CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

ANUNŢ PE BUNE: FATALIŞTII de Pompiliu COMSA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt în Anglia într-un micuţ orăşel. Am plecat cu ai mei la o bere. Doar pentru mine, ei nu beau. Deja pot vorbi de comunitatea informativă română în formare. Cum am ajuns în Anglia am să vă povestesc într-un alt editorial. Să plângem împreună. Asta pentru că brusc vă divulg cel mai mare secret al meu: sufăr, dar trăiesc. Dacă aş fi o persoană într-adevăr importantă s-ar plănui un atentat împotriva mea. Trec prin alternative de speranţă şi descurajare. Subtilităţile mele infinite mă fac insondabil. Nu mai vrea să mă cumpere nimeni, după ce au fost cumpăraţi toţi. Plus că am în casă un serviciu de contraspionaj performant: soacră-mea. Nu degeaba suntem prima ţară din lume atât de bogată în contraste şi contradicţii. Başca avem un guvern de pălăvrăjeală. Orice templu, nu uitaţi, sfârşeşte ca un banal castel de nisip. Banul şi evreul. O combinaţie perfectă pentru unii, odioasă pentru ceilalţi. Pentru o clipă m-am făcut că uit o cutumă: spionajul, după mulţi, a început de la o amărâtă de listă cu 200 de agenţi din rândul românilor folosiţi de germani. Sunt un sclav mai abil sau mai puţin abil al unor conjuncturi complicate. Din cauza asta uneori nu rezistă şi cei care rezistă, cum bine ştim, o mare parte din ei fac compromisuri. Sigur ştim doar că sistemul va urina pe cadavrul meu. De cei care nu se simt în elementul lor să poarte un dialog. Cât timp eşti subordonat, nu ai voie să deschizi gura. Probabil voi rămâne un martor care scrie bine. O melodie a lui Frank Sinatra mă confirmă ’’Am făcut ce am vrut eu’’. La final adversarii mi-au promis că mă vor invita să urmăresc în direct imagini de la înmormântarea mea. 
  
Deocamdată, m-am retras în beciul turnului de fildeş să-l sap. Sau în vârful lui să-l transform în far. Poate şi pentru că, probabil, când s-o făcut norocu’fost-am dus la lucru. Acum sunt subiect, n-am predicat. În timpul liber îmi place să o fac pe prostul. Mi se spune că fac lucruri de nişă şi mai ales că fac lucruri degeaba. Adierea de iunie a naşterii mi-a paralizat toate semnele de întrebare. Am ajuns personaj de comedie într-un scenariu horror. Încerc să fac tot ce pot ca să nu fiu ticălos şi cred că nu sunt, da’ am îndoieli. Dacă am greşit, am făcut-o cu toată buna mea credinţă. De aceea critic cu umor, sunt contradictoriu, deci uman. Am petrecut mii de zile de fior şi râs, un fel de alter egoism pe principiul primitiv: eu şi numai eu. Vorba din străbuni: când îi lipseşte moţul, rahatul nu mai valorează. Mens Satana in corpore sano. Ca nişte sindicalişti, pramatii pe post de jeguri corupte. Sunt dispus mereu să trăiesc tristeţea pe orice semn de carte. Până ne cad fulgi de zăpadă pe tâmple. De aceea poemele mele au o frumuseţe stranie, par transcrieri de umor halucinant. Restul scrisorii curge lin, ca o poveste, ca un fir de aţă albă pierdut între cochilii niciodată destul de gri. În camera de alături, unde viscoleşte de plictiseală, o lacrimă cade întâmplător din biblioteca batjocorită de unii şi alţii. Sunt destui susţinători care abia mă aşteaptă doar să întind puţin mâinile în lateral, căt să mi le fixeze cu câte un cui în fiecare palmă. În blocul de veci aud patimile numitorului. Mereu ştiinţa crimei a beneficiat de îngăduinţa istoriei, a avut la dispoziţie decenii pentru rafinarea materiei. Deocamdată în porcina cea de taină avem doar edili care trag scuze pe turta lor. Bieţi politicieni, cam infideli, care ar trebui să dispară instantaneu din viaţa publică. Căsuţa noastră de toleranţă, cuibuşor de nebunii. Cu plecăciune, Pompiliu Comşa 
  
Referinţă Bibliografică:
ANUNŢ PE BUNE: FATALIŞTII de Pompiliu COMSA / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2875, Anul VIII, 14 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!