subiect interesant pentru filosofi, sociologi, chiar psihiatrii. Acest aspect al plictiselii a fost menționat de Aristotel ca o melancolie. În Anglia secolului XVII, tinerii bogați se plângeau de "spleen", care în Franța secolului XIX era denumit "răul secolului". Din secolul XX, acest aspect al plictiselii devine subiect preferat de existenșialiști, scriitori sau chiar dramaturgi. Spațiul nu ne permite desvoltarea subiectului. 
  
Cârciuma, chiar sub alte denumiri (bodegă, birt, saloon, etc) a fost o soluție alături de cafeneaua pentru alungarea temporală a plictiselii. În epoca contemporană, plictiseala interioară este combătută oarecum prin motoarele de socializare (FaceBook, Instagram, etc). Desigur pare o variantă comodă, rapidă cu satisfacții. 
  
Dar, plictiseala poate oferi noi surprize. Principial, această stare este asociată monotoniei și lipsei de activitate. Recent. Andrei Pleșu a arătat că prea multă agitație, scandaluri și trăncăneală nesemnificativă produce un efect invers, o plictiseală pînă la apatie. 
  
Există o soluție a plictiselii, mai ales cea interioară ? Nu cred !Din contra,comunicarea prin Internet contribue la izolarea individuală blocând esențialul comunicării sociale. Adică, CONTACTUL UMAN, SOCIAL. Comunicarea prin rețele sociale nu poate înlocui DIALOGUL, atât de necesar cunoașterii. După cum au spus unii cârcotași, prin comunicarea prin rețele de socializare, orice prost își poate răspândi această calitate, tuturor. De aceea, această cale de comunicare a devenit preferata politicienilor. 
  
În concluzie, fiecare om, combate plictiseala cum poate și îi permite genul, vârsta, cultura, și mai ales.... Inteligența 
  
Referinţă Bibliografică:
ARTE DE A TE ..... PLICTISI ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2998, Anul IX, 17 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!