CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2834 din 04 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

SUCCESUL SURPRINZĂTOR AL UNEI CĂRȚI DE POPULARIZARE ȘTIINȚIFICĂ, GENA EGOISTĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se citește din ce în ce mai puțin...pe suport de hârtie. Pretutineni. Dar se citește pe calculator, telefon sau tabletă. Probabil că este suficient pentru epoca noastră, plină de alte tentații sau ocupații. 
  
Cărțile de popularizare ale Științei sunt mai greu de scris, dar și de citit. De la autor se cere competență, talent și oarecare faimă. Iar de la cititor este necesară o curiozitate, un nivel intelectual și...răbdare. Evident, puține cărți de popularizare devin un best-seller și sunt căutate de public. 
  
Cartea GENA EGOISTĂ a fost scrisă în 1976, când autorul, Richard DAWKINS avea doar 35 de ani și era destul de puțin cunoscut. Autorul este biolog cu specialitate Zoologie și a fost profesor la universități vestite, cum sunt Berkeley și permanent la cea din Oxford. Domeniul GENEI este de mare actualitate și aprofundarea acestui subiect necesită vaste cunoștiințe de Biochimie, Biologie, dar și de Științe asociate, cum sunt Psiholo-gia, Sociologia, dar și Informatică. 
  
R. Dawkins, pe lîngă Zoologie a avut încă din anii 60 o mare competență în Informatică fiind autor ale unor programe de cercetare, chiar al unei orgi electronice pentru cercetarea unor funcții biologice. În timp ce scria această carte, R.Dawkins concepea un algoritm pentru cîntatul greerilor. Pentru a înțelege competența autorului, trebue menționate multiplele legături de colaborare și prietenie cu laureați ai premiului Nobel și mulți profesori și cercetători de nivel înalt, fapt esențial în schimbul de idei dar și de eventuale critici constructive. 
  
Succesul mare internațional al cărții Gena egoistă se datorește atât talentului de scriitor, dar și al originalei abordări al unui subiect de mare actualitate, cum este GENA. Dawkins atribue genelor, aceste unități de ereditate, o anumită ...personalitate și rol determinant, decisiv și egoist al comportamentului organismelor unde sunt localizate. Pe scurt, după Dawkins, genele sunt egoiste, pe lîngă asigurarea funcționalității unui organism, scopul genelor este ...reproducerea lor, asigurând astfel un fel de nemurire. În acest sens, corpul organismelor ar fi doar un suport al genelor. 
  
Dar ce este gena ? Desigur, nu vom apela la cunoștiințe de speciali-tate. Gena este unitatea reală a eredității, fiind compusă din secvențe de ADN (acid dezoxiribonucleic), deci o moleculă uriașă, la scara respectivă. Genele, în număr aproximativ de 23.000 sunt localizate în cromozomii din nucleul celular. Rolul genelor este de a asigura sinteza proteinelor dintr-un organism. Aceste proteine (structurale, enzime, hormoni, regulatoare, etc) permit existența organismelor, de la bacterii....la oameni. 
  
Existența genelor a fost întrevăzută de mari savanți ( Darwin, Mendel), dar au fost identificate și analizate, deabea după anii 50 ai secolului XX. După datele recente, genele au apărut acum peste 4 miliarde de ani, în supa primordială de pe pământ. În acel amestec dinamic de atomi și molecule din Oceanul Planetar, genele au apărut odată cu acizii nucleici, determinând formarea unor organisme ce au evoluat sub inflența Selecției Naturale. Desigur, mecanismele implicate sunt încă în cercetare. 
  
Cercetările din epoca noastră susțin experimental rolul determinant al genelor în funcționarea organismelor, reproducerea și reglarea metabolică. Mai mult, numeroase boli ereditare sau sensibilitatea la agenți externi sunt determinante de exprimarea unor gene. Rolul decisiv al genelor în funcționalitatea organismelor, eventual ipoteza lui Dawkins privind prioritatea reproducerii lor este plauzibil, fiind acceptat de comunitatea științifică. Rămâne de studiat influența unor factori externi ce produc mutații ale genelor, adică EpiGenetica și rolul Selecției Naturale. 
  
Din cele prezentate pe scurt, ipoteza lui Dawkins are ceva senzațional fapt ce poate deveni atractiv. Cartea Gena egoistă a fost un best-seller, chiar și la noi . De ce ? Nu cred că din cauza curiozității științifice și nici de faima autorului. Am efectuat o mică anchetă și spre surprinderea mea, majoritatea cititorilor întrebați, nu au terminat-o și nici nu au înțeles mesajul cărții. După cum am menționat, cartea este scrisă cu talent, dar o dezbatere pe o temă științifică ipotetică, nu este ușor de înțeles, mai ales că se cer cunoștiințe de Biochimie, Biologie poate chiar Medicină. 
  
În final, am avut un fel de revelație ! Majoritatea cititorilor întrebați știau ceva vag despre gene, dar ei căutau altceva. Să fie misterul apariției vieții pe pământ, să fie rolul Divinității și al Creației, să fie explicat rolul reproducerii (atât de des blamat), să fie descoperit rolul implacabil al Destinului, să fie dovedit rolul Evoluției și al Selecției naturale, etc ? Acestea sunt întrebări existențiale, ce au apărut încă din Antichitate la nivelul unor oameni educați pentru epoca respectivă . 
  
Răspunsul la aceste întrebări exitențiale a fost cândva din domeniul Filosofiei. Iar răspunsul din partea filosofilor a fost....prilej de discuții interminabile și subiecte pentru atâtea cărți. Richard Dawkins nu se implică în astfel de discuții sterile, ci oferă o ipoteză științifică, sustenabilă prin lucrări științifice cu dovezi experimentale bine fundamentate. 
  
Cititorii care au parcurs (macar o parte din carte) au putut alege citirea integrală a cărții și înțelegerea rolului genelor (punct câștigat) sau au fost dezamăgiți de nesatisfacerea unor răspunsuri la întrebări existențiale, perene. 
  
Referinţă Bibliografică:
SUCCESUL SURPRINZĂTOR AL UNEI CĂRȚI DE POPULARIZARE ȘTIINȚIFICĂ, GENA EGOISTĂ / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2834, Anul VIII, 04 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!