CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2820 din 20 septembrie 2018        Toate Articolele Autorului

SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN .....STATISTICĂ ?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Statistica este o ramură secundară a ȘTIINȚEI, mai mult o metodă de confirmare a unor experimente științifice sau sociale..... sau a unor sondaje în scop politic. Oricum, un statistician bun....nu moare de foame ! 
  
De la început trebue subliniată enorma diferență dintre un studiu statistic în scop social, mai ales politic și cel riguros științific,mai ales medical.În acest sens, în domeniul social, tratamentul statistic și datele pot fi interpretate SUBIECTIV, chiar dacă tehnica utilizată a fost corectă profesional. După mulți comentatori, contează mult CINE INTERPRETEAZĂ datele statistice, CINE PLĂTEȘTE STUDIUL și ÎN CE SCOP. Marea masă a populației este obișnuită cu astfel de SONDAJE în scop politic, în care tehnica este corectă, în schimb....interpretarea este subiectivă. 
  
Desigur, tot în domeniul statisticelor social-politice....domină de multe ori studii cu sondaje asociate.... care sunt comandate și interpretate într-un mod subiectiv. Din păcate, nu totdeauna poți să-ți dai seama de acest caracter. Evident ponsorul studiului statistic nu se afișează ! 
  
Dacă vreți vre-o dovadă, puteți accesa Google, unde pentru statistici mincionoase, 
  
într-o secundă ți se oferă 132.000 trimiteri (like-uri).. Mai mult, ....pentru statistica care minte, tot Google ne oferă 395.000 trimiteri . Mai mult decât suficient pentru a te convinge că nu poți avea încredere în datele respective.... decât dacâ ești de acord cu concluzia acestora . 
  
Problema nu este simplă și merită câteva comentarii. Statistica este în fond o meserie, uneori destul de bine plătită. Desigur, cuprinde o aritmetică simplă cu adunări și scăderi, dar care sunt incluse în diverse programe cu algoritmuri . În plus, orice studiu statistic necesită câteva reguli de bază cu privire la alegera corectă a materialului. De exemplu în orice studiu statistic serios se menționează obligatoriu numărul paricipanților și unele date asociate, cum sunt vârsta, locația geografică, ocupația, stilul de viață. 
  
În acest sens, vom menționa un studiu statistic celebru, din domeniul medical. În 1953, un vestit medic american Ancel Keys, profesor la Universitatea din Minnesota a efectuat un studiu statistic efectuat pe 16.000 de pacienți din șapte țări, în care stabilea științific implicarea grăsimilor saturate și a colesterolului în producerea plăcilor ateromatoase pe pereții interiori ai marilor vase sanguine. Acest studiu mult citat a fost inițiat de infractul de miocard al președintelui SUA de atunci, celebrul general Dwight Eisenhower. Studiul statistic al doctorului Keys a devenit destul de rapid un fel de Biblie a medicilor cardiologi de pretutindeni ....și care funcționează inclusiv în epoca noastră. 
  
Deși unele critici izolate au apărut încă din anii 50, prestigul enorm al doctorului Keys, cât și al asociațiilor americane și internaționale , care l-au sprijinit a fost suficient ca toți cardiologii și nutriționiștii să infiereze grăsimile saturate, dar mai ales colesterolul. Acesta din urmă, ca și grăsimile sunt componenți naturali din organismul uman și au un rol deo-sebit. În acest fel, s-a îndepărtat din alimentație untul în favoarea margarinei . În schimb, populația a devenit mai obeză și frecvența bolilor cardiovasculare a crescut enorm pe scară planetară. 
  
Într-un eseu precedent am prezentat mai multe detalii. Acum doar menționez doar că a trebuit să treacă peste 50 de ani pentru ca autoritățile competente să realizeze că studiul statistic al doctorului Keys ...a fost incorect profesional. Lotul de pacienți implicați NU a fost omogen ca vârstă, stil de viață, dar mai ales au fost omiși cei cu date biologice dubioase. Un exemplu sunt francezii care mănâncă grăsimi saturate, beau vin roșu, dar au o frecvență scăzută de boli cardiovasculare. Mai pe scurt, paradoxul francez... strica statistica americană ! 
  
Un alt exemplu este...personal. În anii 60 am efectuat un studiu medical pe minerii ce lucrau în minele de uraniu în scopul găsirii unui criteriu biologic de diagnostic al unor afecțiuni profesionale. În primul an, studiind aproximativ 200 mineri am obținut rezultate aparent spectaculoase. In anul următor, studiind 800 persoane, inclusiv din alte domenii miniere, dar și agricultori din aceiași regiune geografică.... nu am mai găsit niciun rezultat semnificativ. În al doilea studiu s-au aplicat reguli și criterii profesioniste de alegerea materialului biologic...deși medical s-a lucrat corect în ambele ocazii. 
  
Pentru a înțelege cât de mult contează omogenitatea materialului statistic (locuitori, pacienți, etc) menționăm un studiu recent englez, efectuat statistic corect. Subiectul studiat a fost destul de dubios, chiar naiv. În Africa, există o frecvență crescută de mame tinere, sărace și cu SIDA suferind de depresie ! Cum să nu suferi de depresie într-o regiune bântuită de 10 ani de război civil, cu violuri în masă și masacre frecvente !!! Era un subiect de la sine așteptat. Dar trebuia satisfăcută .....corectitudinea politică ! Și bine înțeles a fost bine sponsorizată ! 
  
În domeniul medical, studiile statistice corecte sunt obligatorii. Nu există lansarea unui medicament nou fără studii clinice interpretate statistic. Acestea costă substanțial, durează mult, astfel că lansarea unui nou medicament poate dura pînă în zece ani ! 
  
În schimb, studiile statistice din domeniul social se efectuează rapid și pot fi criticate din diverse motive de mai multe persoane mai mult sau mai puțin competente sau autorizate. În cazul țării noastre mai intervine un factor subiectiv. Într-o societate post-țărănească, ca a noastră, predomină stilul ORAL manifestat mai ales ca BÂRFĂ. Ori, în acest caz studiile statistice social-politice .... sunt doar parțial credibile....dar fac frumos ca decor și interpretare. 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN .....STATISTICĂ ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2820, Anul VIII, 20 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!