CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2538 din 12 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

DE LA COMUNICARE LA MANIPULARE. Partea doua MANIPULAREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nici unul din marii vizionari, începând cu Jules Verne, Emilio Salgari, E.Toefler, ș.a. nu și-au imaginat amploarea schimbării comunicării dintre oameni prin computer sau PC (personal computer) și ...consecințele. Doar George Orwell în celebrul roman 1984 a întrezărit posibilitățile tehnologice pentru controlul populaței, nu numai prin comunicare, dar și prin gândire.! Este visul de veacuri al tuturor dictatorilor. 
  
În mod obișnuit, performanța de a vorbi prin telefonul mobil cu cineva de pe alt continent fiind pe stradă, în metrou sau în tren este desigur, senzațional...dar ne-am obișnuit. Desvoltarea tehnologică a computerului a durat câteva decenii, iar apariția rețelelor de socializare de tip FaceBook, Instagram sau Linkedin a fost considerată o revoluție în Istorie. Mai mult, aceste mari realizări tehnologice au avut loc în mai puțin de un deceniu. Comparați aceste mari realizări cu alte importante invenții, cum sunt automobilul, avionul, becul electric, etc a căror perfecționare tehnică și răspândire a durat secole. 
  
Conceput pentru comunicații rapide și sigure, calculatorul, prin rețelele de socializare s-a desvoltat rapid pentru interese militare și comerciale din care au profitat miliarde de oameni pentru comunicare obișnuită. Înlocuirea conversației orale, a schimbului de scrisori și în final...al cititului de cărți a schimbat enorm normele civilizației și culturii, mai ales pentru tineret. Pentru cei peste 50 de ani, mai ales care au trăit sub regimuri totalitare, această mare schimbare ....poate fi stresantă. Când mai vezi un tânăr citind o carte în metrou...te uiți ca la un mutant printre călătorii care urmăresc Face Book-ul (FB) aparent izolați de cei din jur. 
  
Acest eseu a fost inspirat de un articol de investigație scris de Paul Lewis apărut în ziarul londonez the Guardian din 6 octombrie 2017. Articolul apărut în forma online pe 11 pagini tratează reacțiile a peste 5000 de tehnicieni IT ce lucrează în celebra enclavă informatică Silicon Valley, din California. Iar unii dintre ei....s-au revoltat pentru aceste consecințe. 
  
Desvoltarea Informaticii și a rețelelor de socializare a urmat calea devenită clasică pentru omenire. Se inventează o mare realizare tehnologică spre binele omenirii, iar aceste intenții benefice se transformă treptat în consecințe negative. Dinamita, rachetele, energia atomică sunt câteva exemple. Rețelele de socializare sunt un alt exemplu. După cum am menționat în prima parte a acestui eseu, oamenii au nevoie de comunicare, indiferent de conținut. Conversațiile orale, epistolare, cititul unor cărți au devenit învechite pentru persoanele de la 10 – 60 de ani . Mai simplu este parcurgerea zilnică a rețelelor de socializare, care după IT-iști ajunge în medie planetară la 2.617 like-uri. Bineînțeles că managerii rețelelor de socializare (RS) obțin câștiguri fabuloase din promovarea reclamelor comerciale mai mult sau mai puțin vizibilă printre milioanele de mesaje care circulă în lume. Un prim efect obținut prin parcurgerea zilnică a RS este efectul attention economy sau micșorarea atenției, acceptând involuntar reclame și tot felul de texte, imagini, dar mai ales ȘTIRI FALSE. 
  
Un prim efect al manipulării prin Internet și RS este calea foarte accesibilă de a strecura știri false, mesaje de mobilizare sau revoltă, pe lîngă miile de reclame, imagini, convorbiri uneori anoste, bancuri, etc 
  
Al doilea efect al comunicării prin RS este psihologic și se manifestă prin scăderea capacității de concentrare, denumită tehnic atenție parțială continuă. In acest sens, operatorii IT din Silicon Valley li se interzice folosirea în timpul serviciului a iphones, iPads și laptopurilor, tocmai pentru a combate lipsa de concentrare și distragerea atenției. Uluitor și de reținut.! 
  
Al trelea efect devenit răspândit pe scară planetară este uniformizarea participanților. Toți participanții devin egali, fiecare își poate spune părerile, credințele sau chiar viața personală. O spovedanie planetară ! Toți ajungem să ne cunoaștem, chiar dacă nu ne interesează. Un efect imediat asociat este exprimarea liberă a emoțiilor, credințelor afective. Evident, aceste stări afective impulsionează reacții emotive, un motiv excelent de certuri, insulte și alte manifestări atractive pentru foarte mulți . 
  
Un alt efect și mai teribil este implicarea politică, a unor state totalitare care, astfel își pot controla locuitorii, ba chiar să influențeze pe cei din alte state. Și acum ne mirăm de rezultatele imprevizibile ale Brexit, alegerea lui Donald Trump, mișcările secesioniste ale unor regiuni mai bogate. 
  
In fine un alt efect al manipulării prin Internet/RS sunt efectele psihice ale participanților. Mai ales mulți tinerii, mai vulnerabili, nu-i mai interesează munca, sentimentele pozitive, efortul fizic,în final devin ADICȚI. Și această masă uriașă de tineri nu-și mai folosesc eventualele talente, aptitudini în folosul lor și al societății sau statului. Această masă uriașă de tineri devine un instrument politic de îndoctrinare de MANIPULARE... IT. În aprilie 2017 a avut loc o conferință la San Francisco, unde pentru o taxă de 1700 USD învățai cum să strecori mesaje subliminale prin RS. Se pot trimite prin RS impulsuri subtile pentru accesarea unor site-uri, exact după tipicul creierii unor adicții/dependențe de droguri. Mecanismul biochimic bazat pe neurotransmițătorul dopamina este acelaș....depinde...... declanșatorul folosit, cât și scopul urmărit 
  
Evident serviciile de informații din toate țările (și din păcate inclusiv alte organizații) au adoptat tehnicile de manipulare ....cu entuziasm. 
  
Incheiem acest eseu cu un citat din cunoscutul scriitor Umberto Eco. 
  
,,Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama Internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de cuvânt. Rețelele de socializare permit unor legiuni de imbecili, care înainte vorbeau numai la cârciumă să-și exprime părerile la fel ca laureații premiului Nobel....Să știi să folosești copy/paste este o virtute, dar să compari informațiile pentru a înțelege dacă sunt credibile este o înțelep-ciune. 
  
Și un ultim sfat, NU VĂ SPOVEDIȚI PE FACEBOOK; DUMNEZEU NU ARE ACOLO ...... CONT ! 
  
Referinţă Bibliografică:
DE LA COMUNICARE LA MANIPULARE. Partea doua MANIPULAREA / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2538, Anul VII, 12 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!