CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2867 din 06 noiembrie 2018        Toate Articolele Autorului

TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE...ÎNCOTRO ? 2. IMPLICAREA STATULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Așa cum am arătat în prima parte a acestui eseu, Big Pharma este o coaliție a trusturilor producătoare de medicamente, care face parte din marea familie a companiilor multinaționale. Aceste companii, în general își plătesc impozitele substanțiale, dar, inevitabil sunt atrase în diverse combinații datorită interacțiunii cu politicieni. Deși profitabilă, aproximativ 15 % din deficitul comercial al României este produs de industria farmaceutică (atât cât a mai rămas după 1990). Motivul principal se datorește importului nostru anual de medicamente în valoare de peste opt miliarde lei, comparativ cu un export mai puțin de un miliard. De aici, apare și aparenta furie a multor regimuri, mai ales totalitare, contra ....multinaționalelor. De fapt, politicienii vor o parte mai mare din profituri. 
  
Interacțiunea Big Pharma cu statul are mai multe aspecte. În primul rând, aparent, totul este în regulă existând Agenția Națională a Medicamentelor (ANM), care dirijează costul și difuzarea acestora. Recent, Ministrul Sănătății s-a plâns (cu lacrimi de crocodil) că eficiența ANM ar fi mai bună dacă ar avea un personal calificat suplimenter de aproximativ 500 cadre. Chiar așa ? Dar, pe teren, problema implicării statului este mult mai complexă și mai greu de controlat. 
  
Mai evident este RECLAMA unor noi medicamente/tratamente, mai directă sau mai discretă și este una din manifestările comercializării Medicinii. Reclama este o inițiativă privată greu de controlat. Astfel, CARTELURILE sunt relații (în diverse grade) între medici și laboratoare de cercetare medicală din universități sub sponsorizarea Big Pharama. Pentru medici, obținerea de noi informații sau medicamente este esențială. În acest sens, participarea la un mare congres științific de specialitate este cea mai eficientă sursă pentru obținerea de noi informații utile. Big Pharma sponsorizează această participare, ce include, implicit utilizarea preferențială a unui medicament. Desigur, cadrele universitare sunt preferate. 
  
Motorul progresului în Știință, mai ales în Medicină este cercetarea medicală. Cele mai utile și mai costisitoare sunt studiile clinice pentru eficiența unui medicament/tratament. Ori astfel de studii clinice se fac prin granturi/contracte sponsorizate de stat. Lungul drum al cercetării medicale de la patul bolnavului la laboratoare și catedrele universitare este foarte costisitor. Necesită competență profesională, o infrastructură avansată și păstrarea unei etici corecte. În 2014, România a efectuat 126 studii clinice, în timp ce Ungaria a avut 210, Finlanda 180, iar Danemarca 370. Țările citate au o populație jumătate din cea a a României. 
  
EXPORTUL PARALEL, conform Institutului de Politici Publice (IPP) este extrem de ... profitabil. Se importă un medicament dintr-o țară producătoare de către o firmă (controlată de ANM), dar acesta poate fi exportat în altă țară cu un preț dublu. De exemplu, trileptalul, un medicament antiepileptic ce ar costa în România 69 roni, poate fi exportat în UE la un preț de 163 roni. Exportul paralel este o practică prezentă în toate țările și corect ar fi asigurarea preferențială a medicamentului în prima țară. Oare ? România are un export paralel de aprox. 22%, la fel cu țări producătoare de medicamente, ca Suedia și Danemarca, în timp ce giganți mari ca Anglia și Germania au doar 9 % . Deci există o variație a prețului unui medicament în țările UE chiar dublu și totul în condiții legale. 
  
