CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  




Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2208 din 16 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

CUM SĂ NU ÎNȚELEGEM EMOȚIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ultimul număr din 2016 al unei reviste de înalt prestigiu literar și intelectual a apărut un interviu de o pagină mare despre EMOȚIE. Interviul era dat de un profesor universitar, psihiatru și ar fi trebuit să conțină date științifice și clinice legate de emoție. Se știe că EMOȚIA este un proces complex, fiziologic, ce include mecanisme biochimice, neurologice și neuroendocrine. Despre acest proces esențial vieții s-au scris zeci de cărți (inclusiv al autorului acestui eseu) cât și mii de articole. 
  
Interviul ne anunță încă din titlu că emoția este o condiție a limbajului, (deși s-a dovedit că și animalele au emoții). Apoi, chiar de la început este invocat Aristoteles, după care, cu cât o noțiune are o sferă mai largă, cu atât conținutul este mai sărac. Chiar nu știm nimic despre emoție ? 
  
Dar interviul ne spune triumfător că sfera emoției cuprinde imaginația, gândirea și intelectul. (Oare o căprioară când fuge de lupi, apelează la gândire și intelect ?). După ce aflăm de câte feluri este gândirea, ni se spune că cel mai bine este să fii și de-ăla și de-ăla, să ai un amestec între rațional și imaginarul care exprimă afectivul și inconștientul unui om. In continuare se ajunge la Nichita Stănescu, Sfânta Treime, Ortodoxie și filosofi ai secolului XIX. In fine, în a doua parte a interviului, ni se reamintește că emoția poate fi negativă sau pozitivă și cu ajutorul filosofului Hegel aflăm de existența unui salt dialectic, dar din motive politice este greșit să vorbim. Totuși, ni se face o favoare și aflăm că prin saltul dialectic, emoția sare la limbaj, apoi la limbajul național, la gândire, la imaginație. Sînt niște trepte asemănătoare unor mâncăruri făcute, toate din făină, apă sare. (Ce mecanisme neuroendocrine, biochimice !!!) 
  
In continuare, cu ajutorul ziaristei, se ajunge la o constatare genială, materia este aceiași. De aceea emoția este lichidă, fluidă și este o mare interioară. In continuare, aflăm că marea nu este totdeauna liniștită. E frământată, face valuri. Valuri emoționale. După această descoperire uriașă, desigur trebue înfierați ageamii. Cine sunt aceia ? Aflăm imediat ! Americanii cred că au descoperit – aiurea, n-au descoperit nimic – inteligența emoțională, despre care au scris câteva cărți ! Reamintim că Inteligența Emoțională, scrisă de Daniel Goleman este una din cărțile de mare valoare a deceniului 90, tradusă și în limba română. 
  
Științific, emoția este un proces neurohormonal, semnalat încă din 1873 de marele biolog Charles Darwin, care a demonstrat existența emoțiilor și la animale. EMOȚIA cuprinde un mecanism complex, biochimic și neuroendocrin de producere rapidă de energie chimică, necesar pentru a lupta cu un pericol. După cum a descoperit medicul american Walter Cannon de la Universitatea Harvard, încă din anii 20 ai secolului trecut, organismele au desvoltat procesul complex al emoțiilor pentru obținerea unui surplus de energie, printr-o descărcare de adrenalină. Acest hormon, la rându-i produce rapid glucoză, combustibil universal pentru ca organsimul respectiv să poată efectua rapid o reacție în fața pericolului, celebrul dicton flight or fight, adică fugi sau luptă ! 
  
Dar ce părere are distinsul profesor despre energia emoțiilor ? Cităm Sînt tot felul de teoreticieni ai energiilor create, necreate și psihoterapeuizate, toată lumea își umple bateriile, se duce la Predeal !!! Rușine americanilor care nu au auzit încă de Predeal ! Dar interviul continuă și aflăm cu ajutorul filosofului Heidegger că emoția este de fapt, o condiție a limbajului, a noționalității. Condițiile imaginației sînt tot afectivitatea și emotivitatea. (Ce se întâmplă când șoarecele vede o pisică, apelează la imaginație ?). Intereviul continuă și aflăm că sentimentul este o emoție desvoltată diacronic. Durabilă. Și pusă pe obiect. (Evident, și emoția trebue așezată undeva). 
  
Trecem peste tracul artiștilor, despre care aflăm că este o emoție care nu a evoluat și ajungem la finalul Interviului din care suntem înștiințați că la ieșirea din comă, ești înțepat. Dacă miști, nu ești mort, dar asta nu spune nimic despre psihic. Emoția explică, însă, tot. Trebuie să rămâi un om sensibil. Un om cu imaginație îi simte și pe ceilalți, care au imaginație. Tare și adânc ! 
  
Cu ce poate rămâne un om obișnuit dacă citește acest interviu ? Greu de spus sau imaginat. Depinde de tipul psihic, cultura individuală. Emoțiile sunt foarte des citate în vorbirea obișnuită, mai ales datorită concursurilor televizate, în care amatori, mai ales foarte tineri apar în fața publicului pentru prima dată. Au emoție (trac), se bâlbîie sau uită textul ! Emoția este desigur prezentă, în care pericolul nu este o fiară, ci contextul și miza competiției. Se dă vina pe adrenalină, fără să se știe ce este și în ce scop acest neurohormon este deversat în sînge afectându-ne indirect comportamentul. Ați observat ce fac grecii când se bucură (au emoții pozitive)... sparg farfurii. Ce se întâmplă într-o ceartă conjugală în bucătărie ...se sparg farfurii. Ce se întâmplă într-o ceartă .... se bat. Și farfuriile și bătaia au acelaș scop... descărcarea energiei produsă prin emoții. Dar în descărcarea energiei produsă în emoții intervin mecanisme ce NU apelează la imaginație, filosofiile lui Aristotel și Heidegger sau Ortodoxie ! Educația, gradul de cultură, credința religioasă pot însă influența mult comportarea individuală față de o emoție, reușind să stăpânească descărcarea de energie, care oricum este produsă în acest proces universal de supraviețuire, indiferent de imaginație și limbaj. 
  
Referinţă Bibliografică:
CUM SĂ NU ÎNȚELEGEM EMOȚIA / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2208, Anul VII, 16 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!