CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 1588 din 07 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Impostura psihiatrica
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Impostura are o multitudine de definiţii, deoarece şi manifestările sunt practic nelimitate. Nu vom aborda nici Manualul de Diagnostic al Tulburărilor Mentale şi nici Clasificarea Internaţională a Maladiilor (DSM), deoarece acest eseu prezintă un caz normal de impostură, dar de excepţie. De altfel, manifestările imposturii par să se înca-dreze pe linia celor afirmate de Dr Mihai Ardelean din Viaţa Medicală din 26.04.2013, cu privire la cine ne spune că suntem anormali ? 
  
Demascarea unor impostori, mai ales a celor cu pretenţii de vindecători, nu este deloc uşoară, fiind o provocare pentru toţi medicii, mai ales pentru psihiatrii. Intr-adevăr, gama manifestărilor unor impostori este practic nelimitată, pornind de la băieţii ce se cred un Hagi, pînă la cazuri patologice sau penale. Cel mai interesant subgrup de impostori sunt cei educaţi, rafinaţi, un gen devenit celebru prin cei cu alură renascentistă, cum au fost Nostradamus, Francis Bacon, Paracelsus şi Caligostro. Ei cumulau şi practicau cuno-ştiinţe din domeniul Medicinii, Filosofiei, Biologiei, Psihologiei,etc. Dar mai ales, aceştia aveau carismă şi exercitau o fascinaţie pentru cei din jur. 
  
Acest eseu a fost inspirat de un articol laudativ apărut în numărul 480 din Dilema Veche, despre Paul Brunton, un scriitor redescoperit de mai multe ori. In acel articol era lăudată decizia de a re-traduce si a re-tipări cea mai cunoscută carte a lui Paul Brunton (PB), India Secretă 
  
Intr-adevăr, prima ediţie în limba română a Indiei secrete tradusă de Henriette Yvonne Stahl, cartea a devenit un best-sellers, repetând succesul de pretutindeni, datorită farmecul relatării iniţierii autorului în tainele esoterice ale Indiei. O a doua redescoperire a cărţilor lui PB a avut loc după 1989, când publicul mai tânăr a avut acces la acest domeniu spiritual. Autorul acestor rânduri a citit India Secretă chiar după prima ediţie rămânând fascinat atât de India, cât şi de farmecul stilistic a lui Brunton. Acest scriitor a avut o viaţă enigmatică, puţin cunoscută, aparent dăruită vieţii spirituale. In cărţile lui, PB ştia să insufle o linişte sufletească printr-un stil direct, fără excese erudite, ba chiar dând sfaturi de relaxare şi dăruire spirituală. Intr-un cuvânt, cărţile lui Paul Brunton exercitau pentru cei educaţi, o acţiune asemănătoare unor relaxante, de tipul Distonocalm 
  
In acest context, în anii 90 ai secolului trecut, aflându-mă în SUA pentru o perio-adă mai lungă, din întâmplare, aflându-mă la un anticariat am găsit o carte intitulată My Father’ s Guru (Invăţătorul spiritual al tatălui meu) scrisă de un autor necunoscut Jeffrey Moussaieff Masson (JMM), cu fotografiile autorului şi ale lui Brunton pe ambele coperţi. Am cumpărat cartea publicată în 1993 cu 5 USD şi am citit-o cu mare atenţie. Evident, PB era gurul familiei, iar autorul cărţii (JMM) a crescut alături de acesta, acţiunea depănându-se din anii 50 pînă la sfârşitul anilor 80. Paul Brunton devenise o celebritate încă din anii 30 datorită Indiei Secrete, fiind nu numai citit, dar şi invitat să ţină conferinţe pentru un public heterogen dornic de iniţiere spirituală. Mai mult, PB având o charismă atrăgătoare era invitat la multe familii americane pentru un sejour de mai multe săptămâni pentru discuţii spirituale, jucând rol de musafir privilegiat, guru, moderator. Iar la plecare, i se dădea discret un plic cu un onorariu consistent, la discreţia gazdelor. PB nu cerea un onorariu fix, bazându-se pe generozitatea unor familii receptive la domeniul spiritual şi care se puteau lăuda cu un musafir celebru si charismatic. 
  