Interacțiunea statului (prin ANM ) asupra costului pe piața internă a unui medicament este complexă, fiind supusă unor presiuni și interese politice, dar și a mecanismelor economice. Prin diferite mecanisme acționează producătorii de medicamente, agenții intermediarii, Big Pharma, dar și farmaciile Datorită situației economice a României, prețurile medicamentelor de la noi sunt..... de referință. Teoretic, cu cât prețul unui medicament este mai scăzut în România, cu atât va fi mai mic în alte țări. Dar dacă medicamentul se vinde prea ieftin, Big Pharma și Agențiile altor țări ne va anunța că la acest preț mic, ...își vor retrage medi-camentul de pe piață. Așa dispar medicamentele prea ieftine ! 
  
În 2014, în România existau pe piață 6.114 medicamente, iar la 31 dcembrie 2017 au mai rămas 4.200. Între 2008 și 2012, o treime din medicamentele necesare tratamentului cancerului....au lipsit din sistem. Desugur, mai există o piață a medicamentelor generice, cu aceiași substanță activă, dar și ieftine, fiind produse de firme mai modeste. 
  
Ținând seama de procentul ridicat de morbiditate din România, de starea precară a sistemului public de Sănătate sunt necesare acțiuni eficiente luate la nivel de stat, în interesul populației. În primul rând, conform recomandărilor autorizate ale IPP, ar trebui mărit substanțial bugetul alocat CNAS pentru achiziționarea de medicamente de ultimă generație. 
  
Pe 24 octombrie 2018, Interpolul a anunțat operația Pangea XI,din 110 țări, prin care s-a capturat 500 tone de medicamente FALSIFICATE vândute ilegal prin rețeaua internațională Dark Web. Valoarea acestor medicamente a fost stabilită la 14 milioane USD, operându-se 860 arestări. 
  
Într-adevăr, sunt motive de îngrijorare. Apar noi direcții de producere a unor noi generații de medicamente, și toate foarte scumpe. Pentru unele boli ereditare, dar și pentru evaluarea riscului de a desvolta unele boli (cancer, diabet), pentru 200 dolari se poate evalua genomul individual, după care se pot efectua tratamente preventive de inginerie genetică 
  
O altă direcție de tratament, deja aprobată de Comisia Europeană o reprezintă MEDICAMENTELE BIOSIMILARE, deja funcțională în SUA. Acest tip de medicamente sunt obținute de culturi de celule vii crescute în condiții speciale. Celulele din astfel de culturi sunt modificate prin inginerie genetică pentru a produce proteine ce acționează selectiv pe un organ lezat. Insulina și anticorpii monoclonali sunt exemple. Tratamen-tul este eficient. Dar la un cost deocamdată foarte scump. 
  
Cel mai paradoxal aspect al implicării statului este, însă VACCINAREA. Acest tratament imunologic a permis Medicinii să vindece și chiar să eradicheze boli infecțioase, care au decimat mii de oameni (variola, ciuma). Vaccinurile sunt o armă puternică, dar nu perfectă. Opoziția unor oameni sugestionabili la tratamentul cu vaccinuri impune intervenția statului. Din păcate, în România lipsa unei educații sanitare ne costă scump. 
  
Am prezentat acest scurt eseu pentru a arăta complicatele manifestări ale comerțului cu medicamente, când segmentul crescând al populației în vârstă necesită de urgență medicamente eficiente. Un succes al politicii de sănătate nu este posibil decât cu măsuri inteligente efective, dar și asociat cu un nivel mai ridicat de educație sanitară publică. 
  
Alternativa la lipsa unor măsuri eficiente de sănătate publică, pe fondul scumpirii medicamentelor sunt tratamentele prin Medicina Alternativă, cu nenumăratele ramuri. Surprinzător, Medicina Alternativă prin tratamente fitoterapice și închipuite pare să fie o alternativă la Medicina Alopată, pe criterii științifice, chiar și în țări cu un nivel înalt de civilizație. Acest aspect va fi prezentat în eseul următor 
  
Referinţă Bibliografică:
TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE...ÎNCOTRO ? 2. IMPLICAREA STATULUI / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2867, Anul VIII, 06 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!