CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Eseul de sâmbătă * NU TOATE DRUMURILE DUC LA ... ROBU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dihonia dintre responsabili privind Asociația TM 2021/2023 continuă, tot mai mulți de pe margine încercând să bage bățul printre gard sau să ațâțe, din varii motive, focul care ia amploare din interior. La ultima Adunare Generală a lor au participat 33 de membri din aproximativ 90 câți au rămas din vreo 200 câți s-au înscris la înființare, iar din cei prezenți nici un sfert nu aveau vreo treabă cu cultura. S-a constatat încă o dată că Asociatia a devenit un instrument de muls bani publici de la primărie ca să trăiască bine direcțiunea executivă și acoliții. Fiindcă deja s-au cheltuit senin 5 milioane de euro din banii cetățenilor, care au primit în schimb... mai nimic: câteva evenimente și tuburi de beton dizgrațioase prin cartiere ca artă modernă. Asociația începuse bine, de-a lungul timpului au fost niște spectacole fenomenale în Timișoara, spectacole unice în România și în Europa. Pe urmă am consemnat numai deplasări ale conducerii prin toate colțurile exotice ale lumii pe banii asociației. Circul dintre Primăria Timișoara și Asociația Culturală ”Timișoara – 2023” nu e nimic altceva decât o comedie sinistră, plină de demagogie, minciună și manipulare. Culmea, toate clamate în interesul public. Practic, nimic altceva decât o scenetă pur românească a cărei acțiune se petrece într-un spațiu geografic, sublim și mirific, unde circul se dă pe pâine, zi de zi, la orice oră din zi și din noapte. Și ține și de foame, dar mai puțin de caracter! Multe lucruri nu se spun. Importantă este disperarea cu care USR Timiș încearcă să pună mâna pe frâiele Asociației Culturale ”Timișoara – 2023” care a adus pe malurile Begăi, sub coordonarea Simonei Neumann, titlul de capitală cultural europeană. Nu e vorba de Simona Fitz, consiliera primarului Dominic Fritz, responsabilă cu telefoanele, presiunile și cu mesajul robotic . Pentru acest titlu s-a muncit pe brânci. Nicio treabă cu Corina Șuteu, fost ministru al culturii în era Cioloș, care s-a lipit, în mod direct, de un contract baban de consultanță, pentru a scoate la liman și a pune pe roate Asociația Culturală ”Timișoara – 2023”. Organizație în fața căreia a pierdut, la scor, când a consiliat orașul Cluj pentru același titlu cultural. 
  
Nici Demeter Andraș, secretar de stat în Ministerul Culturii, pe care acum Dominic Fritz îl tot citează ca ”martor” prin epistole, nu a avut nici o treabă cu cu acesta și cu atât mai puțin Vasile Popovici, fost ambasador al României prin Portugalia și Maroc care, de o vreme încoace, e un soi de lider al contrarevoluționarilor culturali și contestatari, organizator de contramanifestații ”anti-semite și extremiste”. Introvertitul vrea un nou mandat diplomatic, de această data, în Hexagon. Mai mult firma de consultanță angajată de Primărie și/sau a echipei Primăriei, au încălcat legislația, în mai multe etape ale colaborării și chiar și procedurile Uniunii Europene, privind scrierea și transmiterea raportului de monitorizare.În ultimile zile a demisionat domnul Ulrich Fuchs din Consiliul Director. după ce si el votase in board demiterea Simonei, ceea ce a fost oarecum surprinzător, lăsând din nou boardul, prin demisie, fără majoritate. E momentul în care apare taman ca șerghele care când îl doare capul iese la drum tovarășul Vasile Popovici, care a știut anticipat, că Asociația va rămâne ”fără sprijinul partenerilor instituționali, în primul rând fără sprijinul primăriei, care va anunța retragerea din asociație”. Musiu ar dori constituirea unei asociații paralele. Mă Bazile măi, personaj coborât din comediile lui Caragiale, noi am priceput care e jocul pe care-l faci. Pentru cei care nu știu încă cu ceva timp în urtmă avusese loc prima ședință a Consiliului Director, organizată odată cu numirea Adei Hausvater ca reprezentant al Ministerului Culturii. Ulrich Fuchs a activat, de-a lungul timpului, ca expert international si chiar a fost director adjunct al programului Marsilia-Provence Capitala Culturala 2012. 8 membri are Consiliul Director. La prima sedinta a noului Consiliu Director al Asociatiei Timișoara Capitala Europeană a Culturii, Dominic Fritz a devenit președinte. Funcția era vacantă de aproape un an, după plecarea lui Horațiu Rada. Primarul a anunțat atunci că asta înseamnă un restart pentru proiect. Credeam că va fi mai puțin circ odată cu plecarea lui Robu, dar se pare ca noua administrație face și mai mult circ. Aproape că nu e măsură pe care să o ia fără scandal fie că sunt implicați cetățeni, angajați sau alte instituții, organizații. Fritz absolut tot ce a atins a distrus. USR a devenit o adunătură de incompetenți și hoți. In mandatul fostului primar se înfințase un serviciu condus de „distinsa” Sanda Greblă care se ocupa de Timișoara Capitală Culturală Europeană. Domnișoara nu știm dacă se mai ocupă de ceva, dacă a terminat sau nu cu traficul de influență pe la Direcția de Urbanism sau dacă și-a mai cumpărat ceva spații prin Piața Victoriei. Ca să nu fie singură pe baricade lângă acești ,,gonflabili,,. a aterizat Șuteu ca urmare a decizilor de București. Nu are nimic de spus Dominic în această privință. Decizia a fost luată de binomul Barna – Cioloș. 
  
