CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2503 din 07 noiembrie 2017        Toate Articolele Autorului

NOI TERMENI SOCIO-POLITICI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inițial, acest eseu avea titlul Am devenit mai ....hateri ? Dar, am avut probleme repetate cu salvarea textului. In schimb, cu noul titlu, acel neajuns a dispărut imediat. Concluzia o pot avea eventualii cititori. 
  
Ne putem oare desprinde, barem temporar, de problemele crescânde din România ? Dacă răspunsul este afirmativ, vom putea observa întroducerea din limbajul politic internațional a unor termeni simbolici derivați mai ales din limba engleză. Acești termeni simbolizează noile tendințe din politica internațională în dorința de a aduce ceva nou și coerent. Cităm, ca exemple, corect politic, egalitate în oportunități la obținerea de slujbe, post-adevăr sau post-modernism, haters, networking, etc. 
  
Acești termeni provin mai ales de la celebre universități americane (Harvard, Stanford sau Princeton), unde profesorii și studenții caută să explice și să prevadă mișcările, tendințele social-politice din viața internațională. Deci un fel de fir roșu în haosul vieții internaționale contemporane dominate de evenimente imprevizibile, cum sunt alegerea lui Donald Trump, Brexit, Corea de nord sau agresivitatea Rusiei putiniste. 
  
In acest sens, mișcarea populistă ce câștigă aderenți se bazează pe un amestec de ură, frustări, invidie ce poate fi observat pretutindeni și cuprinde mase largi de oameni nemulțumiți și mai mult sau mai puțin săraci. Acest amestec de sentimente negative cu impact mare emoțional poate fi catalogat ca URĂ, sau HATE în limba engleză. Deci HATERII sunt cei frustați și invidioși pe oamenii de succes, unii sportivi, vedete de showbis, dar mai ales politicieni. Acest fenomen a existat din negurile istoriei, dar acum a căpătat forță prin numărul mare de aderenți din diferite clase sociale. Pe scurt, haterii urăsc elitele de orice fel . De fapt, noile mișcări sociale, tendințe socio-culturale, tehnologizarea rapidă, dar mai ales globalizarea sperie mase largi de oameni care nu s-au adaptat schimbărilor rapide din lumea contemporană. 
  
Această ură puțin definită amintește de mânia proletară comunistă. Caracterul popular al acestui sentiment negativ provine chiar din natura complexă umană. Începând cu Sigmund Freud și continuând cu neuro-biologii și psihiatrii moderni, am aflat că prin structura formidabil de complexă a creierului uman, în fiecare dintre noi coexistă un înger, dar și un demon. Formațiunea mai veche a creierului, cel denumit reptilian, unde este sediul emoțiilor coexistă cu partea corticală, mai nouă unde sunt localizate inteligența cognitivă, informațiile tehnice și intelectuale, dar mai ales EDUCAȚIA. În formațiunile mai ancestrale ale creierului predomină instinctele primitive asociate urii, invidiei, dar și a frustărilor, surse de emoții negative, precum frustărilor și furii necontrolate 
  
Marile schimbări tehnologice cu repercusiuni sociale ce au avut loc după anii 50 au impus un nou ritm de muncă, de viață socială, cu predominarea informatică, plata cumpărăturilor cu cardul, rețele de socializare. Nu toți s-au adaptat, mai ales generațiile mai în vârstă. Această ne-adaptare devine o sursă de frustare, mult alimentată de mass-media, care proslăvește succesele unor oameni de afaceri, a politicienilor, vedetelor de show-bis. Frustarea cumulată cu invidia ...devine URĂ CONTRA ELITEI. Numai că noțiunea de ELITĂ include și pe intelectuali, savanți, artiști alături de oameni de afaceri, vedete și mai ales politicieni. 
  
Violențele recente din SUA contra unor statui (exemplu, generalul sudist Lee) a declanșat o reacție în lanț, în care negrii și sudamericanii stabiliți în SUA cer dărâmarea statuilor unor președinți, americani, inclusiv al lui Cristofor Columb. Mișcarea socială contra statuilor continuă și în Europa, unde s-a cerut demolarea statuilor amiralului Nelson de la Londra, financiarului Colbert din Paris și al lui Cecil Rhodes din Cape Town. Probabil vor urma Napoleon și diferiți scriitori, eventual Arcurile de Triumf de pretutindeni. Această mișcare cuprinde mai ales imigranți negro-africani și musulmani. 
  
Istoria ne demonstrează că marile mișcări sociale de ură și frustare au mai avut loc și în alte perioade și locații, mai ales asociate unor REVOLUȚII sau vremuri de criză, haos, etc. Desigur Educația joacă un rol decisiv. Astfel de evenimente de ură NU vom găsi în țările scandinave, dar apar și în țări cu nivel educațional ridicat cum au fost în Germania (anilor 40) sau Franța, Anglia contemporane sub impulsul imigrației și a ipocriziei clasei politice 
  
Dar în România contemporană ? Dominarea populismului cu iz electoral a determinat formarea a două segmente de populație. Un segment de elită, foarte heterogen, în care sunt cuprinși intelectuali, afaceriști și politicieni, alături de așa ziși muncitori cu gulere albe (informaticieni). Din păcate, după 1989, aproximativ 4 milioane de români, mai ales tineri educați și muncitori calificați au emigrat definitiv în Occident. 
  
Al doilea segment, mult mai larg este alcătuit din muncitori (cu gulere negre), pensionari plini de frustări și neadaptare, alături de persoane care se mulțumesc cu ajutorul social și nu vor să muncească. Studiile sociale confirmă desvoltarea populației spre cele două extreme și efectuează previziuni despre probabila evoluție a acestor segmente. 
  
Evoluția mișcărilor sociale, a evenimentelor politice depinde mult de implicarea celor două Românii. A propos, cum traduceți termenul englez HATE ? Avem la alegere termeni ca Ură, pizmă, invidie, frustare, să crape capra vecinului (eventual și propietarul) ? Fiecare din acești termeni are o conotație specifică, dar și o latură comună, cea a lipsei de educație. 
  
Referinţă Bibliografică:
NOI TERMENI SOCIO-POLITICI / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2503, Anul VII, 07 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!