In acest fel, Paul Brunton nu avea un domiciliu stabil, fiind mereu invitat, bucurându-se de ospitalitatea americană şi vest-europeană. Neavând o locuinţă, care să atragă invidia, PB putea să-şi confecţioneze o aureolă de scriitor dotat spiritual, detaşat de căpătuire cu bunuri materiale. Autorul cărţii, JMM a crescut într-o atmosferă spirituală, avându-l pe PB ca musafir regulat, astfel că i-a devenit idol. De dragul lui PB, autorul a învăţat limba sanscrită şi a devenit psiholog. In cursul lucrării de licenţă, JMM a bene-ficiat de o bursă pentru a vizita locurile descrise de PB în cărţile lui. 
  
Şi acum vine poanta! JMM aflându-se în India a vizitat ashram-urile, maharajahii şi învăţătorii menţionaţi de PB. Nici unul nu auzise de PB sau de căţile lui. In continuare, JMM a vizitat Egiptul unde nu a găsit vre-o urmă a lui PB. Mai mult, nici în universităţile care l-ar fi elogiat, menţionate în cărţile lui, nu a găsit o dovadă. Ni vu, ni connu ! 
  
Vă puteţi închipui şocul, marea dezamăgire a autorului cărţii, JMM, realizând marea impostură a idolului vieţii lui, gurul familei şi în special invitatul tatălui lui. Scena finală a cărţii are loc la sfârşitul anilor 70, în casa părintească. In prezenţa lui PB şi a întregii familii, JMM demască impostura lui Brunton, aşteptându-se la o reprobare publică. Spre marea lui dezamăgire, atât PB, cât şi întreaga lui famile l-au ascultat cu atenţie, ba chiar l-au aplaudat politicos. Şi atunci JMM a realizat adevărul; familia lui cunoştea realitatea vieţii lui PB, iar acesta nu era deranjat. Paul Brunton era musafirul ideal, charismatic, un causeur atractiv, chiar moderator util, cu care te puteai lăuda. Sau mai pe scurt, PB juca rolul Omului care aduce ploaia, după cunoscutul film cu acest nume, în care Burt Lancaster a jucat un rol de mare prestanţă actoricească. 
  
In final, am putea adăoga, cartea lui JMM a avut o circulaţie redusă, chiar la scara americană, pe când cărţile lui Paul Brunton au înfruntat praful timpului, fiind retraduse şi retipărite pentru un public, care doreşte un guru: care aduce ploaia. 
  
Cazul lui Paul Brunton ca scriitor / impostor este departe de a fi unic. Menţionez printre alţii pe Karl May, autorul cărţilor de aventuri Winetou din Vestul Americii, care nu a vizitat vreodată SUA. Dar cel mai celebru este Earl Rice Burroughs, autorul cărţilor cu Tarzan, care nu a fost în Africa 
  
La fel de interesant a rămas Paul Brunton si acum trecut in eternitate. Intr-adevăr, Paul Brunton s-a născut la Londra în 21 octombrie 1898 sub numele de Raphael Hurst, decedând în 27 iulie 1981. A rămas la fel de controversat şi acum, posedând peste 50 link-uri pe Wikipedia, ba chiar şi cont pe Facebook https://www.facebook.com/pages/Paul-Brunton/318484178249 . Alte cărţi mai cunoscute ale lui Brunton, cum sunt The Wisdom of the Overself sau A Search in Secret Egypt pot fi descărcate(download) gratuit de pe www.books.org/g/%Paul%Brunton In încheiere, redăm un citat ilustrativ din Paul Brunton Scriu pentru aceia care au simţit adevărul prin sclipiri intuitive, ca şi pentru aceia care trebue să fie convinşi prin judecăţi raţiuonale. 
  
Referinţă Bibliografică:
Impostura psihiatrica / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1588, Anul V, 07 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!