CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 1708 din 04 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

EXISTA O BIOLOGIE A ISTORIEI ? SAU UN EXPERIMENT BIOLOGIC MARGINALIZAT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prima parte a titlului de mai sus pare ambiguă şi ar trebui completată; un titlu mai explicit ar fi” Poate fi interpretată (cel puţin parţial) Istoria omenirii conform unor legi existente in Biologie ?” 
  
Ori, un astfel de titlu ar declanşa furia (mereu actuală) a celor care neagă Evoluţionismul bazat pe ideile lui Charles Darwin. Conform unei largi părţi ale populaţiei de pretutindeni, Istoria omenirii, cu toate realizările şi ororile, nu are vre-o legătură cu legile existente în Biologie, ştiinţă aparţinând domeniului animalic. In plus, istoricii nu cunosc legile Biologiei, iar reciproc, pe biologi nu-i interesează Istoria omenirii. 
  
Desigur, se cunosc multe încercări aparţinând unor istorici şi filosofi de a găsi în Istoria omenirii unele tendinţe, de a explica marile evenimente prin considerente psihologice, geografice sau economice [ Toynbee, }. Ca şi în cazul Filosofiei, explicaţiile unor mari gânditori se implică doar unora din marile evenimente şi nu pot fi generalizate. Intr-adevăr, Istoria omenirii cunoaşte multe evenimente/tendinţe logice, explicabile, dar si multe iraţionale, de la mici revolte spontane la războaie nemiloase 
  
Pe de altă parte, Biologia a evoluat enorm, de la observaţiile unor savanţi singurateci (Lamarck, Ch.Darwin) la evolutionismul stiintific, biochimic/genetic. Paradoxal, conflictul între creaţionism şi evoluţionism nu s-a stins, ci din contra s-a exacerbat, cuprinzând mase mari ale populaţiei . Conform multor sondaje, mase largi ale populaţiei de pretutindeni, preferă creaţionismul sau din contra sunt indiferente . De exemplu, în România Nu se predă Teoria evoluționistă a lui Darwin, sub presiunea Bisericii Ortodoxe. 
  
Surprinzător, la sfârşitul secolului XX, un jurnalist, biolog amator a descoperit o lege de mult existentă, dar neevaluată corespunzator. In 1974, Robert Ardrey a publicat o carte devenita celebră şi de referinţă ” Imperative teritory” (teritoriu obligator), după care majoritatea animalelor, de la reptile pînă la mamifere se luptă pentru un teritoriu devenit personal, îl marchează chimic, mai ales prin urinat în cazul masculilor. Acest teritoriu constitue locul de vânătoare şi de împerechiere şi desigur trebue aparat. 
  
Se aplica acest principiu biologic şi la oameni ? Aparent afirmativ. Aşa cum marile turme de ierbivore africane migrează în funcţie de schimbările climatice, tot aşa hominizii de tip Neanderthal, dar şi urmaşii lor, Homo sapiens au migrat în căutarea unor terenuri favorabile, luptând între ei pentru stăpânirea lor şi împingând pe cei slabi spre alte terenuri mai puțin fertile. 
  
Consecinţe evidente ale aplicării principiului teritorial (o altă denumire) la oameni sunt răspândirea lor pe tot pământul încă din Paleolitic, dar mai ales năvălirile barbare din mileniul I, cât şi veşnicele războaie de cotropire, stabilirea unor imperii, începând cu cele din Orient (acum 6 – 7.000 de ani). Culmea, aplicarea principiului teritorial continuă şi azi, cu aceiaşi înverşunare, atât pentru ocuparea unor noi zone de influenţă politică şi economică, dar şi o mişcare opusă, de independenţa unor teritorii restrânse având o limbă/religie comună (Scoţia, Kosovo, Corsica, 61 Catalonia, etc) . 
  
Dacă se poate găsi o explicaţie logică, JEFUIREA în cursul stabilirii unor imperii antice, colonii, năvăliri barbare, în schimb, conflicte pentru ocuparea unor stânci, dar mai ales stăpânirea unor teritorii imense, unele neproductive (Siberia, Antartica), războaiele de 30 – 100 de ani (descendenţă), cele napoleoniene (orgoliu), cele mondiale din sec. XX au motivații controversate sau discutabile, oricum mai mult iraţionale. 
  
