CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2712 din 04 iunie 2018        Toate Articolele Autorului

PROCESUL SECOLULUI XXI..... VA ÎNCEPE LA TOAMNĂ !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu vă speriați ! Procesul secolului XXI va începe la toamnă, dar nu la noi, ci în SUA. Se știe că americanilor le plac enorm ....procesele ! Au o lungă tradiție, începând de acum trei secole. Când imigranții veniți din Europa prindeau câte un bandit sau excroc țineau un proces public, cu apărători și procurori improvizați și cu un public dornic de spectacol real, dar ....în limitele legii. În caz de vinovăție, inculpatul era spânzurat în uralele mulțimii dornice de dreptate . Era totuși un mare progres, se respectau legile de bază ale Justiției. Gândiți-vă, comparativ, starea justiției din Europa sau din alte continente din acele timpuri. Iar mecansimele și Legile Justiției independente funcționează și acum în Statele Unite. 
  
Acest eseu a fost inspirat de un lung articol apărut în revista Time Magazine din 21 mai 2018. De ce le plac americanilor.....procesele ? Din mai multe motive, greu de înțeles pentru noi, care, în schimb, avem oroare de acest subiect. Fără a întra în amănunte, nefiind de specialitate, în SUA, procesele sunt atât un spectacol (show), dar și un prilej de a afla aspecte ascunse ale realității, cu răsturnări neprevăzute de situații, dar și un simbol al dreptății, al respectului legilor și al democrației. 
  
Cultul americanilor pentru procese spectaculoase a dus inevitabil la ...... exagerări. Avocații celebri americani au statut de vedete, sunt extrem de bogați și influenți, majoritatea politicienilor provin din acest isvor nesecat. S-a ajuns, ca în jurul spitalelor mari să fie câțiva avocați mai tineri, care să recruteze pacienți nemulțumiți de un eventual malpraxis, cu care să înceapă un proces contra spitalului sau a unui medic vestit. Evident, în SUA, medicii și avocații o duc foarte bine și prosperă. 
  
Dar procesul secolului XXI are ceva mult mai terifiant. Acest proces, care va începe în septembrie 2018 va fi între SUA (ca stat și simbol al democrației) și MEXIC, reprezentat de un bandit, traficant de droguri, criminal cu porecla EL CHAPO. Într-adevăr, Joaquin Guzman, poreclit El Chapo (scurtul) s-a născut în 1957 într-un sat amărât, La Tuna (devenit atracție turistică) din munții Sierra Madre din Mexic. Pe atunci, satele din acea regiune aveau case din chirpici, nu aveau electricitate, nici canalizare, iar măgarii erau singurele forme de transport . Acum, La Tuna este un mic orășel, iar pe mama lui El Chapo, doamna Consuelo Loera Guzman, de 88 de ani o puteți întâlni zilnic în fața bisericii din localitate, unde se bucură de o mare popularitate. Dacă vreți vreun selfie, fiți atenți la mustăcioșii din jur înarmați cu Kalașnicovuri performante. 
  
El Chapo a încept să muncească de la șapte ani, transportând cu ajutorul unui măgar, portocale. Curând, la 15 ani, a schimbat portocalele pe droguri, mult mai bănoase. În 40 de ani, El Chapo a organizat o rețea de traficanți de droguri cu avioane și o armada de temut. Exportul de droguri din Mexic în SUA este evaluat la aproximativ 14 miliarde USD. Efectele importului de droguri în SUA sunt devastatoare. Numai în 2016 au fost înregistrate 15.000 de decese datorate excesului de heroină. Iar în Mexic, luptele dintre bandele rivale de traficanți au provocat peste 120.000 decese pe deceniu. Desigur, aceste estimări sunt aproximative și nu includ miile de vieți de tineri răvășite de consumul de droguri, violențele și crimele asociate. 
  
