CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Alexandru         Ediţia nr. 1447 din 17 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Ce înseamnă România pentru mine
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Sunteţi român? Nu se poate! Mai există încă români în România?”-Valeriu Butulescu  
 
Din păcate acesta este un adevăr, unul pe cât se poate de trist… Este greu să spui că mai există oameni ce mai cred în România, care mai speră la ceva bun şi mai ales cei care încă mai fac ceva pentru această ţară. Puţine inimi de români mai bat în piepturile celor aproaape 20 de milioane de locuitori ai României. Termeni precum “conştiinţă naţională” şi “patriotism” au dispărut de mult din uz. Acum ne e ruşine să spunem că suntem români, când ne gândim la ţara noastră ne vine în minte imaginea unei gropi de gunoi şi cei mai mulţi fac tot posibilul să plece cât mai departe pentru “a-şi face un viitor“. Şi bineînţeles că totată lumea se întrebă de ce ţara o duce atât de rău ? Ei bine pentru că alegem să fugim în loc să luptăm şi să creăm un viitor pentru generaţiile următoare, astfel încât ele să nu mai dorească să apeleze la metoda “străinătăţii“.  
 
Chiar dacă mulţi nu dau doi bani pe acest ideal, eu încă mai cred că sunt oameni care vor să facă ceva pentru această ţară. Pentru asta trebuie însă o schimbare de perspectivă… Este mai lesne pentru “cei de sus“ să conducă oameni cu cât mai puţină educaţie şi de aceea prostia este privită ca o virtute, iar cultura românească este subminată. Ce putem face? În primul rând trebuie transmise valori adevărate precum dragostea, solidaritatea şi cinstea, în loc de egoism, lăcomie şi indiferenţă, pentru ca tinerii noştrii să se dezvolte armonios, fiind pregătiţi să devină persoane responsabile. Totodată trebuie promovată cultura, pentru ca oamenii să poată gândi echilibrat, să fie pregătiţi pentru situaţiile cu care se vor confrunta şi să poată deveni cetăţeni abili care să-şi poată exprima punctul de vedere şi să-l susţină. Apoi, aşa cum spuneam trebuie o schimbare de perspectivă! Ar trebui să nu mai privim lucrurile dintr-o lumină întunecată, să începem să mai vedem şi partea plină a paharului!  
 
Spre exemplu, toată lumea se plânge că nu sunt locuri de muncă, şi de aceea toţi aleg să plece în occident. Să vă dau o veste proastă: peste graniţă “nu sunt câinii cu colaci în coadă”. Chiar zilele trecute vorbeam cu nişte prieteni care locuiesc în Firenze şi-mi mărturiseau că se confruntă cu aceeaşi problemă cu care se confruntă mii de tineri italieni: lipsa locurilor de muncă. Dar să privim la noi. Prognozele analiştilor spun că produsul intern brut (PIB)al Romaniei ar urma să crească cu peste 25% la valori în euro pe parcursul următorilor patru ani. Astfel, la cele aproximativ 150 miliarde euro PIB estimaţi pentru 2014, ar urma să se adauge cam 10 miliarde euro în fiecare dintre anii urmatori în perioada 2015 - 2018. Practic, la o majorare de circa 13% a PIB în termeni reali, rezultată dintr-o accelerare moderată a avansului economic de la 2,5% în 2015 pana la 3,5% în 2018, ar urma să se adauge o apreciere relativă a leului faţă de moneda unica europeană de 11,3%, pe fondul reducerii cursului mediu nominal euro/leu de la 4,44 lei/euro în acest an la doar 4,38 lei/euro în 2018.  
 
Lăsând deoparte cifrele hai să aruncăm o privire asupra personalităţilor care ne fac mândrii că suntem români. Chiar dacă România este privită ca o ţară neînsemnată, mai ales de locuitorii ei, ea este mare prin persoanele care au facut ceva ca să aducă un renume acesteia. Spre exemplu, să ne gândim cum ar fi să nu putem scrie decât cu un creion. Nu foarte comod, nu-i asa? Ei bine, dacă nu ar fi fost profesorul Petrache Poienaru, atunci stiloul nu ar fi fost inventat şi acest scenariu ar fi fost plauzibil.  
 