Experimentul biologic descris mai jos a fost sugerat de ideia existenţei unei mase critice sociale, influenţată prin analogie de exploziile nucleare, tot o consecinţă a atingerii unei mase critice dar de combustibil . In 1968, în lume au avut loc revolte însemnate ale unor mase de tineri din Los 75 Angeles, New York, dar mai ales Paris, declanşate spontan cu o motivaţie discutabilă. Aceste manifestaţii agresive au rezultat din strângerea unor mase de tineri cu orientări foarte diferite politic şi declanşarea unei agresivităţi contra establisment/sistemului social sau contra poliţiei ca simbol al societatii existente. Deci nu erau motivaţii socialiste (deşi comuniştii s-au raliat), nici de eliberare contra unei ocupaţii străine, ori revendicări etnice. Motivaţiile apărute ulterior au invocat tot felul de sloganuri: ipocrizie socială, lipsa unor locuri de muncă, dorinţa de libertate (??) de exprimare, frustări sociale,psihice etc 
  
Toate aceste sloganuri/frustări des utilizate dupa razboiul mondial de către unele mase de tineri au creiat o tensiune socială crescandă, favorizând o explozie agresivă declanşată de o motivaţie minoră. Aceste observaţii au determinat cercetări din partea autoritaţilor, dar şi a unor instituţii universitare, mai ales din domeniul social şi medical. Instituţiile de cercetări universitare americane au fost de cele mai multe ocazii, „fierul de lance” al unor investigaţii indrăzneţe datorită spiritului lor pragmatic, deschiderii spre noi idei, cât şi posibilităţilor financiare . Astfel , la începutul anilor 70, binecunoscutul National Institute of Health (NIH), centrul şi sponsorul principal al cercetării din SUA, localizat 98 în Bethesda, Maryland a organizat acest experiment biologic, fără publicitate. 
  
Experimentul a constat din selecţia a şase perechi de şoareci de câmp ce atinseseră maturitatea de reproducere şi erau în stare de sanatate normală. Aceştia au fost închişi într-o cameră etanşă, sterilă, suficient de mare pentru a putea adaposti 5000 animale. Această incintă termostazată avea camare TV cu circuit închis şi conţinea hrană naturală şi apă la discreţie. Animalele erau astfel lăsate în condiţii ideale, fără pericole . Conform înregistrărilor TV, dela început animalele au mâncat pe săturate şi s-au înmulţit cu entuziasm în progresie geometrică . Dar când colonia de şoareci a atins un număr aproximativ de 1000, viteza ulţirii s-a schimbat spontan în progresie aritmetică, fără alte schimbări aparente. Si totuşi, modificări surprinzătoare ale comportamentului au apărut când colonia de şoareci a ajuns la aproximativ 2000 animale. 
  
Modificările comportamentului au apărut treptat când numarul de animale a ajuns la dimensiunile unei mase critice, desi spaţiul existent era mult mai mare. Aceste modificări au cuprins atât creşterea agresivităţii animalelor tinere, care au atacat pe cele bătrane, cât şi între ei. In paralel, animalele tinere au început să muşte pe cele bătrane, apoi să le mănânce, în timp ce acestea din urma întraseră într-o pasivitate sau indiferenţă.Schimbarea regimului alimentar (deşi exista un surplus 125 de alimente naturale şi trecerea predominantă la carne a crescut considerabil agresivi-tatea animalelor tinere, fapt observat şi la oameni, în cazul populatiilor invadatoare mongole. Această agresivitate se datoreşte surplusului de aminoacizi, dar si de produşi catabolici ai proteinelor, respectiv amine cu catenă mare, aldehide şi cetone [ ] . Surprinzătoare a fost şi pasivitatea animalelor bătrâne, care nu au ripostat la agresivitatea feroce a celor tinere, lăsându- se mâncate. Şi astfel, prin cumularea mai multor efecte psihice, în paralel cu schimbarea regimului alimentar, fără intervenţia unor contaminări microbiene, colonia de şoareci s-a stins. Ce interpretări pot fi atribuite acestui experiment biologic impresionant ? Probabil ca rezultatele surprinzătoare observate în urma acestui experiment biologic au determinant”marginalizarea”, adică doar publicarea unui scurt rezumat în publicații de difuzare restrânsă 
  
Referinţă Bibliografică:
EXISTA O BIOLOGIE A ISTORIEI ? SAU UN EXPERIMENT BIOLOGIC MARGINALIZAT / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1708, Anul V, 04 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!