CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

MI S-A CONFERIT RANGUL NOBILIAR DE NESIMȚITĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
pentru că: 
  
Am slujit țara cu devotament și bună credință; 
  
Am lucrat ca procuror. 
  
Anii de ucenicie îi găsiți descriși în cartea ”Procuror în provincie”. .Nu-i o capodoperă, ci lecțiile de viață pe care le-am învățat. Ca nesimțită, chiar din primii ani de activitate, am refuzat să arestez un director al unei întreprinderi socialiste, așa cum ordonase tovarășul prim secretar. În virtutea rangului nesimțirii mele, am fost supusă unei supravegheri, ca fiind inamicul numărul al momentului, pentru că am semnat un mandat de arestare și rechizitorul prin care am dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie a rudei unuia dintre aceia care lucrau în instituția securității statului dintr-un județ al României. Nesimțirea mea prin soluția de netrimitere în judecată a unui tânăr operat de ilustrul chirurg din Transval. s-a confirmat încă o dată. Am continuat cu starea de nesimțire cu privire la măsurile luate împotriva unui infractor, care a violat o pruncă înfășat în scutece dăruite la botez. Faptele mele de nesimțire au fost săvârșite în formă continuată, pe tot parcursul activității de procuror. 
  
Cum să nu devii nesimțit când zile și nopți, în ani de practică profesională, te confruntai cu fapte și întâmplări, cu oameni, vii ori cadavre, care devin depozite ca o filă de CEC la purtător. Și trebuie să mergi mai departe. Scriind toate acestea nu cer îngăduință nimănui. Poate gradul meu de nesimțire trebuia să fie mai aprofundat. Până nu demult se spunea că sunt prea mulți generali. Se pare că aceia din casta ” nesimțiților ” îi întrece ca număr. Să vezi acum ranguri și privilegii. 
  
Mulțumesc îngerului meu păzitor că m-a ocrotit în cariera profesională. Cum a-și fi putut face față în orele maraton de audiere a criminalului Moise George din Galați care a săvârșit un dublu asasinat în cunoscutul caz din strada Gladiolelor, ”LA DOUĂ BABE”. Despre acest caz și-au dat cu presupusul mulți dintre aceea care au citit doasarul. Eu, ca nesimțita de serviciu audiindu-l și împreună cu echipa l-am înregistrat cu mijloacele tehnice de la acea vreme. Pentru detalii citiți lucrarea de dizertație de la cursurile postuniversitare cu cadrele de conducere, ce se găsește în arhivele renegatei Academii ”Ștefan Gheorghiu” acreditată de UNESCO. Moise George spunea, citez din memorie:”M-a enervat că baba se tot zbătea. Am luat un topor l-am introdus în cavitatea vaginală. Apoi am introdus mâna. Cu degetele și unghiile am rupt tot ce era înlăuntru. I-am extras intestinele. Mi s-a făcut scârbă. Le-am aruncat pe partea stângă a bustului ei gol, deoarece îi rupsesem cămașa’’. Doamna avocat Gamulea, procurorul criminalist Nicolae Floricel, maiorul de miliție Vasile Avrigeanu, tehnicianul Aurel Gafton, prezenți în momentul când inculpatul Moise George era audiat de mine, ascultau îngroziți. Alături de femeia molestată în acest mod se afla mama sa de peste nouăzeci de ani, care ca urmare a mutilărilor la care a fost supusă, privea spectacolul uciderii propriei sale fiice din lumea cealaltă. Nu-i așa că e frumos că am fost înnobilată cu rangul de nesimțită? Poate găsește careva dintre temerarii acestei epoci a dreptății să afle dacă mai trăîește martorul care l-a idenfiicat pe criminal, protejat de legile comuniste de a nu fi expus. Moise George a fost condamnat la moarte și executat și asta ca urmare că eram la vremea aceea o nesimțită. 
  
Pe parcursul a treizeci zile ale aceluiași an am consolidat rangul ce mi-a fost conferit și am audiat pe Pohrib Dumitru din comuna Corod județul Galați care a căsăpit doi copii ce se aflau cu oile la păscut. Detalii tot în lucrarea mea de disertație. A fost executat odată cu Moise George. Fiind femeie nu am folosit metoda de a insulta ori admonesta în vreun mod pe aceia care îi audiam. Cu răbdarea care mi=o inocula însăși starea mea de nesimțire am încercat prin audieri procedurale să redau crâmpeie de adevăr, atât cât a fost posibil. 
  
