CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

ESEUL DE SÂMBĂTĂ VA FI JALE ÎN COMBINAT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A mai trecut o săptămână, la fel de tristă și cenușie ca mai toate de până acum. Corbii vor dau din nou târcoale curând României. E ca atunci, așa cum îmi povesteasu părinții, comuniștii cu CEC-ul au golit saltelele mujicilor. Vrem doar alcool și crăpău. Apogeu al nesimțirii. Distoplia instituției adevărului se vede și din Cosmos. Am adunat numai ieri o mulțime de întrebări la care nu am răspuns. Românul sadomasochist refuză să iasă din gaura curului în care l-au băgat politicul și justiția chioampă. Fie-mi iertat scepticismul, dar va fi și mai rău. Toate puterrile statului au primit cătușe. Unele zăngăne la mâini, altele vor veni curând. Eu mă mulțumesc că am cu cine discuta. Se așteaptă ca altul să rezolve ce putem face noi. Refuzăm să ne dăm jos ochelarii de cal pentru a vedea realitatea. Pe diferite căi, depildă, mi s-a transmis să nu mai scriu despre icoanele cu funcții importante din Dealul Smârdanului construit prin înfometarea a zeci de milioane de români. Decidenții de aici mă citesc și continuă să fure. Simplu sau prin licitații trucate. Patronatul e păgubit dar încă speră în puritatea românească. Ba chiar angajează asociații cunoscute de avocați să-i scoată basma curată. Despre mituiți și mituitori se vorbește din ce în ce mai puțin. Până și gazetarii care au cârtit și-au primit felia de tort și au lăsat-o mai moale. Acum publică poze cu pisici și vorbesc de bagabontul de Becali. Ei cred că este protejată și darea de mită, de pildă. Să luăm cazul ALEXE, fostul ministru care pentru mai multe produse de tablă-cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă-le-a alocat cu tittlu gratuit certificate de misii gaze cu efect de seră și a chiorât brusc la monitorizarea măsurilor pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme, numit halda de zgură. Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de soția ex-ministrului, care imediat a divorțat. La înaintare a fost băgat BOGDAN GRECU, dar destui cred cu tărie că regizorul este nimeni altul decât IONEL BORȘ, cel care n-ar fi la prima ispravă de acest fel. GRECU conducea combinatul siderurgic din 2018., dar oordona şi unitatea „Ly” din Republica Macedonia de Nord, fiind o somitate în materie. Dar, totul va fi hotărât de către judecători. Oricum prevederea legală spune 
  
se poate ‘’lipi’’ de închisoare de la 2 la 7 ani. Cele 5.527.525 de certificate alocate Sidex, valorează 182 milioane de euro Un astfel de certificat verde, numit certificat de emisii de gaze cu efect de seră (emisii de bioxid de carbon – CO2) se vinde pe piaţa din Londra cu 33 de euro bucata, adică dacă nu poluezi mult, ai ce vinde altor poluatori. Combinatul Sidex a devenit o făbricuţă, cu puţin peste 5.000 de salariaţi. Căci au fost tăiate uzinele Cocso-Chimice, câteva furnale, slebingul … Prin halda de zgură, o formă de relief artificială a Terrei, este infestată cu diferite cianuri pânza freatică, dar şi lacurile Cătuşa şi Mălina. de aici au fost alungate şi utilajele procurorilor care exploatau halda de zgură, făcând o jegoasă evaziune fiscală şi un furt direct. 
  
Pe de altă parte, actualul pre;edinte al CJ Iași și fost ministru nu este un novice, fiindu-i recunoscută șiretenia. Omul de casă al ministrului „Tablă” a administrat, până în luna mai a anului 2020, una dintre companiile lui Costel Alexe, înființate pe domeniul de la Sculeni, județul Iași.Ștefan Andrei Cazacu a fost înlocuit, în plin proces al mitei, de la administrarea companiei cu însăși soția fostului ministru, Elena Raluca Alexe, primind, în schimb, un post de consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. , mai exact de secretar de stat, plus un post în Consiliul de Administrație al Administrației Naționale de Meteorologie, plătit cu suma de 6.000 de lei lunar. În 17 decembrie, însă, premierul interimar Nicolae Ciucă i-a încetat mandatul de secretar de stat, numindu-l pe Cazacu la conducerea Administrației Naționale pentru Mediu. Ministerul a ajuns, pe 23 decembrie, la UDMR, iar agenția condusă, în prezent, de omul de casă al lui Costel Alexe este „vânată” de USR-PLUS. 
  
Dintr-un Curriculum Vitae, aflăm că Ștefan Andrei Cazacu a ocupat, în perioada februarie 2013 – februarie 2014, funcția de inspector la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Iași, iar între februarie 2014 și decembrie 2016 a activat în calitate de consultant parlamentar la Camera Deputaților. Întâmplător sau nu, Costel Alexe deținea, în acel mandat, funcția de deputat din partea PNL. Mai departe, între martie 2017 și noiembrie 2020, Ștefan Andrei Cazacu a activat, de asemenea, în calitate de consultant parlamentar la Camera Deputaților, din nou întâmplarea făcând ca Costel Alexe să fie deputat și în legislatura 2016-2020. Apoi, aflăm că, în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2020, Cazacu a lucrat consilier al ministrului Mediului, adică același Costel Alexe. Pe de altă parte, domeniul său Sculeni a fost cumpărat cu 42.000 de euro 
  
Pe 13 iulie, Combinatul primea certificatele de emisii de CO2, act semnat de către secretarul de stat Mircea Fechet, un număr de 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Credința semnatarului acestor rânduri este că în criza actuală concurenților combinatului li s-a oferit din păcate un splendid suport de a-l scoate de pe piață. dacă se va dovedi că combinatul a avut parte de certificate verzi date de statul român prin corupție atunci va fi jale, UE va verifica cât din obligațiile luate de combinat din momentul privatizării s-au respectat și se va cere banii înapoi. Consolidarea Consiliului de Conducere prin numirea Denisei Timns în calitate de director executiv şi a Monicăi Middleton în calitate de director neexecutiv e doar o lovitură de imagine. Perdanții sunt gălățenii și respectiv românii. Nu mai insist ca să vă explic și de ce.Cu plecăciune, 
  
POMPILIU COMȘA 
  
Referinţă Bibliografică:
ESEUL DE SÂMBĂTĂ VA FI JALE ÎN COMBINAT / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3677, Anul XI, 24 ianuarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!