CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

I LOVE YOU, OLTENIA BUNULUI SIMȚ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vă salut regulamentar, ca de obicei. Așa cum am promis, revin asupra unui subiect de mare actualitate, provocat de unul dintre buricii pământului, categorie de care nu ducem lipsă, de data aceasta de la Tele Europa Nova timișoreană. Un suflet de slugă și am să argumentez imediat ce scriu. Nu de alta, aș fi și eu acuzat ca ipochimenul de umflarea ego-ului. 
  
În străinătate, și asta nu de azi, de ieri, când spui că ești român, se pronunță automat cinci nume: Halep, Popa’S, Hagi, Nadia și Năstase. Dintre ei, Gică face transmisia spre cele două grupuri, perfect egale ca valoare. Ultimii doi nu mai sunt în activitate. Doar primii. Deși România nu le-a oferit nimic ambilor, din contră, cei doi afirmă de câte ori au ocazia că succesele lor sunt și ale României. Ca să nu fiu condamnat de crimă a gândirii, pot echivala asta prin definiția perfectă a patriotismului. Sigur, din când în când, se mai naște câte un limbric, cum este acest pseudo-istoric pe nume TIBERIU CIOBANU, cel care bătea copiii pe vremea lui Ceașcă de la școala 7, acum director la Liceul Vlad Țepeș/ 
  
Și acum câteva secvențe de actualitate. Anul acesta sărbătorim centenarul de la preluarea de către romani a Timișoarei. Peste alți 100 de ani, cum cred unii, se va sărbători preluarea Timișoarei de către olteni. Băiatul profesoarei din Turnu Severin face parte din acest grup. După vrerea proprie. Cel venit în metropola de pe Bega în 1974, pe care destui l-ar vrea cantonat doar la caricatură și să nu-și mai dea cu părerea. Nu renunță însă ușor la acest drept. Și bine face atâta timp cât se vede și din avion că a zecea mașină de pe șosele are număr de Oltenia. Ca să vezi realitatea, nu trebuie să ceri consultație la oftamolog. Destui sunt cei care se jură cu mâna pe inimă că există un plan de destructurare a României, etapizat, acum aflat la vremea trompetelor vestind regionalizarea. Vedeți începutul cu Ținutul Secuiesc, plus inventatul ‘’Marș la praz’’ a olteanului frustat care are comportament ca numele pe care-l poartă. Pe diferite site-uri destui sunt și cei care pițigăiesc că Timișoara nu a fost preluată, a fost cotropită, ba mai mult că în curând se va numi Cârpișoara, vezi Doamne de la clanul care are o colecție de Lamborghini și care dețin 144 clădiri de patrimoniu în Timișoara. Plus vajnicii reprezentanți ai mafiei italiene. 
  
Românul nu a învățat niciodată să respecte opinia celuilalt. După el, există riscul să devenim minoritate la noi acasă, dar nu poți ignora ceea ce este evident. Nu contează ce nație ești, de unde ești, ci caracterul și bunul simț. A zbiera că după ce oltenii și moldovenii ne-au făcut ce avem acum și ne-am văzut cu sacii în căruță, iar nu este fair-play, mai ales că ‘’mlăștinoșii’’, vorba lui Tibică puță mică, n-au inventat coada la prună. Sigur, îndemnul de a-i împrumuta în acest caz o carte despre Timișoara, să se documenteze, mi se pare de bun simț, calitate însă pe care, după cum am văzut, el n-o are. Fie că poartă până și cruce la gât, sfântul de el. Porbabil o are de la clanului Cârpaci pentru că pe ei i-a agreat. 
  
Vreți-nu vreți, Timișoara este mai gălăgioasă și mai murdară în ultimii doi ani de la recesiunea oltenească. Fie c-o spune unul dintre simbolurile Timișoarei, artist vizual de anvergură mondială, fie că nu. Lăudărosul istoric-reporter și-a exhibat nervii trecând la amenințări ca un adevărat interlop. Să înfrunți un asemenea interlocutor înseamnă că ești în neregulă cu deontologia profesională, și chiar mai mult de atât, cum bine observa un comentator avizat pe unul dintre site-uri. Niciun începător n-ar fi făcut o asemenea cruntă gafă. 
  
Suntem penali în fiecare minut, spunea Ștefan Popa Popa’S când la final de august 2014, i s-a furat bustul de bronz amplasat într-un cartier timișorean. Statuie făcută cadou artistului la împlinirea vârstei de 52 de ani de patru asociații culturale. La vremea respectivă artistul credea că hoții nu vor fi prinși pentru că poliția e mână-n mână cu infractorii. Mai ales că printre primele vorbe pe care copiii le învață în România este ’’furtul’’. Asta pentru că românul nu reușește să spună stop, să se uite în oglinda bunului-simț, să se analizeze și să înceapă o construcție de la zero. Altfel, tot vom cădea liber. Totul este sălbatic aici, făcut de oameni primitivi. 85 % din populația țării este imbecilizată. Poate de aceea PopaS, dincolo de admirația și respectul pentru marele său talent, rămâne un om inegru, căruia nu i-a plcăut niciodată să nu spună ceea ce simte și gândește. Țin minte că și un pește de bronz de la fântâna din centru a fost găsit în curtea unui rrom. Cert este că momentan nici din mass-media nu mai învățăm să prețuim valorile și astfel să putem trece de barajul ce ne desparte de lumea civilizată. 
  
Poate era mai bine pe vremea comuniștilor când intrarea în Timișoara era aprobată doar prin căsătorie sau loc de muncă. Nu văd o îmbunătățire a vieții în următorii 10 ani. Nu generalizez, mă refer la cei strict inculți, cei necivilizați, scandalagii, nespălați. Valabil în orice regiune a României. Vinituri sunt peste tot. În ’90 nu s-a pus graniță la Porțile de Fier și aviniturile s-au bucurat de civilizația rămasă de la Imperiul Austro-Ungar care până în 1918 era net superior față de celelalte provincii românești. Spun și scriu asta în numele concetățenilor cu care de oase în cimitirele din Timișoara. 
  
Despre lipsa de curtoazie, de maniere, de minim cerințe deontologice ale jurnalistului ce se gomoșea, pretins vector de imagine și lider de opinie, vă las pe Dumneavoastră să comentați. În caz contrar, vă cer permisiunea de pe acum, să revin. Cu plecăciune, Pompiliu COMȘA 
  
Referinţă Bibliografică:
I LOVE YOU, OLTENIA BUNULUI SIMȚ / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3124, Anul IX, 21 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!