CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Eseuri >  

Inima mării
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ce ne place marea!? Fiindcă seamănă cu o inimă de om! E nesfârşită şi se uneşte cu cerul la fel de albastru. Pe nisipul ei se desenează o inimă de om. La ţărmul ei castele de nisip construite se dărâmă precum iluziile frumoase pe care le vezi pierdute printre lacrimi acolo pe nesfârşitul mării fie în amurg fie la răsărit. Adormi cu zgomotul talazurilor mării chiar dacă te gândeşti la iubită, totul e zbucium când pierzi iubirea. De ce să mai mergi la mare? Ca să-ţi auzi glasul inimii metamorfozat în zbuciumul valurilor!? 
  
De ce să mori de dorul clipelor împreună întinzând zadarnic mâinile spre orizontul nesfârşit de apă! Vrei să fii un Ulise să te pierzi în 20 de ani pe mare încercând să te reîntorci la ea-Penelopa ta!? Citeşte-l pe Homer cel orb el doar şi-a imaginat iubirea pe când tu ai iubit orbeşte. Marea e ca inima unui om îndrăgostit. E nesfârşită, năvalnică şi tare zbuciumată când pierde iubirea. Ştii bine că marea e ca inima inundată de iubire unde înoată peştii odată cu glasurile amintirilor şi unde li se umezesc ochii pironiţi în zarea amurgită. Când erai copil visai să fii argonaut, să străbaţi toate mările inclusiv marea iubirii. Un corsar ţi-ar fi spus că toate mările sunt iubiri dacă te conduc la o comoară. Dar tu desigur nu vei fi un visător să te ascunzi în podul casei, să cercetezi cu telescopul rudimentar noaptea cerul iar în vise mările cuprinse de un dor neştiut nici de tine. 
  
E atâta linişte, sub privirea Lunii. Până şi valurile şi-au uitat freamătul zilnic, clipocitul apei la ţârm trădeaza un somn adânc al dimineţii ancorate încă în vise. Pe plajă, focuri mocnite ce poate au ars toată noaptea şi câteva cupluri ce-şi împleticesc senzualitatea în liane de braţe şi sărutări. Mereu am crezut că am apărut fie prea devreme, fie prea tarziu în zorii unei iubiri. Îmi aştern leneş pledul ca o prelungire a unei aşteptări din vis. Chitara întotdeauna am privit-o ca o amforă ce ar purta vechi mesaje. Walkiriile pe care aş vrea să o citesc în câteva ore dar pe care nu am să o termin decât în câteva zile. Aş vrea ca zorii să dureze mai mult. Nu am somn şi nici vise complete parcă aş aduna culori pe un şevalet ce urmează a picta femei din Tahiti. Toate zâmbind împletind din flori coroniţe. Încă nu s-a declanşat mirosul hamsiilor prăjiţi şi a cafelei. Eu cafengiu nu vreau cafea în clipa când Luna îşi retrage trena din mare. Aş privi-o cu nesaţ printre gene leneşe dornice de mai multă visare. Tocmai clipa asta vreau să o prelungesc. Cum ar fi un pescar care a pierdut marele peşte şi în loc să se îndrepte spre ţărmul satului, îşi îndreaptă barca spre locul unde Luna îşi va ascunde strălucirea!? 
  
Referinţă Bibliografică:
Inima mării / Radu Liviu Dan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1654, Anul V, 12 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Liviu Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Liviu Dan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!