Sunt nesimțită. Am văzut oameni peste care s-au deversat vagonete cu lichid incandescent. Aveau corpul acoperit de crusta arsurilor care se iviseră în mod natural, iar din orificiile formate se prelingeau șiroaiele sângerând și puroaie. Perfect lucizi de ceea ce li se întâmplase, am stat de nenumărate ori de vorbă cu aceste ființe, în stare muribundă, conștienți că vor trece într-o altă lume. In fiecare seară înainte de a mă așeza pentru clipele de odihnă ale creierului mă rog mai întâi pentru aceia care i-am cunoscut ca oameni vii ori desprinși de această lume și spun;”Fă-le doamne șederea ușoară acolo unde sunt”. Nu am avut niciodată coșmaruri sau vise urâte. Insă memoria a reținut și păstrează chipurile lor ca fiind ale unor ființe umane, ca și mine. 
  
Starea mea de nesimțire, menținută în forma ei continuată, a mai beneficiat de un cerc în care am trăit și am lucrat ca procuror. In luna noiembrie 1986, în zona maritimă și fluvială din fața căpităniei portului Brăila s-a produs un abordaj al navei Ceahlăul cu o barjă al unui stat riveran ce trasporta mărfuri din U.R.S.S. care trebuiau păzite cu discreție. Nava avea la bord șapte membri ai echipajului. Ranfluarea nu a a fost posibilă datorită frigului năpraznic și curenților turbionari decât numai după ce ne-au sosit scafandrii de la unitatea specializată de la Mangalia. În tot acest timp, ca o nesimțită ce eram, împreună cu procurorul Adrian Vlad, specializat în domeniul navigației, caracter de o rară noblețe și bun coleg, trimis special al procurorului general ilustrul jurist Nicolae Popovici, am rămas zile și nopți la sediul căpităniei portului Brăila, unde temperatura concura cu acea de afară. 
  
Starea mea de nesimțire devenise endemică. Împreună cu echipa și miliția acelor vremuri am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a ușura și soluționa, fără consecințe greu de suportat, sustragerile unor mici cantități de produse din agricultură ori pretinsele întreruperi de sarcină. Prin lege la Galați a fost înființată secția maritimă și fluvială, având competențe de a cerceta orice încălcare a legii săvârșită pe apele interioare, pe Dunărea de jos, pe zona maritimă a fluviului Dunării până la mila 64 în dreptul localității Isaccea din județul Tulcea. În starea mea de nesimțită, împreună cu membri comandamentului ce s-a constituit am fost prezenți la ranfluarea navei ”MOGOȘOAIA”, deversarea, pescuirea, identificarea celor peste două sute de cadavre, pentru a le reda familiilor care formaseră un cortegiu funerar în fața porții de la ”BAZINUL PORTUL DOCURI ”. 
  
Prea bine. Sunt nesimțită. Conform ultimului cupon de pensie, cuantumul acesteia este de 11.521, impozit 952, total drepturi 10.669 (dosar nr. 850028 Casa județeană de pensii Galați). Starea de nesimțire apare în mod implicit. Fiind pensionată începând cu data de 1 martie 1990, baza de calcul a fost principiul contribuției ce se reținea pe statul de plată lunar. N-am invocat numele altor persoane. In funcție de condițiile și criterile personale în perioada în care și-au îndeplinit obligațiile profesionale, se pot face calculele. Poate puțini știu, în asemenea cazuri nu operează răspunderea solidară. Prin similitudine, răspunderea penală este individuală, guvernată de principiul prezumției de nevinovăție. 
  
În beneficiul gratitudinii rangului de nesimțită la care am fost plasată în ierarhia socială, îmi rezerv dreptul să promovez o acțiune în justiție, având ca obiectiv retragerea unui rang nobiliar care nu l-am solicitat și despăgubiri oneroase pe măsaura expunerii la oprobiul public. 
  
22 decembrie 2019 ANA CĂLIN , 
  
fost procuror șef al județului Galați, 0764 142136 
  
Referinţă Bibliografică:
MI S-A CONFERIT RANGUL NOBILIAR DE NESIMȚITĂ / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3279, Anul IX, 23 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!