CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Devotament >  

Cuvânt Inainte de Coriolan PAUNESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gestul Doamnei Rodica Iacomi Tighici, eminent cadru didactic al orașului Tg.Bujoru, de-a închina generalului Eremia Grigorescu, nu câteva gânduri de recunoștință, ci un întreg volum de versuri, ni se pare - în această conjunctură istorică - de-a dreptul sublim! Cu atât mai mult, cu cât, acest fapt, de litere și suflet, intitulat Eremia Grigorescu – un cutezător al Marii Uniri. Poeme nu se petrece oricând (și oriunde), ci într-un an Centenar și, mai ales, în localitatea care, dintotdeauna, a încorporat, în primul rând protector și semnificativ, satul Goloșei, unde, cu 185 de ani în urmă, s-a născut, spre a da strălucire țării sale, Eroul de la Mărășești. Acel om, în uniformă, care, sentențios și lucid, avea să înscrie, pe stindardul Armiei românești, glorioasele-i cuvinte: Pe aici nu se trece!   
Așadar, această semnificativă, luminoasă și tandră plachetă de versuri, nu apare oriunde, ci în orașul în care, Eroul Marii Epopei Române a răsarit, ca o Stea hristică, pe firmamentul neamului românesc și al năzuințelor sale, naționale.  
Lucrarea, așa cum se cade, în astfel de împrejurări, este construită în versuri clasice, folosind sintagme memorabile, ușor de asimilat. Autoarea, în acest fel, are în vedere, desigur, că volumul va circula, cu evlavie, atât printre cetățenii maturi ai orașului, cât și printre elevii școlilor din localitate (și din împrejurimi), unde, din păcate, astăzi, programele de istorie vorbesc prea puțin despre lupta poporului nostru pentru neatârnare, pentru unire (în cuget și simțiri), pentru dreptate socială și, desigur, pentru apărarea și propășirea patriei, pe care ne-au lăsat-o strămoșii, până astăzi, când vremurile, cu fiecare zi, par tot mai tulburi, tot mai puțin pilduitoare, pentru cei ce vor veni din așteptata noastră viitorime.   
Placheta, cu o tematică precisă, centrată în jurul personalității generalului Eremia Grigorescu, din Ținutul Covurluiului, începe cu o descriere a cadrului geografic, în care - și astăzi – se află așezat satul Golășei (în prezent, cartier al orașului), ca o cetate înconjurată de autentice metereze naturale, ca fiind: ,,Dealurile nepereche,/Ca o horă lină/ Străjuind o vatră veche/De dor și lumină”(,,Ți-a fost dat”).  
Poeta, Rodica Iacomi Tighici, formată la înalta școală a clasicilor poeziei românești, recurge, în demersu-i artistic, la descrieri fabuloase, în care natura, așteptând confruntarea dintre cele două armate, crează o atmosferă specifică, plină de încordare lăuntrică, unde fiecare element pare să reacționeze, pe măsura potențelor sale: ,,S-a cutremurat pământul/ Cerul s-a întunecat/Apa clocotea în vaduri / Munții zid au ridicat(…)”. Se degajă, aici, un adevărat fior dramatic, pe care cititorul îl receptează cu toate simțurile sale, luând parte, afectiv, la întreaga încleștare! Adevăruri, precum: ,,Dragostea de țara-mama/și bravura de ostaș”, ,,Ți-a fost dat ca Mărășeștii să te-nalțe către Soare”etc sunt aduse, cu simplitate, sub privirea cititorului, pentru ca voința de fier a oștenilor, dar mai ales a celui care a purtat, în acele zile, răspunderea pentru reușita operațiunii, să poată fi cât mai prezentă, cât mai ușor de detectat.  
Și rezultatul?,,Rezistența românilor, a fost neobișnut de dârză și s-a manifestat prin 61 de contraatacuri (pe frontul Corpului 1 de armată german) în decursul celor 14 zile. Ele au condus la lupta la baionetă. Acestea ne-au pricinuit pierderi considerabile” - scrie istoria, cu mâna generalului german Kurt von Morgen, unul dintre adversarii eroului, omagiat de scriitoarea Rodica Iacomi Tighici, autoare a mai multor lucrări editoriale, cu caracter monografic, apărute de-a lungul timpului.  
,,Ți-a fost dat ca Mărășeștii /Să te-nalțe către Soare/ Prin făclia biruinței/Că românu-n veci nu moare” scrie, mai departe, doamna Rodica Iacomi Tighici, călită la focul sacru al iubirii de neam (și de eroii acestui popor), între care și Eremia Grigorescu, ale cărui fapte de arme au condus la Unirea Țării, cu toate provinciile stăpânite de mari și feroce imperii, eveniment pe care îl serbăm, astăzi, la 100 de ani, de neclintire și existență a României, ca stat unitar și indivizibil.  
De aceea, ,,Eremia Grigorescu-un cutezător al Marii Uniri. Poeme”, semnată de doamna Rodica Iacomi Tighici (autoare a mai multor lucrări editoriale, cu un pronunțat caracter monografic, apărute de-a lungul timpului) se constituie într-un autentic Omagiu, adus nu doar generalului bujorean, ci întregii oștiri române, care, nu odată s-a acoperit de glorie, pe câmpul de bătălie,acolo unde se tranșează, de regulă, și pentru eternitate, diferendele lumii.  
Placheta, pe care o precedem, în litera și spiritul ei, este alcătuită din mai multe capitole, fiecare, în viziunea poetei, referindu-se la momente semnficative din existența acestui mare erou al neamului, născut în Ținutul Covurluilui, nume distinct în onomastica geografică a țării. Exemplificăm: ,,Ți-a fost dat”, ,,Locul natal”, ,,Copilăria”, ,,Destin”, Epopeea de la Mărășești” etc, titluri care vorbesc, de la sine, despre conținutul lor în economia volumului.   
Unele dintre acestea, cum ar fi ,,Vizită pe front” au chiar o componentă jurnalistică, vorbind, în termeni elogioși, despre regele Ferdinand și regina Maria, prezenți în mijlocul soldaților care, în acel timp, tocmai respinseseră înaintarea trupelor germane prin pasul Oituz. Faptul, având în vedere caracterul omagial al lucrării, conferă acestuia, o anume distincție și măreție solară, ceea ce îl propune, vizibil, spre aducere aminte, dovadă că este prezent în lucrarea, scrisă cu împătimire, de scriitoarea formată la școala iubirii de neam, de Dumnezeu și de țară, care a fost, în toate timpurile, seminarul pedagogic de învățători, pe care știm că l-a absolvit la Iași autoarea acestei lucrări, care, va stârni, cu siguranță, aprecieri din partea cititorilor săi, de pretutindeni.  
Parcurgând,cu luare-aminte, lucrarea Doamnei Rodica Iacomi Tighici, publicul său va trăi o adevărată lecție de patriotism, de iubire de neam și de țară, reînvățând un mare capitol din istoria noastră, a celor așezați de destin ,,în calea tuturor răutăților lumii”, ca să citez câteva vorbe ilustre ale unuia dintre cei mai iluștri ziditori de neam și românească țară.  
  
Coriolan PĂUNESCU 
Referinţă Bibliografică:
Cuvânt Inainte de Coriolan PAUNESCU / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2884, Anul VIII, 23 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!