CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 1846 din 20 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

MÂNDRIE NAȚIONALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
In timp ce în Occident + SUA, noțiunea de naționalism este combătută, ridiculizată, în Europa de Est, aceasta este revigorată, începând din Grecia pînă la Polonia. Și nu întâmplător, România are opinie diferită, dar nu tranșantă sau clară. Un exemplu elocvent este sărbătorirea nașterii poetului național, Mihai Eminescu (ME); 1850 – 1889. Cu excepția unor manifestări restrânse în Moldova, pe scară națională, la TVR2 a fost prezentat un medalion vechi, în schimb la TVR1, a avut loc o masă rotundă interesantă, moderată de Cătălin Ștefănescu. Din discuțiile ce au avut loc a reieșit că dezbinarea elitei intelectuale este prezentă și în acest caz. In timp ce Academia Română (prin Eugen Simion) subliniază genialitatea lui ME, o altă parte, inclusiv unii elevi și oameni simpli....s-au plictist și vor detronarea lui ME de pe podiumul poetului național. Și din cei prezenți, doar criticul Dan Mihăescu era admirator sincer convins, în timp ce Horia Patapievici și Lucian Boia erau...rezervați. 
  
Situația poziției lui ME a fost recent prezentată de profesorul Lucian Boia în Mihai Eminescu, românul absolut.Facerea și desfacerea unui mit (Ed. Humanitas, 2015). L. Boia recunoaște meritele literare și artistice ale lui ME, succesul comercial, admirația unor intelectuali din secolele 19 și 20, dar și formarea unui mit, supus timpului. Opera lui ME a fost tradusă în douzeci de limbi străine, dar fără un succes internațional. Poezia în general și mai ales farmecul celei compuse de ME sunt aproape intraductibile. In 1902, Titu Maiorescu, mare admirator al lui ME, donează Academiei Române 24 de caiete-manuscris ale marelui poet. Filosoful Constantin Noica, le numește comoară națională. Deabea în 2009, Academia Română tipărește aceste caiete, cu un cost de 900.000 lei, în tiraj de 750 exemplare/volum. Unde sunt ? Marile Biblioteci, inclusiv cea Națională au primit cam jumătate din cele 24, dar nimeni nu le-a cerut pentru citire. Mai mult, Eugen Simion, pe atunci, președintele Academiei Române declară că instituția NU are bani pentru expedierea volumelor tipărite către bibliotecile din țară !!! Dar merită analizarea mitului poetului național. Opera lui ME a avut succes și în timpul vieții lui, dar în deceniul anilor 30 a atins apogeul prin cărțile admirative ale lui G.Călinescu, E.Lovinescu, Cezar Petrescu, T.Vianu. Foarte interesant, opera lui ME a fost admirată, adulată și interpretată, pe rând și în paralel, de junimiști, socialiști, naționaliști, legionari și comuniști. După cum sublinia L.Boia, în anii 60 -80, Mihai Eminescu era sărbătorit cu entuziasm atât în Republica Populară Română, dar și în Diasporă. Mihai Eminescu a fost indiscutabil un mare patriot, atât prin poezii, dar și prin articole din ziare, atacând atât Austro-Ungaria, cât și Rusia. Aceste puteri au răspuns prin presiuni asupra politicienilor din Parlament și guvern. Și...nu întâmpător, conform teoriei conspirației, ME s-a îmbolnăvit, a fost tratat aiurea și a murit la ospiciu la doar 39 ani. In 2015, în urma unei Sesiuni Extraordinare a Academiei Române, s-a stabilit că Mihai Eminescu a fost ....inadecvat. 
  
Este cazul lui Mihai Eminescu, singura dovadă a Naționalismului Român ? In nicun caz ! Astfel, pe Internet sau în presa de popularizare, periodic apar noi știri... cu caracter arheologic, cum sunt 
  
- la Vâlcea, în 2003 a fost dezgropat un schelet de humanoid cu o vârstă apreciată la 800.000 ani. Cu 300.000 ani mai devreme decât stabiliseră antropologii din Occident - la Câmpeni, în munții Apuseni s-a găsit un cuptor de topit minereuri metalifere vechi de 6.000 ani. In Egipt și Sumer, acestea au apărut după 3.000 de ani - Dar cel mai răsunător caz este cel al Tăblițelor de la Tărtăria, civilizația Cucuteni, cu o scriere nedescifrată, mult premergătoare celor din Orient. Unde sunt aceste artefacte și de ce nu sunt recunoscute internațional ? Este o întrebare care a fost actualizată de zeci de ori....fără un răspuns acceptabil. La exemplele de mai sus, mai pot fi adăogate comorile dacice de la Sarmizegetuza, furate sub nasul autorităților sau tăblițele de aur găsite la Sinaia în 1902, copiate în plumb și parțial dispărute... de la Muzeul Național de Istorie. 
  
- Nici nu este de mirare, că la Vocea României, se cântă mai ales în engleză, (aproximativ corectă), deși în emisiuni similare din străinătate se folosește limba națională ! 
  
Ce concluzie se poate extrage din acest mic eseu ? Dacă nici elita intelectuală, nu are mândrie/demnitate națională, atunci, să nu ne mirăm că pușcăriașii scriu de zor ....lucrări științifice, iar politicienii devin doctori în științe (Ph. D. ). Oare are dreptate profesorul Lucian Boia, când a scris De ce este România altfel ? (Ed. Humanitas, 2012) 
  
Referinţă Bibliografică:
MÂNDRIE NAȚIONALĂ / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1846, Anul VI, 20 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!