CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2264 din 13 martie 2017        Toate Articolele Autorului

CINE EȘTI....DOMNULE SOROȘ ?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chiar vreți să știți cine este George Soroș ? Aparent, nimic mai simplu. Accesezi Google și ai de ales între aproximativ 170.000 linkuri numai în limba engleză, plus încă alte zeci de mii din alte țări ! Și ne mai mirăm că nu știm cine este și ce vrea George Soroș, (GS), un personaj parcă inventat special pentru Teoria Conspirației. 
  
Președintele SUA, Donald Trump îl pomenește pe GS la fiecare discurs, ca un dușman ce acționează din umbră pentru destabilizarea sistemului, dar la fel este menționat și de V. Putin, Viktor Orban sau PSD-ul nostru. Vreți să aflați mai mult de la jurnaliștii noștri ? Sunt o grămadă și vă dau un exemplu. Dl Tolotan a publicat recent un articol, în care găsește un factor comun între GS și Nastratin Hogea ! Nastratin Hogea a fost un personaj legendar din Orient, care a trăit acum aproximativ 800 ani, un fel de cabotin înzestrat cu înțelepciune. După dl. Tolotan, cele două personaje au în comun capacitatea de a convinge lumea (mai ales proștii și săracii) că le vor binele pe drumul indicat. Păi așa ceva este visul de secole al tuturor politicienilor și dictatorilor de pretutindeni. 
  
Acest eseu NU are pretenția de a descrie o nouă biografie al lui GS, iar autorul nu este un admirator sau dușman, ci dornic de a cunoaște acest personaj, fascinant (dacă se poate), în sensul de a înțelege, ce vrea și de ce a ajuns un fel de bau-bau universal, conspirativ . Teoretic, ar trebui găsit o sursă în biografia lui GS. Nu insistăm asupra biografiei lui Soroș, ce poate fi găsită în mai multe forme (vezi Wikipedia). Evident un om inteligent, GS a fost marcat din adolescență de evenimente și mari pericole. Tatăl lui GS, Tivadar a fost un avocat, evadat din Rusia, unde era prizioner de război și care a înțeles vremurile în care trăiau. In consecință, încă din 1936, familia și-a schimbat numele, au devenit creștini și chiar antisemiți. Familia a scăpat de lagărele naziste din anii 40, iar în 1947 au emigrat în Anglia, unde GS a terminat cu succes, celebra Universitate de Economie din Londra. La 29 ani, GS a înființat o fundație de asigurări sociale, Double Eagle, urmat după un an de al doilea, Soros Fund Management, prin care....a făcut avere. Acum GS este creditat cu o avere de 25 miliarde USD. George Soroș a intuit cu competență valoarea fundațiilor/ONG-urilor inteligent conduse, principala fundație Quantum Fund înființată cu 11 milioane USD, a ajuns azi la 25 miliarde USD. 
  
George Soroș a devenit celebru în 1992, când intuind o mare eroare a Băncii Angliei (creditată ca de prim rang), a manevrat într-o singură zi (o miercuri, devenită Black Wednesday) 10 miliarde lire sterline, câștigând numai prin manevre bancare....1 miliard ! O performanță inegalabilă ! 
  
George Soroș se auto-intitulează investitor, manager al fundațiilor de protecție socială și de ce nu ....filantrop! Din cei cinci copii proveniți din trei mariaje, patru se ocupă ...tot cu fundații de protecție socială ! Uimitor, ce coincidență ! Continuitatea viziunii lui economico-financiară fiind astfel asigurată, GS se poate ocupa de ....manipularea Istoriei, o dorință împărtășită de mari și mici dictatori. Din trecutul lui rezultă că aflierea lui GS la mișcări progresiste, liberale, anti-dictatoriale este justificată. Așa se explică finanțarea campaniei electorale ale lui Hilary Clinton cu 8 milioane USD, dar și cele 200 milioane pentru copii orfani din New York. 
  
Evidentă este implicarea lui GS în căderea comunismului și dezmembrarea Uniunii Sovietice și alte mișcări politico-sociale. Mai mult, donează 500 milioane USD pentru sprijinirea imigrației din Orient. 
  
Lăsând deoparte alte implicații posibile, dovedite sau nu, ce interese are GS despre România ? Se găsesc o grămadă, pornind de la Fundația Soroș cu acordarea de burse unor beneficiari și sfârșind cu Apelul academicianului Sorin Dumitrescu către Academia Română, din 24 august 2016, prin care se cere combaterea colonizării României și oprirea asaltului ideologic exercitat de grupuri de presiune finanțate de Soroș. După S. Du-mitrescu, MNAC, MȚR, ICR-urile, Uniunile de creație sunt centre de trădători, vânzători de țară, ocupate de intelectuali plătiți de GS. Din surse ne-dovedite, pe internet s-a publicat o listă cu astfel de intelectuali, iar implicarea ONG-urilor finanțate de GS în mișcările sociale din februarie 2017 este o explicație creditată a guvenului actual. 
  
In acest fel, George Soroș a devenit un personaj malefic universal , cum îl caracterizează Viktor Orban. Iar în ziarul american USA Today, ne îndeamnă la demascarea capetelor hidrei Soroș. 
  
Dar George Soroș are și veleități filosofice, oarecum justificative. Inspirat din Karl Popper, GS desvoltă propriul sistem filosofic, Flexibility, prin care susține lupta contra dictaturii, promovarea unor societăți deschise democratice conduse de elite competente, ce pot face față globalizării și schimbărilor sociale din epoca contemporană. Nu cetățenii trebue să facă ce doresc guvernele, ci guvernele trebue să facă ce vor cetățenii !!!! 
  
Și dacă cetățenii nu știu clar și concret ce vor ??? 
  
Dacă eventualii cititori au reușit să-și facă o opinie personală, neafiliată politic, ci doar psihologică asupra personalității lui George Soroș .... îi felicit..... eu nu am reușit pe deplin ! 
  
Și dacă G.Soroș, la 87 ani, .....doar se joacă ? !!! 
  
Referinţă Bibliografică:
CINE EȘTI....DOMNULE SOROȘ ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2264, Anul VII, 13 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!