CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 1876 din 19 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

INTAMPLARI SI COINCIDENTE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În numărul 625 din 11.02.2016 al Dilemei Vechi s-a publicat un grupaj de articole dedicat unui subiect rar întâlnit La voia întâmplării. Desigur semnificația ÎNTÂMPLĂRII este un subiect controversat, discutabil din mai multe puncte de vedere și a fost folosit de romancieri, cineaști, matematicieni, filosofi, dar mai ales de esoteriști. Încă de pe timpul lui Aristotel s-a căutat ca prin analiza unor întâmplări asociate unor coincidențe, să se găsească o SEMNIFICAȚIE, din care să rezulte o ordine divină, un semnal de avertizare, pe scurt un SEMN DE DINCOLO ! 
  
Bineînțeles că interpretările aduse de specialiști din domeniile menționate nu au adus explicații convingătoare, deși s-au implicat nume celebre ca S.Freud, P.Kammerer, Arthur Koestler, dar mai ales psihiatrul Carl G. Jung. In acest context, grupajul de articole din Dilema nu aduce nimic nou. Mai atractive sunt articolele cu conotație istorică (V.Ciocîltan, F.Bican și D.Stanciu) iar semnificația coincidențelor, sincronicității și serendipității rămân tot învăluite în ceața cunoștiințelor insuficiente. Oricum grupajul de articole este interesant, prezentat atractiv și merită citit. Interpretarea unor coincidențe rămâne, în continuare, nelămurită, dar și atractivă. 
  
Tot în domeniul întâmplării și coincidențelor aș vrea să adaog pe cel de aplicație practică, ÎNȚELEPCIUNEA CORPULUI. Această noțiune a fost întrodusă prin anii 30 ai secolului trecut de medicul american Walter Cannon (1905 – 1975), descoperitorul mecanismului emoțiilor și a sintagmei asociate Luptă sau fugi, ca reacție de apărare, universală a organismelor în fața unui pericol. Tot Cannon a descoperit că în cursul evoluției organismelor, s-au desvoltat sisteme de apărare, mai mult sau mai puțin specifice pentru a face față în mod continuu la o gamă largă de pericole, interne și externe, cum sunt microbi, traume (răniri, lovituri,arsuri) sau situații stresante. După Cannon, umorile din organism (sânge, urină) oglindesc în permanență, eficiența controlului, autoreglării exercitate de sistemele homeostazice de apărare. 
  
Mai pe scurt, măsurătorile unor parametrii din sânge sau urină, dar mai ales apariția unor modificări de comportament pot da indicații despre eficiența sistemelor de apărare din organism sau a o eventuală îmbolnăvire. Teoretic legătura eventuală dintre unele perturbări ale funcționalității organismului și o posibilă modificare patologică este posibilă și admisă în domeniul larg al adaptării permanente, recunoscută de mari nume, cum sunt Claude Bernard, Hans Selye (descoperitorul stresului). Emoțiile sunt un răspuns al organismului în fața unui pericol, cu un mecanism complex de modificări neurohormonale, dar și de comportament. Senzații nespecifice de amețeală, oboseală, vedere încețoșată apărute din senin pot fi,uneori, cu semnificație patologică. Emoțiile, care ne salvează viața pot deveni surse de boli grave, așa numite boli psihosomatice însoțite de tulburări de comportament. Sunt astfel de modificări de comportament coincidențe ? Apariția unor senzații, modificări de comportament, din senin, pot indica un infract sau un accident cerebral ? Bineînțeles că răspunsul este afirmativ, recunoscut de medici, ..dar greu de interpretat, căci nu toate modificările menționate au semnificație 
  
Din cauza spațiului restrâns, acest subiect de interes a fost desvoltat de autor în câteva cărți, Știință contra Paranormal, ed.Amaltea, 2003 și Despre Emoții și Stres, Ed. Gramar, 2004 
  
Dar mai există o gamă de coincidențe recunoscute științific și neînțelese, deși are asociată pagini de formule matematice. Această gamă de coincidențe se numește Principiul lui Pareto și poate fi citit pe îndelete prin Wikipedia. Vilfredo Pareto (1848 – 1923) a fost un inginer și economist italian, care în 1896 a publicat regula 80 – 20. Conform principiului lui Pareto, aprox. 80 % din evenimente provin din 20 % din cauze. Astfel, în lumea liberă, 80 % din terenuri sunt deținute de 20 % din populație. In economie s-a constatat că 80 % din vânzări provin de la 20 % din clienți. Științific, principiul lui Pareto se predă la Economie, sub forma unei distribuții, plină de formule matematice (care sugerează că Matematica, chiar în formule nu poate explica totul). Astfel, conform programului ONU pe 1992, 80 % din averea lumii era deținută de 20 % din populație. 
  
Știați că Microsoft a constatat că reparând 20 % din virușii existenți, au fost remediate 80 % din erori ? Companiile de asigurare internaționale au constatat că 20 % din evenimente cu hazard/întâmplări produc 80 % din accidente. Dar știați cum a ajuns Vilfredo Pareto la descoperirea distribuției sau principiului care îi poartă numele ? A numărat boabele de mazăre care au crescut în mica lui grădină și a constatat că 80 % din boabe provin de la 20 % din tulpine !. 
  
Reprezintă distribuția/principiul lui Pareto o gamă de coincidențe cu semnificație ? Nu ! Distribuția lui Pareto sau principiul 80 – 20 NU are o semnificație esoterică mult visată, ci reprezintă o coincidență cantitativă, desigur existentă în Natură, Sociologie. Formulele matematice care au fost adăogate ulterior, probabil din inițiativa societăților de asigurare NU pot indica, când și unde va fi un accident, ci doar la sfârșitul anului, va fi util la bilanțul societății. Dar, actualizând această distribuție, se pot prevedea atacurile teroriste internaționale ? Desigur răspunsul este negativ. 
  
Referinţă Bibliografică:
INTAMPLARI SI COINCIDENTE / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1876, Anul VI, 19 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!