CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

MAO A MURIT DATORITĂ PRIETENILOR FALȘI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eram prieten de ani buni. Nu numai de gazetărie, ci și de suferință. Aveam amândoi diabet. De câte ori ne întâlneam, mai ales prin Piața Centrală, îmi dădea sfaturi ce să fac și cum, să amân moartea. Avea locuri preferate unde-i plăcea să stea, mai ales la Octav la Panoramic, ori să mănânce mici la o terasă de la Lacu Sărat. Făcuse o fixație pentru ambele locații. De câte ori deschidea gura, își uimea interlocutorul prin bagajul impresionant de informații pe care-l stăpânea. La radio sau televiziune își lăsa asistența cu gura căscată. Cochetase și cu politica, dar succesul nu i-a surâs totdeauna. A creat din javre monștri care au dirijat averi, dându-i apoi ignore fără nici o remușcare. Era atipic în tot ce făcea, de aceeea ‘’Buba Dulce’’ a lui Nicu Gălățanu n-a prins la o societate împânzită de comunism și imbecilitate. Sprijinindu-se în umbra Alinei, personaj parcă inventat de el pentru El, a cucerit varii medii: managerial, didactic, dar mai ales gazetăresc. Continui să apreciez că era mintea cea mai proaspătă să conducă principalul cotidian gălățean. Dar nimeni din domeniu n-are nevoie de certe valori. Se refugiase în mediul on-line, de unde percuta ghiulele scurte din genuri diferite. Riscai să pierzi prin KO dacă îi dădeai, Doamne ferește, replică. 
  
Îi plăcea, ca oricărui brăilean de viță, Dunărea. Visa un Muzeu al Navigației de pe bătrânul fluviu, undeva într-o clădire din port care-și așteaptă încă visătorii. Crea senzația că și Papa Francisc a venit în Grădina Maicii Domnului să-l întâlnească. Prea știa să pritocească viitorul. La subita trecere către Domnul și-a luat cu el speranțele, trecându-le printr-un AVC la care n-a rezistat. Cu multe bălbâieli și organizarea funeraliilor, pline de gropari veseli, puși pe glume idioate, desfășurate la sfârșitul lui. Indivizii se întrebau, printre pomeni primite inutil de la mireni naivi, cum o să-i bage sicriul în groapă, vecină cu cea pentru un comunist ntoriu gălățean, datorită presupusei dimensiuni agabaritice. Printre râgâituri datorate consumul de bere de la chioșcul de vizavi de cimitirul Coca-Cola, populând perimetrul de la singurul canal de apă de la intrarea în acest obiectiv, admirau fofoloancele bătrânelor trecute să se răcorească. Vorbeau neaoș, primitiv, spre hazul țiganului pus să rupă bilete pentru autoturisme și a țigăncilor în salopete care, Doamne ferește, să pună mâna pe vreo mătură să împrăștie băltoacele. Urmăreau doar creștineasca haltă a cortegiilor pentru a culege bănuții aruncați pe jos. 
  
Dacă ar fi fost un interlop tatuat, Mao ar fi sosit pe ultimul drum cu o mulțime de imbecili în spate. Suntem doar România țigănită. Dar cum impricinatul era un intelectual sadea, o minte cum Galațiul n-a mai avut parte și nici nu va mai avea multă vreme, vreo 30 de rătăciți îi însoțșeau sicriul închis, de la început până la sfârșit. Erau, printre alții, rectorul Andy Pușcă, Marian Filimon de la Patronate, controversatul general Constantin Ene, teleastul Aurel Stancu. Lipseau enorm de mulți pe care Mao i-a ajutat să se limpezească și să urce treptele îmbogățirii. Câteva cuvinte, altele decât cele cu care-mi prefațase ultimul meu volum de editoriale, spuse de un oarecare, m-au cutremurat: ’’Cătă a fost omorât de prieteniile false’’. Lumânarea mi s-a stins brusc, iar pumnul de țărână aruncat în groapă, parcă n-a mai avut sens. Am refuzat invitația la pomana de la Potcoava și am plecat la o bodegă sordidă de cartier să mă îmbăt singur. Așa am aflat că-l voi urma curând pe prietenul meu, posibil numai al meu, CĂTĂLIN POALELUNGI. Poate punem de-o gazetă adevărată, așa cum ar fi trebuit să aibă Galațiul demult. În viața reală, cine ar fi avut interes s-o facă, mai ales că avem alegeri din patru în patru ani? Tu-vă muma-n cur! 
  
Cu plecăciune, Pompiliu Comșa 
  
Referinţă Bibliografică:
MAO A MURIT DATORITĂ PRIETENILOR FALȘI / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3114, Anul IX, 11 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!