CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

SPRE O ROMÂNIE EUROPEANĂ, CU TENTE SINUSOIDALE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În contextul integrării României în Uniunea Europeană, o lucrare de anvergură în ceea ce priveşte dreptul comunitar era necesară şi utilă atât justiţiabililor, cât şi practicienilor în drept. 
  
Pornind de la definiţiile dreptului comunitar care sunt diferite, cum sunt şi ramurile, respectiv Drept European, Dreptul Uniunii Europene, domnul profesor universitar doctor Dumitru Mirel POPA în mod corect a apreciat denumirea de drept comunitar, în raport de organizarea actuală şi de cerinţele aequis-ului comunitar- denumirea de drept comunitar „desemnează normele juridice care se aplică în ordinea juridică a U.E., cuprinse în tratatele institutive ale comunităţilor europene - Paris şi Roma, în tratatele care au adus modificări tratatelor institutive – Tratatul de fuziune, Actul Unic European, Tratatul de la Maastricht, Tratatul de la Amsterdam, Tratatul de la Nisa, precum şi în actele comunitare adoptate de instituţiile comunitare – decizii, directive, regulamente etc.’’ 
  
Cu un profesionalism deosebit, domnul profesor universitar doctor Dumitru Mirel POPA a reţinut în cartea Domniei-Sale toate aspectele legate de ansamblul normelor de drept aplicabil in cadrul ordinii juridice comunitare, inclusiv principiile de drept, jurisprudenta Curţii de Justitie a Comunităţii Europene, normele de drept ce decurg din relaţiile externe ale Comunităţii şi cele decurgând din Convenţiile similare încheiate între statele membre. 
  
Dezbătând atent problema dreptului la muncă în statele membre, făcând o analiză amplă pe acest subiect, în ceea ce priveşte libera circulaţie a cetăţenilor care aparţin UE, îmbinând acest subiect cu libera circulaţie a mărfurilor în statele membre UE, analizând atent aplicarea legislaţiei comunitare în spaţiul comunitar şi terminând cu Integrarea Europeană a României, noutatea studiului Domniei-Sale, minuţios documentat dovedeşte stăpânirea fenomenului perfect, de aici şi necesitatea prezenţei sale la catedră pentru a transmite viitoarelor generaţii de specialişti noţiuni, principii, învăţăminte. 
  
La aceasta contribuie şi poziţia de referent ştiinţific al profesorului universitar doctor habilitat Victor JUC, personalitate de marcă recunoscută în domeniu atât de colegii săi din Republica Moldova, cât şi din întreaga Europă. Girul pe care Domnia-Sa îl acordă mai tânărului său coleg dovedeşte certificatul de garanţie a unui asemenea studiu aprofundat. Mărturisesc că îndemnată de lectura acestor pagini am purces pe drumul sinuos, dar nu imposibil de realizat, a susţinerii unei teze de doctorat având ca motiv o temă extrem de generoasă: ROMÂNIA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ-AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE. Prin modesta mea contribuţie faţă de volumul recenzat, foarte bine primit de critica de specialitate poate şi datorită unicităţii abordării subiectului, voi aduce personal o mică particică la elucidarea unei probleme extrem de stringente privită din mai multe puncte de vedere. Experienţa acumulată până în prezent, cât şi cea viitoare, pot împleti în mod fericit o cale de limpezire a situaţiilor tangenţiale cu fenomenul în sine. 
  
Nu pot încheia fără a felicita public pe toţi cei care au contribuit la elaborarea unui asemenea studiu, fraţi într-un sânge din România Mare care ne-au transbordat pentru o clipă într-o Românie de Mâine. 
  
Monica ROMAN, 
  
Preşedinte Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Galaţi 
  
*Recenzie asupra lucrării “Drept comunitar european” având ca autor pe Profesor universitar dr. Mirel Dumitru POPA 
  
Referinţă Bibliografică:
SPRE O ROMÂNIE EUROPEANĂ, CU TENTE SINUSOIDALE / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2811, Anul VIII, 11 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!