CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  




Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2566 din 09 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

CE CIUDAT, CE BIZAR, CE COINCIDEN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CE CIUDAT, CE BIZAR, CE COINCIDENȚĂ ! 
  
Această sintagmă a devenit celebră grație autorului, bine-cunoscutul dramaturg român, Eugene Ionesco din piesa Cântăreața Cheală ! Dar prin formularea originală a acestei sintagme, aceasta devine aplicabilă...oriunde au loc evenimente mai greu de explicat, devenind chiar ciudate. Din păcate, la noi apar situații, a căror desfășurare și rezolvare pot fi subiect ce se pretează la o prezentare atipică, imprevizibilă. Încadrarea acestui subiect la sintagma din titlu are drept scop sublinierea existenței unei situații dra-matice, cu multe victime inocente, dar a cărei desfășurare și rezolvare sunt imprevizibile și greu de înțeles. 
  
Scandalul HEXI PHARMA este subiectul ales, deși la momentul conceperii acestui eseu....procesul încă NU a început. Sursa materialului pentru acest eseu se găsește pe Google, cu 43.400 articole, dar și ocazional pe știrile Yahoo, deci ....la îndemâna oricui. Aportul original constă în selecționarea unor aspecte....ciudate ale celui mai mare scandal din domeniul medical, farmaceutic, cu răbufniri politice și internaționale . 
  
În primul rând, la sfârșitul anilor 90, Ministerul Sănătății raporta or-ganismelor internaționale cel mai mic procent de ...infecții nosocomiale sau intraspitalicești. Să fi fost chiar așa ? Aceste infecții intraspitalicești existau de mult, dar nu erau luate în evidență. Cităm doar câteva cazuri. În 1998, cunoscutul realizator muzical Iosf Sava a murit datorită unei astfel de infecții. În 2000, autorul acestui eseu, după o operație urologică a fost externat cu o infecție intra-spitalicească rezistentă la nouă antibiotice. Am scăpat...datorită cunoștiințelor mele medicale. În 2003 s-a folosit în spitale ață chirurgicală infectată cu Bacillus Cereus cu consecințe fatale la copii. La fel, în 2006, utilizarea unui dezinfectant THOR a dus la infectarea multor noi-născuți în județul Argeș. Rezolvarea dificilă a gripei aviară și cea porcină din anii 2000 se poate încadra în ineficiența dezinfectanților folosiți. În concluzie, încă din primul deceniu al anilor 2000 s-au cumulat destul evidențe despre calitatea proastă a dezinfectanților utilizați în spitale. Numărul victimelor infecțiilor intraspitalicești....nu poate fi încă stabilit. 
  
CE CIUDAT, CE BIZAR ! Salvarea aparentă pentru acest val de infecții necontrolate a venit deabea în 2008, odată cu înființarea companiei Hexi Pharma situată la marginea comunei Mogoșoaia. Directorul general, Dan Condrea era medic, dar avea și o clinică. Condrea și un mic grup au conceput o schemă demnă de filme din seria neagră. Operațiile bancare se făceau printr-o bancă off-shore din Cipru, (tot al lui Condrea), materiile prime pentru dezinfectanți se cumpărau cu prețuri declarate de șapte ori mai mari decât cele de pe piață. Evident schema financiară se baza pe spălarea de bani (valută) și existau legături internaționale (BASF). 
  
Grație legăturilor, încă nedescifrate, Hexi Pharma a devenit furni-zorul principal de dezinfectanți din România pentru aproximativ 200 spitale cu principalii dezinfectanți Thor și SupraSept. Acești dezinfectanți erau diluați cu apă chiar pînă de 2000 de ori. Numai în perioada 2011 – 2014, Hexi Pharma a avut un câștig net de peste 5 milioane euro. Dar... ulciorul nu merge mult la apă. Tragedia de la Clubul COLECTIV din 30 octombrie 2015 și infectarea victimelor cu arsuri cu infecții fatale ar fi trebuit să declanșeze demascarea criminală a celor de la Hexi Pharma.! 
  
CE CIUDAT, CE BIZAR ! Demascarea a venit de la un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor în aprilie 2016, după ce echipa ziaristului Cătălin Tolotan a fost informată (?) de un fost angajat al Hexi Pharma. În mai 2016, ministrul Sănătății A.Cadariu demisionează, scandalul începe și mass-media devine abundentă cu opinii diverse. 
  
Dar, CE CIUDAT, CE BIZAR, CE COINCIDENȚE, mai apar și alți actori. Comisia parlamentară de control, special înființată constată că Serviciul Român de Investigații (SRI) a trimis 503 informații în perioada 2011-2016 despre activitatea Hexi Pharma autorităților competente (președinte, parlament, guvern, DNA). Filmul evenimentelor continuă cu o lovitură de teatru. Principalul vinovat Dan Condrea moare într-un accident auto în 22 mai 2016 pe șoseaua Buftea - Corbeanca...lângă vilele unor generali SRI ! În plus, pe 31 mai 2016 apar știri și comentarii despre efectuarea unor experimente pe pacienți cu dezinfectanți diluați pentru studiul rezistenței la infectii și la ineficiența crescândă a antibioticelor. 
  
Din nou, CE CIUDAT, CE BIZAR, în 2017 ....nu se întâmplă nimic ! 
  
Toți actorii implicați în această dramă spectaculoasă, cu un număr nedefinit de victime.... strîng probe la dosar. Numai echipa ziaristului C. Tolotan au strâns 800 pagini. Au loc unele audieri la judecătoria sectorului 5 din București. Se fac analize ale dezinfectanților produși de Hexi Pharma Cele efectuate la laboratorul propriu UniLab dau rezultate normale, care contrazic mult analizele efectuate în alte locații, inclusiv în Italia, Cehia. 
  
Deoarece se anunță un scandal uriaș, ce poate întrece cele precedente cum sunt afacerea Skoda, Flota română, Țigareta 2, etc, evident...apar conexiuni internaționale. Legături încă nedefinite cu FBI din SUA, cele cu trusturile Pharma din Germania și în fine cu Republica Moldova, cum ne anunță cu discreția cunoscută agenția sputnik.md. 
  
Procesul Hexi Pharma încă nu a început, iar în jurul acestui caz deo-sebit s-a lăsat o tăcere suspectă. Reamintim că folosirea unor dezinfectanți mult diluați pe scara întregei țări a avut loc în contextul apariției unor microbi rezistenți la antibioticele cunoscute. 
  
Ce putem face noi,simpli cetățeni plătitori de taxe și impozite ? Constatăm cu oroare scandalurile din domeniul medical (exemplu, Institutul de transplant de la Cluj), scumpirea crescândă a medicamentelor, protestele medicilor de familie, condițiile din spitalele de stat, etc 
  
Să ne rugăm lui Dumnezeu și să folosim cu speranță ...plantele medicinale 
  
Referinţă Bibliografică:
CE CIUDAT, CE BIZAR, CE COINCIDEN / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2566, Anul VIII, 09 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!