CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  

NOUĂ EDIȚIE A CONGRESULUI INTERNAȚIONAL AL UNIVERSITĂȚII ‘’APOLLONIA’’ IAȘI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din nou reporterul este pus în situția să constate trecerea rapidă a timpului. De data aceasta cu scop benefic, întrucât iată ne aflăm la ediția cu numărul 28 a unei prestigioase manifestări internaționale, organizată, ca și precedentele, de Universitatea APOLLONIA din Iași în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România-Filiala Iași la Congres Hall-Palas în perioada 28 februarie – 3 martie sub același generic, ‘’Pregătim viitorul, promovând excelența’’. Cu trei amfitrioni de marcă, academicianul Constantin Gh. MARINESCU, academicianul Vasile BURLUI și prof.univ.dr. Rodica GHIURU, nu e de mirare că și invitații sunt unul și unul, parcă aleși pe sprânceană, personalități certe ale lumii universitare, didactice, culturale și sociale din nu mai puțin de 12 țări ale lumii: Anglia, Algeria, Turcia, SUA, Spania, Africa de Sud, Italia, Polonia, Cehia, Franța, Republica Moldova și evident ‘’grosul’’ din România, mai exact din 12 centre universitare. De altfel, la această nouă ediție care transformă Iașul în Capitala științei preț de câteva zile, cifra 12 are o semnificație aparte. Din broșura care ne-a fost pusă la dispoziție de organizatori, broșură beneficiind de imaginile lucrărilor semnate de prof.univ.dr. Dragoș PĂTRAȘCU, aflăm că vor fi nu mai puțin de 8 secțiuni, una mai atractivă ca alta. De altfel, cercetarea științifică reprezintă o componentă fundamentală a procesului de învățământ în cadrul tinerei, dar de acum prestigioasei instituții de învățământ superior din Capitala Culturală a României, aceasta constituind o activitate esențială în procesul de formare a viitorilor absolvenți conformă cu normele și exigențele academice actuale impuse de învțământul universitar din România. Norma pedagogică a fiecărui cadru didactic din APOLLONIA este constituită din activitatea de predare a disciplinei respective și cea de cercetare științifică, cu scopul îmbogățirii cunoștiințelor studenților în domeniul cercetării. De atfel, studenții universității beneficiază de un segment aparte care se desfășoară de-a lungul unei luni dedicate lor în exclusivitate, iar lucrările cele mai merituoase din sesiunile specifice se premiază, fiind publicate în revistele de profil, nu puține, al universității și în unele volume ce apar după Congres. Trebuie semnalat și faptul că APOLLONIA menține o amplă și valoroasă colaborare cu alte universități și academii de prestigiu din țară și din străinătate, o colaborare cu totul specială fiind aceea cu universități de înltă ținută academică din Republica Moldova, între membrii celor două entități stabilindu-se teme de cercetare comune, examene de doctorat și acordări de titluri onorifice, precum cel de Doctor Honoris Causa. 
  
Și actuala ediție cuprinde o tematică per cât de actuală, pe atât de complexă, sintetizând în fapt nivelul activității de cercetare din instituție. Profilul medical, dar și umanist al programelor de studiu au permis includerea unor domenii de mare diversitate, cum ar fi secole de cultură românească, rolul identitar al limbii române, manipularea prin media, alături de actualități în diverse specialități medicale, medicina moleculară, medicina anticipativă. Un loc aparte îl ocupă studiile privind nanoparticulele în medicină, știut fiind că în universitate a fost înființat un laborator de cercetare bine înzestrat, încadrat cu cercetători consacrați în domeniu. De altfel și celelalte subiecte puse în discuția Congresului au fost nu întâmplător alese, ci în raport de preocupările colectivelor de cercetare din universitate. Un moment special îl constituie decernarea titlului de Profesor Honoris Causa domnilor profesori Sorin Riga și Dan Riga. O activitate paralelă cu lucrările Congresului, o constituie cursurile creditate, prezentările de firmă, cursurile pre-congres și mai cu seamă cursurile de balneo-fizio-terapie prezentate de echipa de specialiști din București condusă de Doamna Profesor Nica, o specialistă de excepeție în domeniu. Complexitatea Congresului, numărul record de participanți care vor susține fix 256 de comunicări, dar și 26 de postere, indică de pe acum reușita acțiunii și în același timp generează acel climat colegial care face ca asemenea acțiuni să rămână în memoria participanților, după cum menționa, pr bună dreptate, Prof.univ.dr. Vasile BURLUI, președintele Universității APOLLONIA Iași, gazdă ireproșabilă, ca de fiecare dată. 
  
Ceremonia de deschidere a Congresului are loc joi, 28 februarie, în sala Chopin, prin acordarea celor două titluri de PROFESSOR HONORIS CAUSA domnilor Dan și Sorin Riga, însoțită de conferirea de distincții unor personalitți din partea Academiei Oamenilor de Știință din România. Va urma un CONCERT IN HONOREM cu Uvertura Academica de Johannes Brahms interpretată de orchestra de cameră a Universitățiii de Arte ‘’George Enescu’’ din Iași dirijată de conf.univ.dr. Bogdan CHIROȘCĂ și de ’’Solemnis’’, o colecție de piese corale, adusă către public de Corala Academia de Muzică Veche a Universității APOLLLONIA din Iași, sub bagheta lector dr. Florin Luchian. Cum era și firesc, seara va fi închisă de un cocktail oferit de organizatori în onoarea laureaților, dar și a participanților la Congres. 
  
În prima zi de Mărțișor, atrage atenția, manifestarea din sala Mozart de la Congress Hall-Palas, anume prelegerea despre ‘’Vechea statalitate românească’’ a academicianului Răzvan THEODORESCU, vicepreședinte al Academiei Române, Președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual. Înaltei personalități vizitatoare i se va conferi cu acest prilej titlul de Campion al Nobleței Academice. După amiaza este ocupată de comunicările jurnalistului, scriitorului și analistului politic Ion CRISTOIU despre ‘’Manipularea opiniei publice’’ și ale prof. univ. dr. Cristian PÎRVULESCU, decanul Facultății de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative despre ‘’Amplificarea fenomenului FAKE NEWS’’. O tematică asemănătaore abordează a doua zi prof. univ. dr. Mihai COMAN, fondator al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, care aduce în dezbatere, un subiect de mare actualitate, și anume ‘’Dezinformare, mis-informare, fake news și criza mass-mediei tradiționale’’. 
  
Oricum, la finalul acestei ediții, așa cum procedăm de obicei, promitem să revenim asupora manifestărilor, cu o serie de concluzii bine întemeiate. Una peste alta, Congresul Internațional ‘’Pregătim viitorul, promovând excelența’’, nu prea mai are la ora aceasta corespondent prin țară. Poate doar prin străinătate ca nivel și amploare. 
  
Prof.univ.asoc. POMPILIU COMȘA 
  
Referinţă Bibliografică:
NOUĂ EDIȚIE A CONGRESULUI INTERNAȚIONAL AL UNIVERSITĂȚII ‘’APOLLONIA’’ IAȘI / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2966, Anul IX, 13 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!