CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2960 din 07 februarie 2019        Toate Articolele Autorului

DAR CU APA......CE AVETI !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
APA este elementul esențial vieții și, desigur, are o multitudine de utilizări. Iată că recent, în România, apa este folosită ca....instrument politic. Două ministere (Sănătății și Educației), Primăria Capitalei și furnizorul de apă potabilă duc un război mediatic pe seama calității apei potabile. Deocamdată știm că apa din București este potabilă, iar furnizorul, aparent nevinovat, plătește o amendă de zece mii de lei. Furtună într-un pahar de apă ? Sau un proiect menit să alunece pe apa Sâmbetei ? 
  
Noi românii avem o lungă tradiție cu ....otrăvirea apei potabile, folosită încă din vremurile dacilor ca armă contra cotropitorilor. Așa încât și la Revoluția din decembrie 1989, otrăvirea apei a fost una din știrile false utilizate cu succes pentru creiarea unei panici aparent controlate. 
  
APA este componenta indispensabilă existeței vieții pe pământ. Organismul nostru conține aproximativ 70 % apă. Controlarea surselor de apă potabilă a fost și o să rămână un motiv de război și cotropiri în tot cursul Istoriei Omenirii, dar prezent și în lumea animalelor. 
  
Nu putem trăi fără a bea apă (lichide) mai mult de trei zile, cu un consum mediu de doi litri/zi. De aceea, încă din negurile Istoriei, apa și mai ales isvoarele au căpătat și o conotație sacră. În multe Mitologii ale unor popoare, isvoarele sunt un loc preferat de zei, nimfe și zâne ocrotitoare. Nu întâmplător, isvoarele și fântânele au devenit locuri sacre asociate adeseori cu icoane. BOTEZUL sacru, face parte dintr-un ritual de Inițiere și este prezent la multe religii sau secte. Apa sființită (aghiasma) este folosită ca un talisman, uneori chiar și de atei . 
  
Și din punct de vedere științific, apa se comportă ciudat. Se știe că o moleculă de apă, H2O, se compune dintr-un atom de oxigen și doi de hidrogen. Dar în mod mai rar întâlnit în Chimie, molecula de apă are doi electroni neparticipanți, liberi. Această calitate determină moleculele de apă să se asocieze cu alte trei molecule de apă alcătuind o formație de tetraedru. Acest efect determină ca ghiața să aibă o densitate anormal de joasă, astfel că plutește pe un lac, permițând dedesubt, supraviețuirea peștilor . 
  
Tot datorită structurii chimice mai deosebit, apa se leagă chimic de mulți ioni metalici, atât în ape termale, cât și în sânge. APELE TERMALE cu conținut ridicat în ioni metalici a fost folosită încă din zorile Istoriei ca MEDICAMENT, deși de multe ori poate fi și toxică, în cazul prezenței în concentrație mare a unor metale grele (mercur, arseniu, cadmiu, etc). 
  
In anii 50 ai secolului XX, biologul german Theodore Schwenk a studiat comparativ apa din fântână cu cea de la robinet. Bineînțeles, că a găsit câteva deosebiri chimice și chiar structurale. Aceste deosebiri l-au făcut pe Schwenck să declare că apa din fântâni " este mai VIE decât cea de robinet". Această concluzie se referea la prezența unor poluanți chimici, dar pentru tămăduitori, ezoterici și paranormali...a fost o mană cerească. Devenea evident că apa curgătoare, mai ales cea de isvor este mai oxigenată, astfel că aceasta ....este mai curată, chiar mai VIE. 
  
Această posibilitate era de mult cunoscută. Astfel, în secolul XIX, pastorul Kneipp (1821 - 1897) a devenit celebru pentru o cură cu băi de apă, iar Vinzenz Priestnitz (1799 - 1951) a inventat prișnițele și cataplasmele. Desigur se mai poate menționa HOMEOPATIA o metodă de tratament cu unele chimicale diluate de sute de ori. Deși neacceptată de majoritatea medicilor, această metodă are succes și în epoca noastră. Homeopații folosesc și apă dinamizată, obținută prin scuturarea (sucusiuni) apei ce conține medicamentul diluat. Grozav ! 
  
Românii au fost prezenți și în acest domeniu, chiar recent. Astfel în anii 50 ai secolului trecut, fizicianul Mânzatu a fost la modă prin tratamente cu APA VIE, deosebindu-se de APA MOARTĂ. De fapt era obținută prin electroliza apei. Se pare că tot acest fizician-politician mai folosise pentru tratamente APA MAGNETIZATĂ, recomandată tot pentru tratamente. Aceasta era apa în care a stat un magnet. 
  
Un alt tămăduitor amator, M.M.Șerban a înaugurat un tratament cu apă PIRAMIDALĂ, obținută prin păstrarea unei sticle cu apă în interiorul unei piramide (cea de lîngă Pitești). Lista continuă cu APA STRUCTURATĂ, un alt nume dat tot de Mânzatu apei supusă unei electrolize. În fine, încheiem lista tratamentelor prin APA SĂRĂCITĂ ÎN DEUTERIU o metodă de scurtă modă la începutul anilor 90. Deuteriul este un isotop al hidrogenului, iar uzina de apă grea de la Turnu Severin avea nevoie de o finanțare. 
  
Am fost impresionat cum de s-au pretat unii medici să accepte și să recomande, temporar, astfel de tratamente. Tot prin anii 90 a fost o mare scandal în Franța, când un profesor universitar de prestigiu a publicat în revista Science un articol, în care vroia să demonstreze că apa poate conține urme (amprentele) unor substanțe care au fost diluate de milioane de ori. Evident, astfel de apă ar avea propietăți terapeutice.Ulterior, revista a cerut scuze cititorilor mediului academic. 
  
În concluzie APA rămâne, în continuare esențială vieții, iar utilizările acestei molecule sunt practic nelimitate, inclusiv ca armă în disputele politice. Noi avem o îndelungată experiență ! 
  
Referinţă Bibliografică:
DAR CU APA......CE AVETI ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2960, Anul IX, 07 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!