CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2390 din 17 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

DIN SPAIMELE CONTEMPORANE ........ GLOBALIZAREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Summitul G20, care s-a ținut la Hamburg la începutul acestei luni, poliția germană a trebuit să se războiască timp de două zile cu aproximativ 20.000 de tineri, care protestau violent contra GLOBALIZĂRII. Credeți că știau ce este globalizarea ? Probabil destul de vag. Majoritatea acestor tineri erau protestatari de meserie din toate țările, sponsorizați de organisme obscure, utilizabili pentru variate teme. De fapt acești tineri nu vor să muncească cinstit, iar ura lor de bază este contra SISTEMULUI și al politicienilor ajunși în funcții de conducere. 
  
Aparent globalizarea este contra prerogativelor statului de drept, recunoscând că țările mici și mijlocii se supun unor state mari sau a organizațiilor interstatale, cum sunt Uniunea Europeană sau NATO, dar și unor tratate internaționale (liberul schimb de mărfuri, lupta contra schimbărilor climatice, etc). Pentru noi, cei din Europa de est, astfel de pacte ne sugerează acele Sovromuri și CAER, organisme de tristă amintire. Spaima noastră contra globalizării a început chiar din timpul epocii comunist-naționaliste. Iar după 1989 s-a concretizat prin lozinca NU ne vindem țara ! Rezultatul acestei lupte inutile a fost jalnic, distrugerea industriei și a agriculturii . Iar când am fost admiși în NATO și UE, am jubilat de bucurie. 
  
GLOBALIZAREA a devenit evidentă după al doilea Război mondial prin Planul Marshal sponsorizat de SUA, ce a permis Europei occidentale să se redreseze după dezastrul lăsat de acel conflict. In timp ce Europa occidentală și-a revenit economic și ca nivel de trai destul de repede, țările din est au avut de suportat ocupația sovietică, inclusiv plătirea de câteva ori a datoriilor de război. Se știe că sistemul politic de conducere al unei țări se bazează pe cel economic, astfel că SUA, puterea dominantă din secolul trecut a sprijinit puternic tendința de globalizare. Ca urmare, schimbul liber de mărfuri, dar și alimente s-a extins pretutindeni, ca apoi să apară Societățile MultiNaționale (SMN) cu forță economică puternică. Știați că în România actuală, SMN contribue cu peste 60 % la PIB ? Evident și logic, cu rădăcini istorice, marii industriași și moșieri au influențat decisiv clasa politică pretutindeni, mai mult sau mai puțin .... transparent. Și tot evolutiv, au apărut grupurile conspirative, discutabile, de tipul Bildenberg, Trienala depășind vechea Masonerie. 
  
Indiferent de protestele organizate sau spontane contra globalizării, această tendință există, se extinde și cuprinde noi domenii. Globalizarea a început ca un sistem economic de schimb și achiziții între țări diferite, chiar de pe alte continente, căci transportul rapid numai este o problemă. Un exemplu evident este piața de flori proaspete aduse din Olanda, iar cărbunele și cartofii din Polonia sunt mai ieftini decât cei produși la noi. 
  
Această constatare tristă, dar realistă există pretutindeni în lume și lupta contra globalizării se manifestă prin COMPETIVITATE și EFICIENȚĂ. Chiar după 70 de ani de la război, noi NU am știm să devenim competitivi pe piața internațională, deși aveam o bază industrială (veche, dar reprofiabilă), inclusiv calitatea excepțională a pământului roditor. Dezastrul economiei noastre s-a declanșat rapid după 1989 prin vinderea echipamentelor industriale (inclusiv a flotei) ca fier vechi, distrugerea agriculturii și a sistemului de irigații. Lipsa de eficiență asociate lăcomiei a dus la o competivitate redusă datorită calității slabe a productivității,dar și corupției, incompetenței clasei politice. 
  
Semne al evoluției crescânde a globalizării sunt pretutindeni, ba chiar imperios necesare cum sunt în domeniile militar, cercetării științifice, explorării spațiale, construcții masive, sportiv, cultural și divertisment. Ce să mai spunem de IT și cel alimentar, unde importurile sunt masive. 
  
Dacă prezența globalizării pretutindeni în lume este atât de evidentă, de ce lupta contra acesteia este atât de acerbă ? Lupta contra globalizării există de mult, amintindu-ne de încercările lui Ceaușescu de a produce totul în țară, indiferent la ce nivel calitativ sau la ce preț. NAȚIONALISMUL a fost și este arma redutabilă contra globalizării, folosită și la noi. Dar, desigur, sub masca naționalismului se ascund multiple interese perso-nale, de grup sau de partid, inclusiv cele invocate de Donald Trump. Principala spaimă indusă de globalizare este pierderea locurilor de muncă în favoarea unor țări sărace, unde forța de muncă este foarte ieftină.China și țările din Asia de sud-est au știut să profite de această situație. 
  
Migrația masivă a unor grupuri etnice diferite a contribuit, deasemenea la globalizare. Valurile de imigranți din Europa spre America a contribuit la creșterea economică a SUA. Aceste valuri provenind din Europa s-au integrat în sistemul economic-social, spre deosebire de recen-ta invazie provenind din Orientul Apropiat, care aspiră la instaurarea unei conduceri musulmane de tip sharia. In plus, noua invazie de imigranți poate destabiliza piața locurilor de muncă din Occident . 
  
Nu putem încheia acest eseu fără o exemplificare despre globalizare, chiar cu accente anecdotice. Astfel exemplul pornește de la tragedia prințesei Diana. O prințesă engleză cu un amant egiptean mergeau în Paris într-un atomobil german cu motor olandez, condusă de un șofer belgian beat după ce băuse whiskey scoțian. Automobilul a gonit cu mare viteză fiind urmărit de paparazzi italieni de pe motociclete japoneze. Și apoi tragedia ! 
  
Textul acesta îl citiți pe un monitor corean, dar asamblat de muncitori din Bangladesh într-o fabrică din Singapore, transportat pe vapoare înregistrate în India, descărcate în Sicilia, transportate apoi în camioane conduse de șoferi turci și în final vândute prin companii conduse de evrei. 
  
Desigur acest text a avut un conținut exagerat, dar .... credibil. Acesta chiar exagerat prezintă gradul de globalizare ale unor produse, dar și a implicării unor oameni de diferite naționalități în viața contemporană, cât și în producerea și comercializarea multor mărfuri 
  
Referinţă Bibliografică:
DIN SPAIMELE CONTEMPORANE ........ GLOBALIZAREA / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2390, Anul VII, 17 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!