Cibernetica este o ştiinţă care astăzi face posibilă desfăşuraerea majorităţii activităţilor de zi cu zi. Doctorul Ştefan Odobleja este tatăl ciberneticii. Mai exact el este inventatorul ciberneticii moderne şi cel care a spus că cibernetica se trage din psihologie.  
 
În România se află aproximativ 796.803 de diabetici. Aceştia, şi nu numai, ar trebui să-i fie recunoscători fiziologului Nicolae Păulescu, cel care a inventat insulina. Ceea ce este amuzantă e că la început, această invenţie a fost controversată şi mult timp chiar ignorată. Peste 50 de ani, doi canadieni au obţinut premiul Nobel pentru aceaaşi invenţie, iar contribuţia lui Nicolae Păulescu a fost în sfârşit recunocută.  
 
Trăim în secolul XXI, secolul vitezei, iar timpul este cel mai preţios lucru pe care încercăm să-l conservăm, de aceea trebuie să ne mişcăm repede şi să ajungem la timp acolo unde avem nevoie. Fără Henri Coandă, inventatorul avionului cu reacţie, lumea pe care o ştim ar fi funcţiona mult mai încet. Dacă el nu ar fi inventat această maşinărie revoluţionară, probabil ar mai fi trecut mult timp până când să putem vorbi de viteze atât de mari.  
 
Majoritatea oamenilor din România aparţin unei religii. Istoria religiilor lui Mircea Eliade ne prezintă detalii despre fiecare din religiile lumii, lucru la care poate nimeni nu s-ar fi gândit până la el.  
 
Românilor le place sportul. Nici aici nu se lasă mai prejos şi o putem da ca exemplu pe gimnasta Nadia Comăneci, care în 1976, la Montreal a primit primul zece din istoria gimnasticii. Fără ea, nu am fi ştiut cum arată un zece perfect.  
 
Tot în secţiunea sport, trebuie să-l trecem în rvistă şi pe Helmut Duckadam, portarul care a reuşit să apere patru penalty-uri la rând şi să aducă echipei sale, Steaua Bucureşti, cupa campionilor, în 1986.  
 
De asemenea, poporul nostru este unul foarte inventiv. Nu se lasă uşor doborât de greutăţi şi poate să râdă chiar şi de moarte, la propriu. Serios, suntem singurii din lume care avem un cimitir vesel, unde pe pietrele funerare sunt gravate versuri amuzante legate de cel decedat.  
 
Nici când vine vorba de artă nu suntem mai prejos. Avem câteva realizări şi în acest domeniu, astfel că trebuie să amintim de porţile din Maramureş, care sunt unice în lume pentru arhitectura lor, de maestrul Constantin Brâncuşi, fără de care istoria artei ar fi mult mai săracă şi de stilul Brâncovenesc, stil cu renume în toată lumea.  
 
Domnule Bill Gates, ne bucurăm că eşti cel mai bogat om din lume, însă trebuie să ştiţi un lucru: a doua cea mai vorbită limbă din compania dumneavoastră este româna, aşa că nu ne-ar deranja puţină apreciere.  
 
Americanii ne mai sunt însă datori cu un lucru: sportul lor naţional baseball-ul, tatăl acestui sport fiind oina.  
 
Aşadar, asta înseamnă România pentru mine: o ţară mică datorită dimensiunii, dar mare prin mărimea caracterelor oamenilor ei, o ţară cu oameni buni care însă trebuie să-şi dea seama de responsabilitatea pe care o au şi anume aceea de a face această ţară să prospere astfel încât eforturile celor care au luptat pentru ea şi pentru libertatea ei să nu fie în zadar. Eu chiar cred că poate fi mai bine în România! Eu aleg să mai cred că se poate face ceva pentru ea, atâta timp cât oamenii îşi vor da seama de oportunităţile pe care i le oferă şi să cultive în loc de egoism şi lăcomie, valori precum solidaritatea şi compasiunea.  
 
Dumnezeu să binecuvânteze România!  
 
Referinţă Bibliografică:
Ce înseamnă România pentru mine / Radu Alexandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1447, Anul IV, 17 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Radu Alexandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Alexandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!