CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2849 din 19 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE ..... ÎNCOTRO ?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trăim într-o epocă cu crize. Globale sau locale. Economice sau politice. Religioase sau morale. Dar cea mai ciudată, printre cele mai periculoase este cea a ....medicamentelor. Manifestările acestei crize sunt, deasemenea mai ciudate. Se cer mai multe medicamente și mai ieftine, accesibile segmentului crescând și numeros al populației peste 60 de ani. 
  
Ori, principalele manifestări ale crizei medicamentelor sunt scumpirea continuă a medicamentelor noi, concomitent cu dispariția treptată și ascunsă a medicamentelor ieftine. Aceaste manifestări au loc în contextul evoluției contemporane, impresionante a Științei și mai ales a Medicinii. 
  
Pînă prin anii 90 ai secolului trecut, România avea o industrie farmaceutică importantă, ce asigura, în mare parte cerințele pacienților. Și la noi, ca pretutindeni a avut loc o prelungire semnificativă a longevității populației în vârstă datorită în mare parte realizării unor medicamente eficiente. Ori, ciudat,tocmai segmentul crescând de populație în vârstă este confruntat cu această SCUMPIRE substanțială a medicamentelor și la o dispariție a celor ieftine. În mai toate țările, sistemul național de sănătate face față cu greu acestor manifestări cu mari variații. Un exemplu elocvent este cazul antibioticelor, medicamente care au prelungit semnificativ longevitatea. Datorită utilizării necontrolate a antibioticelor, microbii și-au desvoltat mecanisme de apărare ce blochează eficiența acestor medicamente larg utilizate. De exemplu, în Grecia și România se utilizează de trei ori mai multe antibiotice decât în țările scandinave. Evident, apare și un factor educațional. Acest factor educațional are mai multe aspecte, printre care căutarea unor medicamente sau tratamente ieftine, dar false, fabricate clandestin în țări asiatice și orientale. 
  
Explicarea acestei situații reiese prin studierea evoluției industriei farmaceutice mondiale. Desigur, ați auzit de BIG PHARMA, un nume ce apare doar ocazional în mass-media. Sub acest brand neconvențional se ascunde industria farmaceutică mondială formată din marile trusturi multinaționale. Formarea acestei coaliții de mari trusturi farmaceutice era inevitabilă. Inventarea unui nou medicament costă enorm și necesită cel puțin zece ani de studii multi-disciplinare. Nu orice țară își poate permite astfel de studii și costul adesea uriaș. Mai mult, Big Pharma a cumpărat diverse fabrici, cum au fost cele românești, investind tehnologic, dar orientând spre fabricarea unor intermediari ai multor medicamente de noi generații. 
  
În acest sens, Big Pharma a devenit o coaliție de trusturi farmaceutice multinaționale ce se înțeleg asupra prețului medicamentelor și a difuzării lor pe piață. Big Pharma, se pare că are o cifră de afaceri de peste 500 miliarde dolari. Big Pharma a devenit, astfel, o forță economică, dar și politică, prin cointeresarea unor politicieni, dar și a multor savanți (trebue să trăiască și ei). Desigur, acum este necesar un exemplu concludent. 
  
FDA este celebra comisie din SUA ce stabiliște cerințele farmaceutice și alimentare anual, fiind luată drept referință pe scară modială. Membrii FDA sunt savanți cu renume mondial cu prestanță morală și profesională. La începutul anilor 60 ai secolului trecut, trusturile farmaceutice europene au lansat thalidomida, un medicament sedativ pentru gravide. Doctorița Frances Kelsey, directoarea FDA a avut suspiciuni și nu a aprobat lansarea medicamentului pe uriașa piață americană. Big Pharma a inițiat o campanie furibundă contra dr. Fr. Kelsey ajungând pînă la a-i cere demisia în Congresul american. Dr Kelsey nu s-a lăsat și după noi studii, a demonstrat toxicitatea latentă a thalidomidei. În Europa, prin folosirea thalidomidei au apărut mii de noi-născuți cu malformații, în timp ce în SUA, dezastrul a fost evitat. Dr Frances Kelsey a fost răsplătită cu cea mai înaltă decorație americană pentru civili. 
  
Din păcate, acum, această celebră FDA are ca director pe Dr Scott Gottlieb, care este (întâmplător) la conducerea firmei farmaceutice Cell Biotherapy, dar și membru în Consiliul de Administrație a două mari trusturi farmaceutice. Un alt exemplu, mai recent este lansarea medica-mentului sofosbuvir pentru tratamentul hepatitei C. Acest medicament fabricat de trustul american Gilead costă 55.000 dolari pentru un tratament de 12 săptămâni, dar... costul de producție a fost estimat sub 1 dolar/pilulă 
  
Evident, Big Pharma își poate permite fixarea prețurilor medicamentelor și ...influențarea unor savanți sau politicieni. Un alt exemplu este cazul ...neelucidat al companiei Hexi-Pharma din București, vestită pentru diluarea cu apă a detergenților folosiți în spitale. O mică anchetă inițială a stabilit că HexiPharma (pe lingă diluarea criminală a detergenților din spitale), mai fabrica și alți intermediari suspecți. Aparenta sinucidere a directorului firmei a închis dosarul, dar și un eventual proces. Un astfel de proces ar dezvălui implicarea multor persoane politice. 
  
Pretutindeni, asistăm la o comercializare inevitabilă a Medicinii, mai evidentă tocmai în domeniul medicamentelor. Aceste mecanisme de piață sunt necesare asigurării resurselor de financiare pentru cercetare și desvoltare. Industria farmaceutică mondială este pe primul loc la investiții (peste 15 % din cifra de afaceri) și pe locul al cincilea mondial în investiții de retehnologizare industrială. Țări, cum sunt Anglia, Germania, SUA, Franța, India, dar și Slovenia ori Belarus au un excedent comercial datorită industriei farmaceutice, aducând între 10 -15 % din produsul intern brut (PIB). Evident, Big Pharma a devenit o forță economică, pretutindeni, cu toate implicațiile bune și rele. Orice guvern, indiferent de culorile politice nu poate ignora sau a se opune. Din contra, după cum vom prezenta în viitorul eseu, mai toate guvernele vor să se ..înfrumpte din plăcinta farmaceutică. Desigur, Big Pharma face parte din companiile multinațio-nale și este un exemplu al importanței lor, indiferent de opinia multora. 
  
Referinţă Bibliografică:
TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE ..... ÎNCOTRO ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2849, Anul VIII, 19 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!