CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2636 din 20 martie 2018        Toate Articolele Autorului

A FII... FATA DE REVOLUTIONAR !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu vă speriaţi ! Subiectul nu se adresează fetelor lui Gheorghiu-Dej şi nici la Zoe Ceauşescu. Acest eseu se bazează pe cartea FIICĂ DE REVOLUŢIONAR (Fille de revolutionaire, Ed.Stock, Paris, 2017). 
  
Dar pentru eventualii cititori, acest eseu trebue început cu o scurtă Întroducere. Astfel, în cursul Istoriei Omenirii, în timp ce marea masă a populaţei accepta taxele şi excesele clasei conducătoare, mai ales în Europa şi Orientul Apropiat, au existat revoluţionari care au vrut să schimbe regimul social Desigur, prin FORŢĂ. Istoria nici nu poate include pe toţi revoluţionarii, inclusiv cei evrei din Biblie sau Spartacus contra romanilor . Toţi au fost învinşi. În schimb, în 1789, Revoluţia Franceză a învins, fiind deja pregătită de ...filosofi. De la Descartes, Voltaire, Diderot, Montesquieu a început tradiţia implicării unor intelectuali, mai ales filosofi în declanşarea unor revoluţii. Această tendinţă a devenit evidentă în secolul 19 prin mişcări socialiste, anarhiste, care în secolul 20 au devenit de dreapta (fascism, legionar, nazism) sau de stânga ( socialism, comunism). 
  
Aceşti revoluţionari au câteva trăsături asemănătoare. În primul rând nu le place să muncească, apoi se leagă de o ideie neclară prin care rezolvă inegalităţile sociale, un fel de utopie îndepărtată, care trebue instaurată printr-o revoluţie sângeroasă. Pentru acest scop pot face alianţe temporare şi cu alte mişcări sociale, tot revoluţionare. Desigur, scopul final, subînţeles este CUCERIREA PUTERII DE GUVERNARE. Pentru pregătirea membrilor mişcării respective, conducătorii revoluţionari scriu o carte (bine-înţeles tot revoluţionară), care devine o nouă BIBLIE, pe care tot poporul cucerit trebue să o ştie pe dinafară. În fine, mişcarea revoluţionară include mulţi tineri, denumiţi revoluţionari, mulţi sunt idealişti şi necon-formişti. Aceştia sunt atraşi uşor de adevăraţii conducători din umbra şi....mulţi vor sfârşi ucişi. Exemplele cele mai elocvente sunt Revoluţiile franceză (1789) cea rusă, (Troţki, intelectual şi Lenin + Stalin conducători), cea din Cuba (1959), în care Fidel Castro a rămas la putere, iar revoluţionarul Che Guevara (cu studii medicale) a sfârşit împuşcat în cursul încercării de răspândire a Revoluţiei în America de sud. 
  
Che Guevara, a devenit un simbol al mişcării perpetue revoluţionare, acum rămas ca o imagine pe tricoul unor tineri care nici nu ştiu cine a fost. Printre câţiva tineri idealişti, revoluţionari confuzi a fost şi studentul la Filosofie, Regis Debray, născut în 1941. Debray l-a însoţit pe Che Guevara prin America de sud şi a fost capturat în Bolivia, dar nu a fost executat. Preşedintele Franţei, Francois Mitterand (idealist socialist) a intervenit personal în favoarea lui Debray, care a stat câteva luni la închisoare în condiţii speciale. Acolo a fost vizitat de o admiratoare, tot revoluţionară din Venezuela, Elisabeth Burgos, ba chiar s-au căsătorit. Au fost eliberaţi şi s-au întors plini de glorie în Franţa, unde au fost încluşi în cercul revoluţio-narilor de stânga, fiind acceptaţi chiar ca profesori universitari. 
  
Fata lor, Laurence Debray, n. 1977 a fost botezată de Simone Signoret (mare actriţă, soţia lui Yves Montand) şi de pictorul Roberto Mata. Cartea biografică scrisă de Laurence începe frumos. De ziua ei, invită pe părinţii în vârstă de 76 ani la masă, le dă să citească cartea ca manuscris, în care îşi povesteşte viaţa, iar autoarea stă în bucătărie preparând dineul. Efectul citirii a fost furtunos, dar ca buni revoluţionari...au rămas la masă. 
  
Laurence Dabray, ca fiică de revoluţionar a avut o copilărie şi tinereţe furtunoase, însoţiind părinţii ce ţineau conferinţe în toată lumea. Fiind inteligentă, Laurence a înţeles de mică confuzia şi sterilitatea ideilor părinţilor. A avut şi dificultăţi datorită numelui tatălui, dar a reuşit terminarea studiilor şi căsătoria cu Emile Servan Schreiber ( tot fiul unor celebri-tăţi medicale şi intelectuale). Au doi copii, ţinuţi departe de bunicii materni 
  
Cartea scrisă de Laurence Debray este atrăgătoare, dar probabil nu va fi tradusă în limba română, unde publicul este stresat de pseudo-revoluţionari. Mesajul cărţii devine clar încă de la început. Un copil inteligent îşi poate evalua situaţia personală, mai ales prin comparaţie cu cei de o vârstă, datorită numeroaselor călătorii în multe ţări. Laurence Debray a înţeles adevărata realitate înaintea părinţilor, care continuau să viseze la revoluţii permanente, la victoria Raţiunii şi răsturnarea inegalităţilor sociale. 
  
Laurence Debray şi soţul au înţeles importanţa unei FAMILII stabile, armonioase, ba chiar au schimbat numele de familie ale copiilor pentru binele lor, pentru a nu fi sclavii unor nume cu rezonanţă răsunătoare. 
  
Părinţii Debray au rămas chiar la 70 de ani ....NOSTALGICI. Nu au înţeles mersul Istoriei, au rămas visători după idealuri utopiste, cu o ură contra Sistemului....deşi au beneficiat substanţial de avantajele capitaliste. 
  
Franţa încă păstrează un segment de intelectuali visători, care NU vor să înţeleagă realităţile sociale. Şi noi am avut visători intelectuali, atât de dreapta (legionari), dar şi de stânga. Ca şi în alte ţări, revoluţionarii visători au fost marginalizaţi, uneori ucişi sau închişi. La noi, însă au rămas foarte mulţi Nostalgici, dar nu la nivel intelectual....ci economic. Nostalgicii noştri se referă la perioada (zisă de aur), în care erau tineri, aveau de lucru, puteau iubi şi chefui. Se petrecea naţional cu sarmale,mici şi bere . Dacă îţi vedeai de treabă...mai pica un surplus de bună-stare şi unele bunătăţi culinare. La ce ne trebue mai mult ! Hai noroc şi sănătate ! 
  
Referinţă Bibliografică:
A FII... FATA DE REVOLUTIONAR ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2636, Anul VIII, 20 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!