CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2287 din 05 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

CREȘTINI DIN TOATE ȚĂRILE ..... UNIȚI-VĂ !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În acest an, Paștele este sărbătorit la aceeași dată calendaristică la creștinii 
  
ortodoxi, catolici și protestanți. Ocazie mai rară ! Sărbătorirea Paștelui este principala afirmare a Creștinității ca religie dominantă, asemănată cu evenimente similare din religiile musulmană, hindusă sau budistă. Și tocmai această mare sărbătoare creștină, existentă de sute de ani este aniversată la date diferite ....din motive mai mult birocratice (calcule discu-tabile, calendare diferite, etc). 
  
În realitate, această datare calendaristică diferită conferă o mare slăbiciune cultului creștin. Dacă principalul eveniment al creștinătății, Învierea Domnului Iisus Hristos este sărbătorită la date diferite, implicit aduce o neîncredere. Cu atât mai mult cu cât marilor profeți ai cultelor principale, Mahoment, Budha nu li se atribue un astfel de miracol. 
  
În epoca contemporană, mai mult ca oricând, Creștinătatea are nevoie de a-și arăta superioritatea. Mii de creștini sunt omorâți, uneori chiar crucificați de teroriștii islamiști, apar mereu culte esoterice bazate pe diverse sloganuri, ies la iveală manifestări odioase ale unor secte sataniste, iar principala manifestare religioasă, participarea la slujba de duminică a credincioșilor este mult redusă. Mai mult, marile sărbători creștine au devenit ocazii pentru festinuri gastronomice. 
  
În plus, unul din principalele Învățăminte creștine, aceia de a Nu strânge averi pământești, de a ajuta pe cei săraci, de a fi umili este abolit. Această nerespectare începută de către Biserica Catolică încă din secolele XV – XVI prin răscumpărarea păcatelor în urma donațiilor de bani ...a dus în final la apariția Reformei lui M. Luther, însoțită de abuzurile Inchiziției, dar și a înființării cultelor protestant, anglican, evanghelist ș.a. O tendință asemănătoare se constată și în epoca contemporană, mai ales pe plan local. Deasemenea, se constată avansul agresiv musulman, prin înființarea de moschei pretutindeni, uneori chiar în locul unor biserici creștine 
  
Mai mult, în lupta dintre religii existentă în lumea contemporană, Creștinismul posedă un mare avantaj, evident doar la Bisericile catolice și protestante. Sunt singurele culte care caută să se adapteze marilor schimbări ce au loc în lume după al doilea război mondial. Intr-o epocă, în care s-au realizat călătoriile intercontinentale, comunicarea prin Internet, pre-lungirea longevității, dar și arme de distrugere în masă..... marile religii au rămas cu aceleași învățăminte ca acum 1 – 2.000 de ani ! 
  
In astfel de condiții existente mai ales în Europa, doar Biserica Catolică (BC) pare să încerce să facă față acestor schimbări. În primul rând, Biserica Catolică caută să-și păstreze influența asupra tineretului. In acest sens redăm un fapt real. În 1947, în condițiile predominării comuniste, soarta liceului de elită, Sf. Iosif sub conducere catolică era nesigură. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a vizitat liceul și a împărțit la elevi...iconițe din tablă. După câteva săptămâni, liceul a fost vizitat de Cardinalul catolic Spielman din New York. Cardinalul a donat fiecărei clase câte o minge de fotabal veritabilă. În acea epocă de sărăcie, mulți copii jucau cu mingii improvizate, uneori chiar din cârpe 
  
Biserica Catolică se implică în distracțiile tineretului, oferind locuri de dans, organizații de cercetași, misiuni filantropice în țări sărace, etc În 2016 a avut loc un eveniment istoric. În condiții aparent întâmplătoare, la Aeroportul din Havana, Cuba s-au întâlnit Patriarhul Rusiei cu Papa Francisc și au discutat mai multe subiecte, inclusiv stabilirea unei date unice pentru sărbătorirea Paștelui. Niciun rezultat concret ! 
  
Fără a fi catolic, trebue recunoscute eforturile Bisercii Catolice și pe plan teoretic. Conciliul Vatican II a proclamat respectul față de libertatea religioasă și de gândire, toleranța. Mai mult, Papa Francisc a avut curajul să abolească existența Iadului și Purgatoriului, concepte de bază ale Religii Creștine. In acest fel a desființat sursa de bază a Religiei, în general, FRICA de pedeapsa Divină pentru păcatele săvârșite în cursul vieții pe pământ. Astfel sursa numeroaselor icoane și fresce de la Întrarea în multe biserici, tablourile înfricoșătoare ale lui Bosch, Baldung, etc dispare. In loc, Papa Francisc subliniază Milostivirea, înflăcărata iubire de oameni, pentru păsările cerului....să ne rugăm pentru ca toate făpturile să fie păzite. Pare desuet în contextul contemporan de creștere a intoleranței religioase, a violenței crescânde sociale ? Mai mult, Biserica catolică a recunoscut greșelile privitoare la judecarea unor savanți cum au fost Galileu, Copernic, Giordano Bruno, dar nu și excesele Inchiziției. 
  
Prin acest mesaj, Papa Francisc a vrut să sublinieze mai puternic rolul divin al Lui Dumnezeu, nu ca un judecător suprem, un împărțitor de pedepse veșnice pentru greșeli temporare, ci ca Ființa Supremă, ce oferă iubire, iertare și toleranță. Chiar dacă lumea contemporană devine mai agresivă și mai intolerantă. Devine creștinismul mai atractiv pentru tineri, pentru oamenii sărmani, pentru miile de refugiați de altă religie ??? 
  
Așa cum au constatat numeroase studii sociologice, epoca noastră se caracterizează prin indiferența față de religie. Pături sociale întregi, predominant creștine, mai ales în mediul urban își ghidează existența fără raportare la religie. In contrast, islamismul intolerant și rigid domină mintea și comportamentul credincioșilor. 
  
Din păcate, pasivitatea creștinilor în fața ofensivei musulmane este sprijinită și de clasa politică. Știați că în textul final al Tratatului de la Lisabona, baza alcătuirii Uniunii Europene, termenul de creștini a fost cu grijă evitat, pentru a nu-i jigni pe musulmani. Să ne fie oare rușine ??? 
  
Lumea se schimbă într-un ritm alert, dorința de Înțelegere, de Credință și Iubire Spirituală, de toleranță religioasă există pretutindeni,doar teoretic și ineficient aplicată. Poate cândva în secolul XXI ??? 
  
Referinţă Bibliografică:
CREȘTINI DIN TOATE ȚĂRILE ..... UNIȚI-VĂ ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2287, Anul VII, 05 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!