CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2925 din 03 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

DESTIN ȘI UMOR !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un nou eseu despre DESTIN, subiect, cu care se poate umple o bibliotecă ? Google ne spune ca poate furniza peste 42 milioane cărți și articole cu acest subiect.De fapt, Nu se cunoaște când a apărut noțiunea de Destin, dar încă din negurile Istoriei existau cam la toate religiile, ca zei predestinați acestui subiect, cum se întânesc la babilonieni, egipteni, hinduși, chinezi și bine înțeles la grecii și romanii antici. 
  
Din Istoriile Mitologiilor nu a reiesit clar dacă zeii ocupați cu Destinul erau sub-ordonați ierarhiei mitologice sau acționau independent, după legi știute doar de ei . 
  
Noțiunea de Destin a pătruns în toate straturile populației de pretutindeni, în sensul unei predestinări inevitabile ale fiecărei ființe, hotărâtă de forțe esoterice, poate prin grație divină. Un fel de lozincă (brand) implacabil de forma CE ÎȚI ESTE SCRIS, ÎN FRUNTE ÎȚI ESTE PUS ! De-alungul timpurilor despre destin s-au ocupat nu numai preoții tuturor religiilor, dar și filosofi, scriitori, dramaturgi,regizori de filme muzicanți și bine înțeles....politicieni de toate soiurile. Fiecare a înțeles...ce a vrut, Există totuși si un consens, după care destinul este inevitabil sau cum zicea medicul academician N. Gh. Lupu ...trăiești și reziști, atât timp cât ai ață pe mosorel (evident, mosorelul vieții fiecăruia). 
  
Problema care a fost discutată, nu atât cine a hotărât destinul fiecăruia, ci...dacă este chiar decisiv...chiar nu putem să-l influențăm sau dirijăm ? Evident, nici acum nu se poate răspunde satisfăcător acestei întrebări. 
  
Alegerea acestui subiect de eseu este întâmplătoare, si nu provine în urma unei fatalități, eveniment de cotitură în viață, atât de atrăgător scriitorilor sau dramaturgilor. Cât mai banal cu putință, DESTINUL a fost ales tot întâmplător ca subiect de dosar de către revista literară de prestigiu, DILEMA din 19 decembrie 2018. Și alegerea acestui subiect este ciudată. Subiectul a fost inițiat de antropologul Vintilă Mihăilescu, profesor universitar, care se luptă cu o boală nemiloasă. Desigur, când cineva este bolnav, i se pot declanșa tot felul de păreri, discuții interioare, apeluri la rugăciune, inclusiv idei filosofice etc 
  
Dar profesorul V.Mihăilescu (VH) a găsit timp și atracție pentru partea filosofică, iar ideile și textul rezultat le-a trimis pentru un dialog prietenului și colaboratorului, filosoful Andrei Pleșu (AP). Desigur VH a avut timp să strângă mai mult material și idei, dar, întâm-plător, AP a reușit să prezinte un material de răspuns. Din cele opt pagini ale dosarului despre Destin, contribuția lui AP se rezumă la jumătate de pagină, dar tocmai aceasta este previzibilă și accesibilă mai multor cititori. 
  
Evident, filosoful AP,evidențiază NECESITATEA ca esența destinului. Un eveniment are loc....pentru că trebuia să se întâmple. Există chiar subdiviziuni, cum sunt FATALISMUL, cu rădăcini mistice, esoterice, superstițioase și DETERMINISMUL, mai realist, în care se disting cauze favorizante necesare producerii unui eveniment. În final, o colaborare între voința divină și libertatea/voința umană. 
  
Și acum vine poanta eseului. antropologul VH prezintă o versiune originală asupra Destinului. După cum mărturisea VH, el a înfruntat Moartea de două ori (infract și cancer), dar a supraviețuit datorită UMORULUI. VH constată în urma unei lungi și valoroase experiențe de viață că oamenii se nasc cu variate dotări pentru umor. Oamenii puternici, ambițioși, mai ales cei dedicați dominării pînă la Dictatură, NU au umor. De la Napoleon, Hitler, Stalin sau Ceaușescu, nici unul nu a avut vre-o urmă de umor. 
  
După cum sublinia AP, Destinul este o configurație antinomică, ce marchează fiecare om. Destinul apare ca ceva familiar și misterios, cu caracter dominant, dar asociat unei imprevi-zibilități.. Cine ne poate răspunde dacă acționăm conform unei ...programări sau conform minții și voinței individuale ?. 
  
Conform unui determinism discutabil, în urma unei dotări de la naștere vom reacționa la consecințele evenimentelor sau acțiunilor din viața noastră în mod tragic, văicăreală sau ...cu umor. În acest din urmă caz, VH afirmă că Umorul este un mecanism de apărare al organismului, care ne ajută la mobilizarea unor sisteme de apărare biochimice, imunologice sau psihice. 
  
Toți medicii au observat din experiența personală că pacienții dotați cu simțul umorului, (autoironie, sarcasm,bășcălie, bancuri, etc) suportă mai ușor vicisitudinele sorții, ba chiar se vindecă mai rapid. În analele Medicinii, dotarea cu umor veritabil a fost remarcată încă din Antichitate. Varietatea individuală este atât de mare, încât tratamentul statistic al umorului asociat cu destinul pare irealizabil, ci doar observabil și ....recomandabil. 
  
Ce opinie găsim în ...Știință ? În primul rând, savanții NU acceptă destinul ca un factor decisiv, ci admit COINCIDENȚA. Ba mai mult, în final VH acceptă rolul POVEȘTII. Omul este singura ființă, care a inventat povești, ce au devenit cu timpul Mitologii, Religii sau subiecte psiho-esoterice. În acest sens, trebuie menționat că renumitul istoric Yuval Harari în, celebra "Scurtă Istorie a Omenirii", afirmă că Istoria este o înșiruire de povești, rezultate din interpretarea unor evenimente reale, dar amplificate și re-reinter-pretate. Evident, istoricii /cronicarii NU au avut umor. Așa că, în final, fiecare înțelege Destinul...conform dotării din naștere, dar și unor noi abilități dobândite conjunctural, în cursul vieții. 
  
Referinţă Bibliografică:
DESTIN ȘI UMOR ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2925, Anul IX, 03 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!