CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Radu Botiş         Ediţia nr. 3058 din 16 mai 2019        Toate Articolele Autorului

Percepții
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul de teatru „Percepții“, autor Ana-Cristina Popescu, după cum îi spune și titlul, oferă o reflectare obiectivă asupra realității. 
  
Acesta se deschide cu o piesă de teatru „Mirosul pământului și gustul cireșelor negre“ ce surprinde prin personajele ei evenimente din cele două războaie mondiale. Evenimentele sunt relatate prin personajul Iova ce istorisește nepotului viața sa. Această piesă de teatru e foarte complexă. Întâlnim pe parcursul piesei personaje precum Iosif Alboni, un semnatar la actului Unirii de la Alba Iulia, conducătorul delegației din Cercul Hațegului, primar al comunei Bucova; Ionică, ofițer rezervist, nepotul lui Ion Pop Retegan, fost învățător la Băuțar și scriitor; Miron Cristea, episcop al Caransebeșului când a fost semnat actul Unirii de la Alba Iulia; Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României; Alexandru Vaida Voevod, medic; Vasile Goldiș, delegat arădean pentru actul Unirii de la Alba Iulia; George Adam, delegat al localității Voislova pentru actul Unirii de la Alba Iulia etc. Totodată piesa surprinde și traumele unor soldați români ce au participat la luptele ce s-au dat în Munții Tatra în al doilea război mondial când personajul Nicolae Mâțu alături de Iova, după ce războiul s-a sfârșit reușesc să supraviețuiască o săptămână pe munte doar cu o pungă de bomboane. 
  
O altă piesă de teatru a volumului „Vând casă cu vedere spre viitor“ este o comedie ce surprinde moravuri ale societății. Vederea spre viitor este de fapt cimitirul din fața ferestrelor casei, un mesaj că acolo vor ajunge toți, atât afaceriștii ce încercau să vândă imobilul, cât și femeia de moravuri ușoare ce a alergat toată viața după soți bogați și care ajunge să ofere vila cu vedere spre viitor unui tânăr artist pentru o clipă de fericire, o noapte ce spera să nu se mai termine. Astfel vila reintră în posesia celui ce dorea să recupereze casa părintească de care-l legau sentimente. 
  
„Frontiera simțămintelor mute“ surprinde drama prin care trece un grup de oameni după ce rămân blocați într-un tunel, într-un vagon de tren, încercările lor de a supraviețui și a evada din acea închisoare. 
  
Fiecare piesă de teatru din volum surprinde diferite aspecte ale realității, fie că e vorba despre reacțiile oamenilor când sunt într-o situație critică precum cei care rămân blocați într-un vagon de tren pe când traversau un tunel, fie reacția omului în fața morții, în fața războiului, fie în fața unei percepții a viitorului printr-o anumită locație simbolică. 
  
Recomad spre lectură și punere în scenă piesele de teatru din volumul „Percepții“, autor Ana-Cristina Popescu. 
  
Referinţă Bibliografică:
Percepții / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3058, Anul IX, 16 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!