CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2440 din 05 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

NE PLAC ... ȘTIRILE FALSE ?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Printre subiecte mai mult sau mai puțin interesante, aflăm că suntem inundați cu ....știri false. Pot fi ușor descoperite căci majoritatea lor sunt răspândite în mass-media sub titlul breaking news (știri de ultima oră). In consecință, de la început, aceste știri trebue să ne capteze atenția. 
  
Citirea sau vizionarea știrilor la TV este o nou mijloc de petrecere a timpului, apărut acum aproximativ cincizeci de ani. ȘTIRILE sau noutăți (news) provin de la verbul a ști, deci a cunoaște. Știrile conțin noutăți diverse, politice, evenimente din domeniile economic, cultural, religios, accidente, etc. La urmă, pentru delectare pot fi incluse subiecte cu conotație sexuală, dar mai ales bârfe despre persoane publice sau artistice. De fapt, nu știm la ce folosește aflarea acestor știri, dar privirea/ascultarea lor prin mass-media ne umplu timpul, ba chiar ne trezesc emoții, panică, îngrijorare sau satisfacții din categoria ...să crape și capra vecinului. De aceea, multă lume le ascultă de mai multe ori, dar de pe alte canale TV. 
  
Dar cele mai apreciate știri par a fi cele false, iar difuzarea lor sau demascarea lor induce tuturor multă satisfacție. A răspândi știri false este un obicei ce se pierde în negura timpurilor. Biblia și alte cărți sacre le menționează și le blamează. Cu timpul, răspânirea de știri false a căpătat semnificații utile militare, politice și religioase. Clasele conducătoare, cum au fost nobilii, militarii, preoții au descoperit utilitatea răspândirii de știri false, descoperind impactul lor nu numai asupra poporului, oamenilor simpli, da chiar pentru dușmanii sau admiratorii lor (pardon...fani). 
  
Prin știri false s-au găsit pretexte pentru războaie, modificări ale unor mișcări istorice, astfel că unele din cele mai importante au fost subiecte de cărți sau filme. Domeniul preferat de răspândire a știrilor false este mulțimea de oameni simpli, puțin educați, sensibili la zvonuri șoptite la ureche. Mișcări sociale de la cruciade, revoluții sau progromuri, menționate în Istorie au pornit de la știri false abil răspândite sau credibile. 
  
Exemplul cel mai des citat din domeniul știrilor false este desigur cel imaginat de Orson Wells, viitor regizor celebru. In seara zilei de 30 octombrie 1938, la emisiunea de teatru radifonic difuzat de postul CBS prin întreruperea emisiunii de muzică, s-a difuzat știrea că la New Jersey a aterizat o navă extraterestră cu marțieni. La fața locului, au confirmat evenimentul cu vocile încărcate de emoție, câțiva ziariști (interpretați de actori). Presa americană de atunci a relatat multe zile panica ce s-a produs în populația new-yorkeză, un fel de isterie colectivă. Care este poanta ? După 75 de ani de la acest eveniment, un studiu al Colegiului Muhlenberg din Pennsylvania a publicat cercetările efectuate, care au arătat că NU a existat vre-o panică colectivă, căci exagerările au provenit de la presă, care găsise un subiect savuros, ce merita exploatat și exagerat pentru câștigarea audienței. 
  
Știrile false pot provoca un război ? Răspunsul este afirmativ ! Astfel, în iulie 2017 a circulat pe Internet un document în care se enumeră cel puțin 10 conflicte regionale declanșate de SUA pentru contopirea unor țări.Lista începe cu Războiul din VietNam, declanșat în 1964 de atacarea unor nave americane în golful Tonkin. Lista continuă cu invadarea Granadei (1983), a Canalului Panama (1989), Irak (1991), Somalia (1993), dezmembrarea Yugoslaviei prin două războaie (1992 – 1999), Afganistan (2001), Irak (2003). Toate aceste războaie au început prin răspândirea unor știri false, amplificate prin imagini șocante pentru câștigarea populației. Care este poanta ? Sursa documentului este http//english.pravda.ru . Deci se practică răspândirea de știri false bazate pe știri false ! 
  
Desigur se pot cita nenumărate alte exemple. Dar trebue să facem o clarificare. Știrea falsă se răspândește prin mas-media (radio, TV, ziare), dar mai ales prin rețelele de socializare (FaceBook, Instagram, Twitter). Ați remarcat că în ultimul timp, chiar președinții unor țări (în special Donald Trump) și pînă la bravii noștrii politicieni, folosesc rețelele de socializare pentru răspândirea unor opinii personale, dorințe cu impact social, strâmbe false la adresa dușmanilor/rivalilor, promisiuni electorale. 
  
Difuzarea de știri false prin rețelele de socializare are multe avantaje. Mai ales difuzarea pe cale neoficială, susceptibilă de negare ulterioară de către autor sub pretextul unei .... interpretări eronate !!! 
  
ZVONUL este tot o știre falsă lansată de diverși politicieni în scopul inducerii în eroare a dușmanului. Zvonul este desigur mult mai vechi și a fost larg folosit în scopuri militare. Cum Internetul a apărut relativ recent, zvonul, ca și știrile false se pot difuza pe cale orală (șoptit la ureche) sau prin mistificări diverse (documente pierdute, cadavre cu secrete de stat, etc). Astfel de știri false au fost larg folosite în al doilea război mondial. Mai ales pentru a ascunde locul real al debarcării aliate în 1944 (Normandia) 
  
Răspândirea unor știri false poate atinge nivele anecdotice. Astfel, în anii 70 s-a răspândit un zvon teribil în Sudan. In această țară cu populație musulmană, cu un nivel ridicat de bigotism s-a aflat că evreii au indus pe calea unor radiații o stare de impotență a bravilor bărbați. Ori în Orientul Apropiat, activitatea sexuală egalează cea religioasă. Astfel că s-a indus o stare de panică, isterie colectivă, care a durat câteva săptămâni, pînă când autoritățile statului au declarat oficial neutralizarea acestei acțiuni ostile. 
  
Desigur, un eseu cu un astfel de subiect actual ar trebui să se încheie cu o exemplificare locală. Ar fi de prisos. Dacă vreți exemple de știri false și ecoul acestora asupra noastră, soluția este simplă. Asistați zilnic la emisiunile TV în intervalul orelor 20 – 23, când un grup numeros de analiști veritabili sau auto-proclamați dezbat știrile zilei. Cei mai pitorești sunt analiștii care ... au surse secrete nedifulgabile. Se preferă aluzii discrete la SRI, SIE, Min. Interne sau lideri ai unor partide. Pot fi recunoscuți după zâmbetul misterios, de superioritate afișat. Unii din spectatori se declară satisfăcuți prin Le-a zis-o ! Apoi se duc la culcare cu gândul la noi știri....tot false ! 
  
Referinţă Bibliografică:
NE PLAC ... ȘTIRILE FALSE ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2440, Anul VII, 05 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!