CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Radu Botiş         Ediţia nr. 1666 din 24 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu gândul la streasina veche a casei încarcata de istorie (Muzeul satului Oarta de Sus), loc in care generatii de oameni s-au nascut, au copilarit, s-au bucurat impreuna ori au plins, sotii care si-au asteptat la poarta barbatii plecati in razboi ori mame ce si-au petrecut nopti de veghe la capatiiul leaganului in care isi vegheau odorul (Pruncul) de Dumnezeu daruit.Unde te poti bucura mai mult decit acolo de chipul hristic care vegheaza protector iar noi asteptind prin divina pronie impliniri viitoare. 
  
Volumul doi al cartii "Povesti din Tara Codrului" iata, vine bucurindu-ne sufletul ca o completare la primul volum ce isi astepta parca implinirea prin cel prezent. Aparitia a fost posibila, autorul avind alaturi oameni deosebiti asemenea d-lui inginer Alexandru Tamasan, domnului profesor Bogdan Pop,domnului profesor universitar doctor Viorel Rogoz ,indrumator stiintific precum si a familiei Sorin si Monica Tamasan. 
  
Cartea, aparuta la editura Teognost din Cluj Napoca,2015, este structurata pe doua mari capitole: 
  
I. OAMENI SI POVESTI - POVESTI SI OAMENI 
  
şi 
  
II. PAGINI DE ISTORIE 
  
Sigur ,asa cum ne-a obisnuit inca de la volumul I, profesorul Traian Rus isi continua povestile pline de atita adevar: povesti de viata ,povesti de dragoste, povesti cu Dumnezeu cum insusi mentioneaza la pagina 26 (in povestirea Ingerul pazitor). Insa toate aceste povesti pe care le gasim pe paginile cartii nu sunt altceva decit petrecerea Dumnealui pe aceste locuri inca de când, tânar profesor de istorie, tarâmul acesta al Oartei de Sus l-a motivat sa-si implineasca destinul. 
  
Astfel, povestile incep sa curga lin iar insufletirea cu care autorul continua sa le depene ajung sa ne transpuna intr-un univers plin de frumusete. Locuri asemenea fântinii lui Toag, podul mniresii, fântina lui Craciunas dar si Dragostea de mama lumineaza acest loc pentru ca in povestirea Mitropolitul,Inalt Prea Sfintitul Andrei, fiu al satului, ca o binecuvintare cereasca sa intregeasca aceasta ,,gura de rai”alaturi de care MECENA,Sanducu Tamasan dupa relatarea autorului,omul din spatele lucrului bine facut si care isi are si el binemeritat loc in carte.Oameni ai satului,eroii acestei carti care au locuit,locuiesc sau revin cu drag acasa ori de cite ori este posibil deoarece aici regasesc energia benefica sufletului lor. 
  
In a doua parte a cartii intilnim alte nobile suflete asemenea neinfricatului Vasile Blidaru,personalitate inca vie mai ales in rândul generatiei mai vârstnice,de obârşie din satul Odesti, simpatizant al Partidului National Taranesc, mereu animat de spiritul de dreptate, care, alaturi de alti codreni incerca sa se opuna noului regim comunist ori doctorul Alexandru Odesteanu, capitanul Ciprian Gavris, preotul martir Ioan Robu , protopopul Vasiliu Gavris, nascut in Chelinta, satul natal si al autorului cartii dar si frumoasa Doina a lui Lucaciu (pag.260) cu privire la care profesorul Traian Rus face referire scotind in evidenta totodata si personalitatea LEULUI de la SISESTI - preotul Vasile Lucaciu. 
  
"Povesti din Tara Codrului" ,volumul II, este o farâma de istorie peste care colbul timpului nu are dreptul sa se astearna fiindca acestea sunt trăirile fiecaruia pastrate in amintire dar si in constiinta vie.O carte de identitate nu a dumneavoastra domnule profesor caci ea apartine acestei parti de Ţara a Codrului. Dumneavoastra cu HAR si condei ati adus la lumina frânturi de viata, locuri, intâmplari, oameni, eea ce fiecare ar trebui sa facem atât cât ne pricepem. 
  
La Chelinta ati vazut lumina zilei,Oarta de Sus v-a adoptat iar talantul pe care l-ati primit nu l-ati pus la pastrare ci l-ati facut sa rodeasca.Ce poate fi mai frumos?! 
  
Va felicit sincer pentru aceasta reusita. 
  
Pr.stavr.Radu Botis 
  
22 iulie,2015 
  
Oarta de Sus,Maramures 
  
Referinţă Bibliografică:
Povesti din Tara Codrului ,volumul II / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1666, Anul V, 24 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!