CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2947 din 25 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

NICI POVEȘTILE ...NUMAI SUNT CE AU FOST !

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Acestea sunt doar povești " este o sintagmă des folosită în sens peiorativ. Noțiunea de poveste – povești a avut întotdeauna un larg înțeles, de la admirativ " ce poveste !" pînă la la cel de batjocură. Dar iată că în ultimul timp, POVESTEA a căpătat un înțeles mai mult pozitiv, 
  
uneori chiar terapeutic. 
  
Nu știm de unde a apărut reevaluarea noțiunii de poveste. Unii acuză pe istoricul Yuval Noah Harari, care în binecunoscuta carte Sapiens, scurtă Istorie a omenirii, demonstrează că " omul este animalul care spune povești " . Harari afirmă că ficțiunea ne-a permis nu doar să imaginăm lucruri și fapte, ci să facem asta în mod colectiv. După Harari, prin povești, ficțiune, apoi mituri și religii, dogme și utopii, comunități mari de oamenii au acționat de multe ori irațional, chiar contrar instinctelor de supraviețuire. 
  
În acest sens, forța imaginației concretizată în povești, mituri și religii stă la baza ISTORIEI. Nu este de mirare că sunt filosofi, care afirmă că de fapt nu vom ști niciodată adevărul pur, căci Istoria se bazează pe relatări subiective, adesea povești și fabulații. Succesul enorm al unor cărți și filme gen Harry Potter sau Stapânul Inelelor poate confirma această tendință. În ciuda marilor realizări tehnice și științifice din secolul XXI, chiar și savanții sau informaticienii...se uită la filme ca Superman sau se relaxează prin jocuri pe calculator. Evident, se impune o concluzie realistă....avem nevoie de povești.! 
  
Această concluzie a determinat mulți savanți să cerceteze originele pvestirii ! Cale dificilă, aproape imposibilă de rezolvat satisfăcător. Probabil că la început au fost VISURILE, cu acțiuni adesea neverosimile, dar stimulatoare ale IMAGINAȚIEI. S-a demonstrat că și mamiferele visează. Nu știm ce fel de visuri, dar oamenii prin dobândirea limbajului articulat acum aproximativ o sută de mii de ani...au povestit celor din jur unele vise, căutând o interpretare sau un semn al divinității. Întâmplător, menționăm că și acum în secolul XXI....tot căutăm o interpretare a viselor. 
  
Dar povestea poate fi studiată și din punct de vedere psihiatric. Ce facem acum înainte de culcare ? Răspuns probabil ....ne uităm la televizor sau urmărim dezbateri politice ori spectacole. Ce au făcut oamenii în curs de 100.000 de ani ? Au stat în familii, grupuri mai mici ..și au spus povești, dar și bârfe. 
  
După Harari, între 70.000 și 30.000 de ani, a avut loc REVOLUȚIA COGNITIVĂ, în sensul predominării vorbirii coerente ca mijloc de comunicare între oameni. Acest salt calitativ se datorește unei mutații genetice, care a permis o restructurare anatomică și funcțională a creierului. Comunicarea verbală a permis relatarea și răspândirea unor mituri, legende și bineînțeles de povești, cu subiecte asemănătoare. Aceste povești sunt roade ale imaginației, bazate pe vise, și povești, devenite în cursul timpului în religii, dogme și utopii. Astfel de povești reinterpretate au dobândit în cursul Istoriei o MOTIVAȚIE, o interpretare subiectivă, pe care diverși oameni cu carismă le-a conferit un sens mobilizator, suficient pentru a stimula imaginația și a declanșa o religie, un război sau o migrație. 
  
Perpetuarea interesului pentru povești, cu infinite prezentări, de la basme clasice și universale la cele pe care le vedem în epoca noastră pe ecran sugerează evident.....necesitatea lor. Oamenii, spre deosebire de animale au nevoie de NOUTATE (în sens benefic). Această noutate este cel mai des exprimată în ....cântece. Cu excepția unor vechi hituri, tineretul vrea ceva nou, chiar dacă acesta nu este de înaltă calitate.În toate timpurile, după o anumită vârstă (să zicem 30 de ani), majoritatea populației trece în rutină, în monotonie. Vă dați seama ce plictiseală a fost timp de zeci de mii de ani, când seara te culcai la apusul soarelui și te sculai la răsărit. Poveștile și bârfa spuse seara înainte de culcare dădeau un sens vieții la orice vârstă. 
  
Sursele poveștilor sunt nelimitate, pornind de la evenimente reale, repovestite, dar mai ales FRICA și mult mai târziu iubirea. Dacă inundații catastrofale au determinat legenda potopului existentă pe mai multe continente, Frica a produs mult mai multe efecte sesizabile și în epoca noastră. Frica este o emoție primară existentă și la animale, dar la oameni a produs multiple și decisive efecte. Acestea cuprind RELIGIILE, dar și mituri, legende, povestiri de groază....un subiect de bază pentru scriitori și filme. 
  
IUBIREA, alt isvor nesecat de povești, favorite cu predilecție femeilor a apărut mult mai târziu. Iubirea maternă există și la animale, cea dintre oameni și unele animale este, dease-menea, des întâlnită, dar DRAGOSTEA susținută de dorința sexuală a produs cele mai frumoase povești, cât și, ulterior...filme, cântece. 
  
Religiile, de pretutindeni au sesizat efectele puternic psihi-ce ale poveștilor incorporându-le în ritualuri, dar și în obiceiuri și tradiții. În epoca noastră, obiceiurile, mai ales cele culinare asociate poveștilor s-au păstrat în detrimentul poveștilor asociate. 
  
Succesul și permanența unei povești este determinată de ....MISTER sau gradul de misticism, care crește curiozitatea și interesul pentru recitirea textului. După cum a demonstrat filosful H. Bergson (1859 - 1941) în " Cele două Surse ale Religiei și Moralei", încă de la începuturile Umanității, Frica de Necunoscut asociată unei prezențe divine conferă povestirii un grad sporit de atracție, predominarea unei transcendețe și misticism. Toate Religiile au sesizat această implicare și au adoptat-o cu entuziasm. 
  
Reevaluarea rolului povestirii în Istorie este de necontestat. Filosofii, încă din secolul XIX au subliniat că nu există istorie fără narațiune. Și aceasta este subiectivă. Mai mult,s- a mai descoperit rolul deloc neglijabil al BÂRFEI, care a fost asociat povestirii, conferind un grad ridicat de subiectivism. 
  
Oricum, indiferent de sursă, poveștile vor rămâne încă mult timp atractive, sub variate forme de prezentare, re-adaptate la nivelul tehnologic al epocii. 
  
Referinţă Bibliografică:
NICI POVEȘTILE ...NUMAI SUNT CE AU FOST ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2947, Anul IX, 25 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!