CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2545 din 19 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

DESPRE VIAȚĂ, CONȘTIINȚĂ ȘI SUBCONȘTIENT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DESPRE VIAȚĂ, CONȘTIINȚĂ ȘI SUBCONȘIENT 
  
Acest eseu (pe care nu credeam că îl voi scrie) mi-a fost impus de articolul Este cuvântul CONȘTIINȚĂ, definit greșit ? al d-lui Paul Gheorghiu, apărut în Confluențe pe 28.11.2017. Apreciez mult majoritatea articolelor scrise de dl.P.Gheorghiu, dar de această dată, dânsul comite câteva mari confuzii. Desigur este dreptul dânsului de a avea păreri diferite decât cele autorizate profesional (Google, Wikipedia sau Psihologie cognitivă). Dar domeniul abordat este mult discutat de pe poziții foarte variate, astfel că încerc să abordez acest subiect de pe poziții științifice. 
  
Explorând Google și Wikipedia pe acest subiect a devenit clar că dl.P.Gheorghiu a ales cu bună-știință site-ul PsiHolistic.ro, din care s-a inspirat. Dar subiectul CONȘTIINȚEI, care pe Google conține 93 milioane rezultate. Ori, tocmai datorită enormei cantități de articole pe acest subiect, merită să clarificăm noțiunile de bază. 
  
Vom începe, vrând-nevrând cu VIAȚA ! De ce ? Pentru că totul începe de la VIAȚĂ, a cărei înțelegere a obligat Știința să reconsidere acest domeniu, de la care pornesc toate activitățile noastre. Știați că există peste 300 definiții moderne ale vieții ?. După biologi, o ființă vie este capabilă de a schimba materie și energie cu mediul înconjurător, păstrând autonomia, reproducerea și evoluția prin selecție naturală. Prin această definiție se exclud forme ale vieții pre-existente cum sunt acizii nucleici, gene, prionii, virusuri, etc. 
  
Pornind de la această definiție a vieții, vom fi capabili de a înțelege diversitatea înțelegerii noțiunii de Conștiință. In primul rând suntem de acord cu definiția din Dex, după care Conștiința este sentimentul de a realiza propria noastră existență. Ori, conform definiții VIEȚII, mai sus menționată, la un anumit nivel al evoluției ființelor, acestea sunt capabile să realizeze propria existență și să-și controleze mișcările în sensul supraviețuirii și reproducerii. Evident, Știința nu poate furniza încă un mecanism credibil universal al Conștiinței...dar se lucrează intens !!! 
  
Dar, pe Google mai găsim o deifiniție mult mai apropiată de om. Astfel CONȘTIINȚA este simțul înăscut de a realiza ce este rău sau bun ca urmare a acțiunilor noastre sau a celor din jur, determinând luarea unei decizii. Aceste decizii conștiente sunt controlate de conștiință, ce cuprinde așa-zisul SIMȚ MORAL, un complex de principii etice care impulsionează sau inhibă acțiunile noastre, individuale. Așa cum arăta profesorul Christof Koch (În căutarea Conștiinței, ed.Odile Jacob, 2016) prin cercetări recente de imagistică computerizată, în creierul uman există anumite zone de neuroni senzo-motori, grupați, care sunt activați în cazul unor situații în care anumite decizii implică existența unui Simț Moral. 
  
Deci noi ne naștem cu o predispoziție spre un simț etic, moral. Dar aceste zone pot fi activate în urma unei bune educații sau devin inactivate printr-o lipsă de bună-creștere sau tratament brutal în copilărie. Dar în aceste zone neuronale implicate în acțiuni moral – conștiente, tot prin tehnologii computerizate au apărut surprize. Astfel în zone mai vechi evolutive din creier (exemplu, centrul emoțiilor din hipocamp) s-a descoperit un alt sistem de atenționare în cazul unor situații periculoase, care NU implică partea conștientă din cortex, prin care luăm decizii rapide în scopul supraviețuirii. Este calea denumită de dr Walter Cannon, FUGI SAU LUPTĂ (flight or fight). 
  
Cum dl.P. Gheorghiu în eseul mai sus menționat ajunge de la Conștiință la Intuiție și Subconștient, ne permitem să rămânem în domeniul EMOȚIILOR, care în mare parte poate fi explicat științific. Cităm pentru o documentare mai profundă, Inteligența Emoțiilor de Daniel Goleman, 1995, dar și Despre Emoții și Stres de R. Olinescu, Grammar 2004. In cea de a doua carte sunt explicate pe larg implicațiile emoțiilor în situații stresante, în care în scopul supraviețuirii sau a unui coșmar sunt activate zone neuronale mai profunde ce conțin în memoria de lungă durată, amintiri sau informații de mult uitate. Creierul uman ce conține aproximativ 100 miliarde de neuroni și celule gliale, întrece orice computer existent atât ca stocare de informații, dar și luarea unor decizii rapide fără implicarea conștiinței în scopul supraviețuirii. 
  
Noțiunea de SUBCONȘTIENT (SC) a fost introdusă de cunoscutul psihiatru Sigmund Freud. Acest termen a fost acceptat de toată lumea, dar nu a fost demonstrat științific. SC ar cuprinde fenomene psihice ce nu persistă permanent în sfera conștiinței, DAR CARE ÎN FUNCȚIE DE ÎMPREJURĂRI, pot trece în pragul conștient. În contextul acestei definiții SC ar fi un mecanism psihic de rezervă, care poate fi activat în situații de pericol sau sub influența unor mari emoții, tocmai în scopul supraviețuirii. 
  
Evident că SC nu apare oricând în sfera conștiinței. Tot în termeni pshanalitici INCONȘTIENTUL (IC) ar cuprinde informații stocate în memoria de lungă durată, care nu apar în sfera conștiinței decât rarisim, mai ales în stări de comă sau experiențe psihice extracorporale. 
  
Desigur mai există domeniul PARANORMAL, foarte atractiv prin mai multe aspecte, mai ales lipsa unor explicații științifice unanim acceptate. Principalul obstacol în explicarea științifică a unor fenomene catalogate drept paranormale este chiar criteriul de bază al Științei. INTUIȚIA și fenomenele paranormale nu apar oricând, nu pot fi reproduse în condiții obiective și nici nu pot fi măsurate corespunzător. Este Conștiința explicabilă prin Intuiție și fenomene paranormale ? Categoric NU ! 
  
Înțelegerea noțiunii de Conștiință a atras și încă atrage ....multă lume. Atât profesioniști din diferite domenii (medici, psihologi, fizicieni, filosofi) , dar și amatori de la poeți ...la ingineri. Ne este de mirare aglomerarea de articole de pe Google pentru acest domeniu. În vorbirea fluentă a omului de pe stradă utilizarea unor sintagme, cum sunt.... îl are pe conștiință, a acționat în deplină conștiință, are o conștiință încărcată, etc se referă la Simțul Moral, care este determinat de Educație. Dar în cazul politicienilor ? Ce fel de conștiință posedă ? 
  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE VIAȚĂ, CONȘTIINȚĂ ȘI SUBCONȘTIENT / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2545, Anul VII, 19 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!