CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

ESEUL DE SÂMBĂTĂ * CHIPURILE URII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ESEUL DE SÂMBĂTĂ 
  
CHIPURILE URII 
  
Scene de noaptea minții continuă să se deruleze la Timișoara. Despre unele am mai scris, despre altele veți afla astăzi și o să vă convingeți că așa ceva ține de ilogică. Primarul Dominic Fritz își continuă actele de sabotare pe față a proiectului ca municipiul de pe Bega să găzduiască Capitala Europeană a Culturii pentru 2023. Nu s-a mulțumit c-a adus-o pe mai mult decât controversata Corina ȘUTEU la butoane, recompensată, din start cu 132.000 lei, ca să nu fie discuții. Fosta profesoară de Făgăraș s-a mulțumit, deocamdată, să dea lecții jurnaliștilor, trăgându-i de “urechi” și să catalogheze munca celor care s-au ocupat până acum de proiect. Nu știm cât de cunoscută era tanti pe vremea mandatului de ministru al culturii, dar acum, încet-încet, începe să le stea în gât timișorenilor, dar nu se lasă. Ce a făcut cu mass-media locală e un bocanc pentru obrazul libertății presei. A dat-o după „copac” și în privința autenticității interviurile acordate de intelectualul de ținută Ioan Cărmăzan sau de regizorul de film și teatru Andrei Șerban, care i-au adus aminte că în mandatul său ministerial a dat aberanta Lege a Drepturilor de Autor, anulată după demersurile preț de un semestru la președintele Klaus Iohannis. Acum „experta” și ciracii săi au îndreptat țevile tunurilor către familia Neumann, Victor și Simona. Profesorul, deși a scris cărți apreciate de istorie a Banatului, studii despre interculturalitate, are la ora asta contractul de management întrerupt brusc de o evaluare ce i-a pus o notă penibilă, puțin peste șase. Bomboana de pe „colivă” i-a oferit-o chiar în propriul birou de la Muzeul de Artă, dar și pe rețelele de socializare, un personaj controversat, Popovici, fost diplomat, actual profesor universitar. Pentru că nu a participat la vreun concurs pentru a intra în corpul diplomatic și consular român, s-a întors după două decenii acasă cu „coada” între picioare după mandatul politic încredințat, în timpul căruia nu a fost titular un minut. De ceva ani are un „fix” cu terminarea familiei Neumann, dar și stoparea proiectului cu Capitală Europeană.. Deși personajul e incolor, inodor și insipid, se erijează în “autoritate supremă”. Vrabia mălai grișat visează. . 
  
Una dintre ținte este și soția sa, Simona, încă director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană 2021 (2023), funcție căpătată în urmă cu aproape nouă ani. Datorită dosarului de candidatură întocmit sub îndrumarea sa, ne-am calificat din 14 competitoare, ulterior rămânând să-și dispute gloria viitoare 4 orașe, Învârtind lucruri „necoșere”, se sapă de zor vizavi de vechea conducere a asociației, care n-a avut board timp de un an. Ba mai mult, primăria s-a făcut c–a mâncat usturoi, dar gura nu-i miroase, uitând să dea asociației cotizația timp de un an fixată prin contract de Comisia Europeană. Acum se dă de ceasul morții să plătească măcar cotizația pe lunile ianuarie-martie pentru că trebuiește să se dea raportul la UE. Degeaba s-a făcut mult voluntariat, el a fost răsplătit acum cu ejacularea. Simona Neumann, care în opinia noastră putea face mai mult, trebuie să plece pentru a veni în locul său cine “vrea” cuplul Fritz-Șuteu. Guițătorii s-au urcat în copac și-și fac temele. Luminează-i, Doamne! 
  
Semnalul de alarmă tras de noi ar trebui citit și înțeles de cei care, deocamdată, aleg să-l ignore. Administrațiia locală actuală a creat o “tradiție’ în acest sens. Primarul Dominic o cheamă pe Sorina Neumann la discuții taman când dânsa era la filmări fixate de ceva timp pentru prezentarea video solicitată de Comisie. Atenție: la filmări participa și o echipă a Primăriei. Termenul limită era 15 iunie, iar “șueta” cu edilul șef era stabilită unilateral la ceas de seară, evident în seara precedentă. Miroase a “lucrătură de maidan” chiar din avion. O altă chestie ciudată: Corina Șuteu era ministru când orașul de pe Bega a câștigat titlul, dar nu a prevăzut nici un leu din bugetul ministerului pentru 2017, primul an de realizare a proiectului. Nu visa că va ciupi lovele de pe urma acestuia, peste ceva timp, altfel ar fi avut o altă atitudine. Prostocrația conduce România. 
  
Azi mă opresc aici, lăsându-vă să meditați la tot ce am scris. Vă țuc, dragi cititori! 
  
Referinţă Bibliografică:
ESEUL DE SÂMBĂTĂ * CHIPURILE URII / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3829, Anul XI, 25 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!