CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

PROSTOCRAȚIA CONDUCE ROMÂNIA de Pompiliu COMȘA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Caruselul groazei nu se oprește aici. Cei de la ‘’butoane’ ne au la faza în care aproape nu mai avem reacții la nesimțirea lor. Nu mai avem putere nici să-i înjurăm. De acum condițiile de explozie a mămăligii sunt create. Ce o să mai fie, vom vedea. Unii nu mai au loc nici printre vii, nici printre morți. Dar să ne focusăm pe ceva concret și pozitiv. Nu poți s-o arzi toată ziua pe scandal, deși unii o caută cu lumânarea. Dar mintea celor normali refuză asta. Doar dacă se întoarce roata din alte sfere. „Fricțiunile” dintre vechea echipă a Asociației Tmișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023 și noua administrație, avându-l la timonă pe surprinzătorul Dominic Fritz, frumos ca un erou antic, continuă. Edilul, care de la geam privindu-l pare că are doar rumeguș în cap, o dă după ‘’copac’’ și se face că refuză să intre în polemici, pe când directorul executiv Simona Neumann, postează de zor pe rețelele de socializare împotriva lui, ba mai mult Fritz face apel la băștinași să depună proiecte culturale care vor fi finanțate, chipurile, prin Centrul de Proiecte. Ele se vor înscrise în al doilea apel, în valoare de două milioane de lei, lansat în urmă doar cu câteva zile. Se mai oferă oportunități pentru definitivarea programului cultural prioritar cu un buget dublu față de primul, mai exact un total de nouă milioane de lei pentru asemenea proiecte. Măi să fie. Dacă e să dăm crezare zvonurilor, Consiliul Județean a lansat un apel de proiecte de 4,5 milioane lei, bașca Ministerul Culturii a ‘’sărit’’ în ajutor promițând o primă tranșă de 1,5 milioane lei, buget care va crește exponențial în viitor. Cu o legislație îmbunătățită, sunt șanse ca proiectul să meargă bine. Dar există și un „dar”. Sigur, istoria, valorile și cultura Timișoarei și ale României, vor fi în centrul atenției Europei. Dar și nefuncționalitățile care nu sunt puține. Este, de pildă, în plină desfășurare, un conflict chiar etnic și de discriminare națională. Victor Neumann, alături de soția sa, și mai ales celebrul caricaturist Ștefan Popa Popa’S, toți cu tată cetățeni evrei, și-au unit forțele și l-au reclamat pe primarul Dominic Fritz la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pronunțând în acuzații chiar cuvântul pe care speram că l-am uitat, acela de pogrom. Și se pare că au și ceva argumente, unele pe deplin valabile. Ceea ce e de rău. 
  
Pentru cei care nu știu, cuvântul pogrom (de origine rusă: погром) înseamnă a distruge, a jefui. Este folosit în mod special în mai multe limbi pentru a descrie atacurile, însoțite de jafuri și masacre, împotriva evreilor din Rusia,comise de majoritatea creștină, fără reacția autorităților sau cu consimțământul acestora, între 1881 și 1921. De asemenea, se referă, în termeni generali, la violența și revoltele sângeroase îndreptate de o parte a populației împotriva minorităților etnice, religioase sau de altă parte ale acestei populații. În ceea ce privește pogromurile împotriva evreilor, violențe similare, dar la o scară mai limitată, au avut loc în același timp în Germania, Austria, România și Balcani. Raul Hilberg definește pogromul ca fiind "o scurtă izbucnire de violență din partea unei comunități împotriva unui grup evreiesc care trăiește în mijlocul său. Aducerea de către un etnic german, vremelnic primar, la conducerea Asociației cu Capitala Culturală Europeană chiar a celei care a declanșat un scandal internațional prin expoziția cu zvastică de la New York este un afront pe față care trebuie stopat și mai ales sancționat. Lucru care va urma firesc. 
  
Și uite așa ajungem de râsul lumii, înainte de a ne mișca cum trebuie în acțiunea pe care o credeam una din marile reușite ale istoriei contemporane pentru viața comunității. Dar ca în noaptea minții se vede că nu suntem în stare nici să preluăm ce ni se cuvine. Dar nu tot poporul e naiv și pleșcar. Cineva trebuie să răspundă pentru faptele pe care le comite. Sabotăm orice șansă de redresare a României. Cu nuiele peste cur zici că ne vine mintea la cap. Restul e înfășurat de mafie. Nu va dura mult și timișorenii vor striga în cor „lăsați-ne să trăim românește”. Chiar dacă destinul nostru e mereu atârnat sub semnul întrebării. Niște iresponsabili ne fac viața un chin. Conceptul șmecheriei a căpătat dimensiuni dezgustătoare. Cam ăștia suntem, ne mulțumim cu mai nimic că alte surse de supraviețuire nu avem. La intrigă și la minciuni nu ne întrece nimeni, Ca în povestea pe care v-am prezentat-o aici. În rest trăim azi din percepții. Nu mai avem nevoie de evidențe. Ne aflăm într-o nouă eră a dogmatismului. Logofății timpurilor noi s-au pricopsit cu averi imense și asta le ocupă tot timpul. 
  
Referinţă Bibliografică:
PROSTOCRAȚIA CONDUCE ROMÂNIA de Pompiliu COMȘA / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3842, Anul XI, 08 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!