CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2574 din 17 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

TABIETURI - PLĂCERI NEVINOVATE !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Toți avem tabieturi, mai multe sau mai puține, uneori mai evidente. Ni le-am dobândit, unele din copilărie, altele ni le-am însușit în cursul vieții. Suntem conștienți de existența lor, câte-odată suntem chiar dependenți. Nu putem începe ziua fără aceste plăceri, devenite tabieturi, mai mult sau mai puțin nevinovate. 
  
Dar ce este un tabiet ? După psihologi (care cred că pot explica orice), TABIETUL este un obicei, care îl folosim cât mai des, de cele mai multe ori....zilnic și care ne face plăcere. Desigur avem multe exemple foarte răspândite, cum sunt cafeaua de dimineață preparată în anumit fel, asocierea acestuia cu o primă țigară, spălatul sau dușul după sculare, etc Toate aceste obiceiuri le facem după un anumit ritual, cu mici detalii, care măresc senzația de plăcere, satisfacție. In acest fel, tabietul este un mecanism fizic cu implicare psihică, un mijloc mărunt de relaxare, care este util, necesar, dar care noi îi conferim o tentă personală. 
  
Desigur, dacă tabietul devine imperios necesar, fără de care nu ne putem începe ziua de lucru, sau dacă din diverse motive nu ni-l putem permite....atunci în loc de plăcere devenim iritați, chiar furioși. Situația poate deveni tensionată, ca și cum ni s-a stricat o jucărie sau am fost puși într-o postură penibilă. Atfel de tabieturi cuprind mici gesturi, cum sunt mestecatul unei gume, fumatul unei țigări, ocuparea băii de altcineva, etc Mai mult sau mai puțin conștienți, folosim tabieturi pentru a alunga plictiseala, pentru a câștiga timpul necesar luării unei decizii, evitarea unei discuții în contradictoriu. Evident , fără a fi un psiholog, rezultă caracterul dependent, chiar obsesiv al unui tabiet, de rutină. 
  
In astfel de cazuri, ne putem da seama cât de înrădăcinat este tabietul care, probabil ni l-am creiat încă din copilărie. Cu cât tabietul este creiat mai de mult timp, chiar din copilărie, cu atât devine mai obsesiv, mai greu de înlăturat. 
  
Evident, ca orice activitate umană, tabietul este supus .... noilor tehnologii, atât de atractive sau chiar necesare. De exemplu, cititul unui ziar la micul dejun alături de o cafea aromată, acum a devenit sinonim cu parcurgerea în fugă a știrilor (hotnews) de pe calculator sau smartphone. Tot psihologii ne asigură că ...psihic, altfel simțim plăcerea unui tabiet. Calculatorul sau smartphone-ul se ...interpune între noi și tabiet răpindu-ne privațiunea. Citirea știrilor online ...,ne grăbește, fluxul de știri se scurge cu rapiditate, numai avem timp (sau răbdare) să le aprofundăm, să le .. comentăm. De fapt, la fel printr-un mecanism de adaptare s-a ajuns la vizionarea unui film la cinema sau la calculator, ori citirea unei cărți online sau pe suportul de hârtie. Avem aceleași satisfacții ca în trecut ? 
  
Discuția axată pe știri sau pe unele bârfe s-a transferat prin parcurgerea blog-ului, Inbox-ului sau contul de pe Facebook. Nu găsești aceiași satisfacție comparativ cu o discuție în dialog, cu multe posibilități de confruntare. Efectul psihic este diferit, ca și plăcerea mult așteptată 
  
Marile personalități ale omenirii aveau tot felul de tabieturi, pe care unele, acum ni se par ciudate. De exemplu Winston Churchill în fiecare după-amiază bea un whiskey îndoit cu sifon, se băga în pat și dormea 30 – 60 minute, după care putea lucra pînă noaptea târziu. Această siestă este aproape obligatorie în țările tropicale sau mediteraneene. Mulți scriitori se trezesc în jur de 4 a.m., lucrează câteva ore, după care se bagă în pat și dorm. Charles Dickens nu putea dormi decât cu capul orientat spre nord. In consecință, avea la el în permanență ...o busolă. Cunoscutul regizor, maestru la thriller-ului, Alfred Hitchcock era înspăimântat de ..ouă ! 
  
Tabieturile sunt nevoite să se adapteze vremurilor noi. Pe primul loc este fumatul, un obicei devenit tabiet, care acum este blamat, ba chiar interzis în unele localuri, la servici sau în public. Înlocuitul cu țigara electronică sau mestecatul unei gume ...nu oferă satisfacție, ci iritare. Suntem sfătuiți să bem ceai de plante în loc de cafea, să mergem pe jos cât mai des, să practicăm meditație de tip yoga, să cauți mai mult sau mai puțin conștient noi tabieturi, care să-ți ofere satisfacții. Audierea unei muzici în intimitatea camerei (prilej de relaxare psihică) era un tabiet pentru melomani. Dar acum, ascultatul unei muzici pe stradă, în mașină, la servici este tot un tabiet, dar cu multiple scopuri, mai ales combaterea singurătății . Bine-înțeles, în funcție de gusturi, vârstă sau educație. 
  
Desigur, tabieturile sunt mult influențate de vârstă. Unele tabieturi ni le păstrăm, altele le desființăm, iar la unele ne ...adaptăm. Serialele TV au devenit un tabiet foarte răspândit. De altfel Televiziunea a devenit un moderator al vieții noastre de seară. În funcție de receptivitate sau răbdare ne putem desprinde de TV spre alte activități sau putem cădea în rutina știrilor de pe canale diferite asociate cu discuții cu analiști politici. 
  
Vizionarea unui film bun, citirea unei cărți, discuții plăcute și atractive, ascultarea unei muzici relaxante par să fie în scăderea audienței în favoarea emisiunilor distractive ( de calități foarte variabile) . Dar cel mai periculos tabiet a devenit vizionarea la TV a emisiunilor de comentarii politice, a evenimentelor zilei, prilej ca politicienii sau auto-proclamați analiști politici să se evidențieze. Astfel un tabiet obișnuit, aflarea noutăților zilei, devine un instrument puternic de manipulare, de formare a opiniilor politice cu durată cât mai lungă. Apariția politicienilor și a unor auto-proclamați moderatori a devenit dintr-un tabiet... o armă puternică de auto-propulsare în viața noastră, determinând opinia și alegerile electorale în viitor. 
  
Referinţă Bibliografică:
TABIETURI - PLĂCERI NEVINOVATE ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2574, Anul VIII, 17 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!