CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2875 din 14 noiembrie 2018        Toate Articolele Autorului

TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE ...ÎNCOTRO ? 3. MEDICINA ALTERNATIVĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La pelerinajele cu ocazia sărbătoririi Sf. Parascheva și Sf. Dumitru, printre miile de pelerini, care au stat la coadă cel puțin două zile, au apărut tămăduitori. Aceștia vindeau apă „sființită”, cu care se pretindea că te vindeci de orice boală, fără să iei pilule (medicamente). Chiar Autoritățile Bisericești au avertizat pelerinii contra acestor impostori. După cum au fost vizualizați la posturile TV, acești impostori aveau agățată pe spate o cruce mare de lemn, plus altele mai mici și veneau....destui clienți. Da, o excrocherie simplă, ieftină pentru oameni naivi. Incredibil, ca astfel de scene să aibă loc în secolul 21, în epoca Internetului și a zborurilor cosmice. 
  
După cum am arătat în primele două eseuri din această serie, în România ne confruntăm cu o scumpire a medicamentelor de ultima generație și o dispariție treptată a celor mai vechi și ieftine. O consecință, oarecum firească este creșterea vânzării de tratamente aparținând Medicinii Alternative. Sub acest nume sunt cuprinse o gamă aparent nelimitată de tratamente, unele provenite din negura vremurilor, iar altele isvorâte din epoca noastră, beneficiind de branduri de impact (exemplu Biorezonanță) 
  
Medicina Alternativă a dus-o bine întotdeauna și perseverează prin atragere de noi clienți. Spre surprinderea mea, Medicina Alternativă (MA) persistă nu numai în țări sărace sau puțin civilizate, dar este prezentă activ în SUA, Germania și Franța. Cifra de afaceri este greu de apreciat, fiind dificil de urmărit activitatea și vânzările reale, unele fără bonuri fiscale. Numai în SUA, cifra de afaceri este de aproximativ zece miliarde USD. 
  
Domeniul MA este foarte vast, de la banalele ceaiuri (Fitoterapie) la Homeopatie, Presopunctură, pînă la tratamente în sanatorii de lux și Biorezonanță. Se mai pot adăoga Hipnoza, tratamentele psihiatrice, pelerinaje, pînă la ședințele de Terapie de grup, Muzicoterapie sau vechile tratamente șamanice. MA se practică oriunde, acasă, mai eficient sub influența unui guru sau în grup selecționat. Reclama pentru tratamente MA se face pretutindeni, de la prieteni, la emisiuni TV sau radio, dar și în zeci de reviste, ziare și prospecte. 
  
De două ori pe an, la Sala Palatului din București are loc un Simpozion cu prezentare de produse MA, inclusiv cosmetice. Paradoxal, Medicina Alopată, științifică NU se bucură de o astfel de reclamă. Astfel, în ultimul timp, din cauza concurenței acerbe, a apărut un nou gen de reclamă, mai costisitoare, dar, aparent, mai atractivă. Astfel, în ziare, reviste sau broșuri,pe o întreagă pagină, se anunță descoperirea unui nou medicament/tratament, atașând numele unui distins profesor de la universități americane sau vest europene. Medicamentul care vindecă mai toate bolile este un extras dintr-o plantă cât mai exotică și mai greu de verificat. Se adaugă schema științifică, colorată, a unui organ cu vase sanguine aferente. Apoi, se dovedește că populația din Tibet, Sri Lanka sau Insulele Fidji o duce foarte bine consumând planta respectivă.Suntem asigurați că medicamentele alopate nu fac nici doi bani comparativ cu acest produs exotic..... adus de peste mări și țări.În încheiere sunt citați numele unor pacienți recunoscători, bine-înțeles, fictivi. 
  
Apoi abundă cărțile și revistele despre tratament prin Nutriție selecționată, prin folosirea calităților nutritive ale unor plante, zarzavaturi sau fructe. Existența pesticidelor, ierbicidelor și a nenumăraților aditivi este eliminată prin recomandarea consumului doar a BIOproduselor alimentare 
  
Lupta este inegală. Pe de o parte sunt miile de reclame, articole și cărți, care laudă propietățile miraculoase ale produselor MA. De partea științifică, sunt doar puține cărți care caută să combată atractivitatea populaței spre MA. În limba română cităm Robert Park, Știința voodoo; R. Paraschivescu, Cartea râsului și a cercetării; R. Olinescu, Există vindecări miraculoase ? Dar în SUA, combaterea MA este mult mai activă, deși ineficientă. Menționăm câteva cărți numai de dragul titlului. D. Feldam, Cum Aspirina găsește o durere de cap ?; H. Frost, De ce Dumnezeu vindecă numai pe unii și nu pe toți; S. Gregg, Ghidul Idiotului pentru vindecarea spirituală. Bine înțeles că aceste cărți nu vor fi traduse și în limba română din cauza lipsei de cititori potențiali. 
  
Domeniul Medicinii Alternative este imens și a apărut cu mii de ani înaintea Medicinii Alopate. Cităm doar un exemplu. Pentru ameliorarea tranzitului intestinal multe rumegătoare consumă..... argilă, iar căinii și pisicile.... iarbă. Acest tratament este continuat de oameni de mii de ani prin consumul de tărâțe din cereale. Din cauza spațiului restrâns nu putem desvolta acest subiect atractiv. Mulți medici s-au întrebat în ce constă atractivitatea MA pentru populație? Sunt mai multe ipoteze de explicat. Efectul PLACEBO, mai mult psihic, autosugestio- nabil, pare să fie explicația de bază. Tratamentele prin MA se adresează subconștientului donator de speranță. În plus, cei care vând sau tratează bolile prin MA au timp, sunt amabili, fac conversații și induc speranță. Culmea, am întâlnit medici (tineri) care fac cursuri suplimentare pentru obținerea unor diplome în Homeopatie,Fitoterapie, Hipnoză sau alte tratamente din domeniul MA. I-am întrebat motivul. Unii cred sincer, dar majoritatea mi-au răspuns că întodeauna se vor găsi pacienți atrași de MA, din sărăcie sau speranță irațională. 
  
Am întâlnit și situații interesante. Persoane, peste 60 de ani, cu boli cronice, care iau cu regularitate medicamentele prescrise de medicii de familie. Dar, suplimentar, mai consumă ceaiuri din plante, amestecuri secrete din scorțișoară, miere și busuioc. Dacă se simt bine, fiziologic ....cauza este atribuită tratamentelor fitoterapice și unei diete cu plante având virtuți nutritive. Crede și nu cerceta. 
  
Un caz aparte este VACCINAREA. Este o metodă științifică, imunologică, care și-a demonstrat potențialul curativ în eradicare unor boli teribile cum sunt variola, ciuma, holera. Dar, ca orice tratament medical, vaccinarea poate avea erori umane sau surprize datorită variației mari individuale. Din păcate, au existat medici care s-au lăsat atrași în negarea eficienței vaccinării, fiind nevoiți să-și retracteze publicațiile. Dar efectul negativ....persistă ! 
  
Referinţă Bibliografică:
TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE ...ÎNCOTRO ? 3. MEDICINA ALTERNATIVĂ / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2875, Anul VIII, 14 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!