După ultima ședință a Adunării Generale de la Asociația Timișoara Capitală Culturală primăria nu mai finanțează deloc asociația. Deși nu mai finanțează asociația, reprezentanții PMT promit că acest lucru nu va afecta finanțarea programului cultural al proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană, care va fi continuat prin Centrul de proiecte al Timișoarei. În ședință a fost completat, credem noi în chip fericit, și Consiliul Director al asociației, din care fac parte acum Ștefan Popa Popa’s, ca personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, și Ștefan Vădineanu, reprezentant al mediului de afaceri. La Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, infiintat in urma cu cateva luni de Dominic Fritz, au fost scoase la concurs 6 posturi și urmează să se facă angajări. Fără finanțarea asociației Fritz cred că va avea bani să plătească amenda de 21 de milioane luată din vina lui de Colterm. Fritz l-a adus pe Popas, crezând că printr-un artificiu de imagine rezolvă problema. Sperăm că i se vor alătura pe bune ceilalți membri pentru a debloca căruța. 
  
Preşedintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Culturală Europeană să fie deţinut de municipiul Timişoara, Steve Green, a scris ca răspuns la postarea de pe Facebook a Simonei Neumann că regretă votul decisiv pe care l-a dat pentru ca Timișoara să câștige titlul în detrimentul Clujului. Însă într-o scrisoare trimisă la Bruxelles de Ministerul Culturii și semnată atât de primarul Dominic Fritz cât și președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica autoritățile locale afirmă că proiectele aflate în curs beneficiază de finanțare, anunțând însă că și-au pierdut încrederea în Asociația TM 2023 condusă de Neumann. „Am aprecia recomandările dv. privind cea mai bună cale de acțiune”, notează scrisoarea trimisă Barbarei Gessler, directorul general adjunct din cadrul directoratului pentru educație, tineret, sport și cultură al Comisiei Europene, autoritățile române cerând de asemenea amânarea cu „7-10 zile” a ședinței de monitorizare privind implementarea proiectului. Scrisoarea este semnată de ministrul culturii Bogdan Gheorghiu, primarul Dominic Fritz și președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica. Cam atât pentru azi promițând cititorilor în viitoarea intervenție o radiografie a celebrului personaj Bazil Popescu. Merită. Țineți aproape căci nici nu știți ce pierdeți. 
  
POMPILIU COMȘA 
  
Referinţă Bibliografică:
Eseul de sâmbătă * NU TOATE DRUMURILE DUC LA ... ROBU / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3844, Anul XI, 10 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!