CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Radu Botiş         Ediţia nr. 3007 din 26 martie 2019        Toate Articolele Autorului

Incursiune în poeziile și poemele lui Radu Botiș
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vasile HATOS 
  
Poeziile și poemele lui Radu Botiș reflectă stările sufletești, care sunt în căutarea credinței adevărate. Prin (în) mrejele sensibilității pure, poetul privește în adâncul sufletului. Cuprins în meditație, privește cu ochii inimii spre universul întunecat al lumii, trăind într-un univers unde spiritul are nevoie de hrană, dar o hrană de cunoaștere metafizică! Vede lumea cu alți ochi, pentru că omul credincios stă departe de vicisitudini, răul nu-l poate străpunge! Meditația, în natură, dă spiritului stări ancestrale, De aceea poezia metafizică se întretaie cu poezia sufletului, pentru că stările sufletului depind de sensibilitate. Cu cât un om este mai sensibil cu atât va pătrunde în universul său interior, unde pulsul vieții este fredonat de melodia cunoașterii intrinsece. De acolo ia naștere intuiția care propulsează sufletul spre cele mai înalte stări de grație. Aici apare revelația, ducând spiritul spre căile întortocheate ale metafizicii, pentru că omul se apropie de Sacru! 
  
Dumnezeu se manifestă în om când spiritul a ajuns la o cunoaștere totală a ființei! Calea cunoașterii de sine este un drum care duce spre iluminare. Nu devi cu adevărat om decât atunci când spiritul îți este pur, ca a unui copil, De aceea poezia metafizică, în general, poezia intuiței ( care este foarte greu de scris) duce spiritul spre cele mai înalte clipe de grație, trăite în interiorul ființei, pentru că spiritul este atât de pur încât ființa se manifestă ca un copil: nu mai poate să mintă! Trăind într-un univers aparte, acea ființă trăiește clipe de încântare, ajungând la pacea divină. Clipa veșniciei este sensul oricărui muritor, pentru că este intrarea în moartea ființei! O alternare a simțurilor cu sensibilitatea, dând naștere a ceea ce se cheamă: ” stare pură” sau o metafizică pură a ființei, pentru că profanul lasă în urmă răul iar sacrul acaparează ființa în sineși. Ceea ce denotă că omul este una cu Dumnezeu! O contopire a ideilor lumești cu cele sacre, dând naștere unei singuri idei: aceea a eliberării spiritului de rele și suferinți, ajungând la origini, la cunoașterea morții prin atingerea sacrului, acolo unde primordialul apare ca un foc viu, cunoscând totul! Spiritul trăiește pe niște culmi neimaginate, pentru că totul este fericire. Sunt stări care nu pot fi descrise în cuvinte! Un extaz mistic, la care ajunge doar cel ce are un suflet nobil. De aceea poezia lui Radu Botiș atinge stări mistice, pentru că este în căutarea absolutului! Trăiește din plin stările sufletești, ajungând la un dialog lăuntric, dialog al cunoașterii de sine. Parcă o voce lăuntrică îi spune că fericirea vine dinlăuntru nu din afară! 
  
Castiglione di Ravenna, Italia 
  
Referinţă Bibliografică:
Incursiune în poeziile și poemele lui Radu Botiș / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3007, Anul IX, 26 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!