Dar în Mexic, pentru populația săracă, El Chapo este ...adorat ca un super-erou. În Mexic, lui El Chapo i se dedică cântece, poeme, filme și chiar seriale TV. El Chapo întruchipează simbolul unui tânăr sărac devenit bogat (nu contează prin ce mijloace). Notorietatea criminală al lui El Chapo este la nivelul terifiant al lui Al Capone (din anii 30) și a lui Pablo Escobar, traficantul columbian de cocaină. El Chapo a știut să-și consolideze o imagine eroică pentru populația săracă din Mexic. Având o avere evaluată la câteva miliarde USD, El Chapo a construit câteva biserici și spitale, a răspândit o imagine de haiduc, ce lua de la bogații americani, detestați de săracii mexicani. El Chapo apărea neașteptat la nunți și fiesta populare, împărțind dolari la toată lumea, bând tequila și cântând în cor faimoasele cântece mexicane. 
  
În mai 1993, asasinii lui El Chapo au omorât arhiepiscopul de Guadalahara, impulsionând poliția să-l captureze tocmai în Guatemala. A fost condamnat la 20 de ani închisoare, dar în 2001 evadează sfidând autoritățile din Mexic, SUA și Interpol. El Chapo a fost prins deabea în 2014, dar după un an, evadează din nou printr-un tunel săpat de complici sub un duș de baie. Este prins din nou printr-o adevărată vânătoare în februarie 2016 și ...extrădat în ianuarie 2017 în SUA, unde așteaptă procesul în condiții de maximă securitate. Și mai mult, spre deosebire de alți traficanți de droguri judecați în SUA, care și-au recunoscut vinovăția în speranța unei reduceri a pedepsei, El Chapo ..... se declară nevinovat, dând vina pe alții, cum sunt autoritățile mexicane și americane, miniștrii, politicieni corupți, etc. 
  
De ce procesul acestui traficant și criminal mexican poate deveni de referință ? Din mai multe cauze. În primul rând gravitatea crimelor și a amploarei traficului de droguri cu consecințele cunoscute. În al doilea rând, publicul așteaptă răstunări de situație, dezvăluiri ale implicării autorităților din Mexic, dar și SUA. Mexicul este socotit ca o țară coruptă pînă la cel mai înalt nivel politic. Dar și la americani există destulă corupție (desigur la alt nivel). Pentru a penetra rețelele bine organizate ale traficanților, autoritățile americane de profil, faimoasa DEA a trebuit să accepte multe concesii și aranjamente dubioase cu alți traficanți, bandiți și politicieni corupți. Importante sume de dolari au fost plătite unor informatori dubioși sau unor poiticieni ori polițiști corupți. 
  
Procesele din SUA sunt, desigur, mult diferite comparativ cu standardele europene, mai ales balcanice. Credibilitatea martorilor este un factor important și spectaculos. Mulți martori sunt foști traficanți, politicieni dubioși ori polițiști corupți.In 2011, la un proces răsunător la Chicago, principalul inculpat, traficantul mexican Jesus Vicente Zambada a răsturnat derularea procesului dovedind că a acționat ca un informator plătit de agenția americană DEA. În astfel de cazuri, derularea procesului trebue modificată, implicând tergiversări și cheltuieli mari. 
  
Desigur, mass-media dela noi nu va da multă importanță acestui proces, mai ales în contextul actual de modificare radicală a Legilor Justiției. În plus, avem o tradiție nefastă de procese de fațadă, cu sentințe date înaintea derulării procesului. Politizarea Justiției este cel mai grav aspect al încălcării Legilor Democrației. În plus, subiectul acestui proces ce va avea loc în SUA, are ca domeniu principal cel al consumului de droguri de mare risc. Consecințele procesului vor avea consecințe mondiale. Pretutindeni, consumul de droguri la tineri a crescut la cote alarmante. Mai mult, în unele locuri, consumul de droguri de risc moderat, cum este marijuana a fost legalizat, iar în cercetarea medicală internațională se admite utilizarea unor droguri sub control strict în unele condiții patologice. 
  
Dar pînă la derularea acestui proces din SUA, ce a devenit faimos înainte de a 
  
începe, noi avem alte probleme ale Justiției. Am putea avea un proces asemănător ? Desigur că nu,se pare că procesul firmei de medicamente HexiPharma nici nu va avea loc ! 
  
Referinţă Bibliografică:
PROCESUL SECOLULUI XXI..... VA ÎNCEPE LA TOAMNĂ ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2712, Anul VIII, 04 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!