CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

POMPILIU COMŞA ‘’OGLINZILE REALITĂŢII’’
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am primit, am citit, am scris despre …  
 
POMPILIU COMŞA – ‘’OGLINZILE REALITĂŢII’’  
 
În deschiderea celui de-al XIV-lea volum ‘’OGLINZILE REALITĂŢII’’, POMPILIU COMŞA a ales ‘’ÎN LOC DE MOTTO’’ următorul text: <Pe mine mă puteţi arde,dar adevărul spuselor mele nu-l puteţi distruge! - Giordano Bruno, teolog şi filozof italian, ars pe rug pe 17 februarie 1600 în Piaţa ''Campo del Flori'' la Roma, pentru concepţia sa panteistă şi ideile sale eretice despre univers>. Şi n-a ales fără rost! Întreaga lucrare stă sub semnul Adevărului strunit de jurnalistul de investigaţie, editorialistul, miştocarul (să mă scuze cititorii ‘’la rigoare’’), managerul de gazetă/Editură, re/cenzorul literar şi, nu în ultimul rând, fără mişto (scuzaţi!!!). Excelenţa-Sa Profesor Universitar Asociat, Baron de Galaţi, titlu acordat pe 24 Martie Anul Domnului 2015 de către Marele Consiliu al Ordinului Cavalerilor Teutoni al Sfintei Maria Ierusalimului (a se vedea pag.14 din 420 din volumul pe care vi-l prezint).  
 
Coperta I a lucrării, sub titlul ‘’Jos labele dc pe Ţara Mea’’, cuprinde o adunare de fotografii (în limbaj tipografic se numesc ‘’timbre’’), însemnând 63 de figuri/figuranţi din tot spectrul politic ce s-au ocupat de administrarea Ţărişoarei după Evenimentele/Bulibăşeala din 1989. Sunt aşa de multe şi aşa de bine-cunoscute încât n-am să fac discriminare. Adică, pentru că îmi vine scârbă, nu voi aminti pe niciunul dintre cei prinşi în ‘’insectarul’’ patronat (totuşi menţionez un băiet) de Excelenţa-Sa,. Domnul Preşedinte Klauss Werner Iohannis. Care şi el, din centrul colajului, strigă întinzând, vesel, mîinile în semn/sensul crucificării: ’’Jos laba (pardon), Labele de pe ŢARA MEA!’’ Excelenţa-Sa chiar are acest drept, fiind cel mai ales dintre aleşi!  
 
Şi ca să închei înainte de a începe, pe coperta a 4-a îl vedem pe Pompiliu Comşa în trei casete: lângă un tun medieval (cred că din gura de foc pleacă ghiulele spre cei criticaţi în conţinutul lucrării); la masa de lucru, foarte serios şi cu cravată; şi într-un instantaneu pictat cu papillon tricolor [şi cu acelaşi păr alb pe care-l are de pe când scormonea cărbunele prin Valea Jiului supravegheat de Secu(re)], de maestrul Teodor Vişan.  
 
Cuprinsul vlumului este altfel decât o altă ’’Tablă de materii’’, altfel decât un ’’Cuprins’’. Fără a avea adresare la coloncifru (pentru necunoscători la pag.nr.) sunt menţionate doar capitolele şi conţinutul acestora: ’’Cartuş’’, ’’Un pui de editorial’’, ’’Mari cărturari şi operele lor’’, ’’Personalităţi’’, ’’Mini-recenzii’’, ’’Mentorii mei’’, ’’Între reprize’’, ’’Amfiteatru’’, ’’Bâlciul Deşteptăciunilor’’, ’’Ţopeli politice’’, ’’Jurnal de fraier’’.  
 
Tot cuprinsul este împănat cu fotocopii de pe diplomele obţinute de gazetar/gazeta REALITATEA în decursul anilor, doar patru fiind acordate pentru performanţe anuale deosebite de către RADR DE MEDIA cu adresare la presa print sau on-line de provincie.  
 
După ce am citit volumul oglindit al Realităţii, îmi vine să-i dau o palmă cu piciorul lui Comşa pentru că nu a făcut trimitere în cuprins la pagină. Pe de altă parte, în timp ce căutam un anume text, găseam şi alte informaţii la care voi face referire mai la vale.  
 
Tăticul francofoniei româneşti, Prof. univ. Dr. Constantin Frosin, deschide volumul cu o prefaţă în română pe care o pune la finlul lucrării tradusă în franceză, zic eu, ca o postfaţă. Într-un stil lejer, româno-francezul nostru zice după cum urmează, la pag.17: ’’Aflat la a 14-a carte, Pompiliu Comşa pendulează între presa de talie europeană, care l-a şi recompensat, de altfel, pe măsura meritelor sale în mai multe rânduri, şi proza inspirată de realităţile româneşti, care n-au ajuns la faza de coacere, deci s-ar zice că-s încă crude...’’  
 
Dacă citiţi ’’Interviu în oglindă cu Pompiliu Comşa la 62 de ani’’, veţi ajunge la concluzia din Motto-ul ales de autor din Valeriu Butulescz: ’’Sunt figurant. În comedia vieţii, joc rolul unui om’’. Dacă aţi ctit doar această cugetare, aţi înţelege toată cartea!  
 
După obţinerea primului titlu de CEL MAI CITIT ZIAR ÎN PROVINCIE, singurul gazetar-doctor în Istoria, Teoria şi Practica Presei, regretatul mutat la Domnul TUDOREL OANCEA (fost senior editor al gazetei), nota ’’Scriu, scriu, şi o fac cu mare plăcere şi satisfacţie, Ziarul REALITATEA Galaţi care se impune opiniei publice, a străbătut, de la apariţia sa, la 1 ianuarie 2000 un adevărat drum al Golgotei...’’ Cred că şi acesta a fost un imbold pentru apariţia acestui volum de autor.  
 
Luând la mănă (ca să zic aşa!)/analiză toate capitolele şi lăsând pentru final pe cel de-al doilea (veţi vedea de ce), ’’Un pui de editorial’’, sar la ’’Mari cărturari şi operele lor’’, segment în care regăsim vorbele scrise ale autorului cu adresare la mari oameni de cultură care au marcat românismul şi pe plaiul Carpato-Danubiano-Pontic şi peste tot în Lume: Eminescu, Acad. Solomon Marcus, Acad. Ion Hăulică, Prof. univ. Victor Crăciun, Prof. univ. Andrei Dumbrăveanu, Prof. Dr. Gheorghe Felea.  
 
Un capitol special este dedicat unui alt posibil (?) ministru al Agriculturii, gălăţeanul Gavrilă Tuchiluş, care a demonstrat că se pote face zootehnie performantă pe pământ Românesc chiar şi după ce nu mai avem economie centralizată (!). Dar mergem la ‘’Mini-recenzii’’. Ce găsim noi aici? Păi, noi găsim aici referiri: la poetul-doctor sau doctorul-poet Vasile Burlui; la Clubul de Elită al Reprezentanţilor de Seamă ai literelor şi Ştiinţei Româneşti; la volumul ’’Nichifor Crainic-Lumini şi umbre: o biografie despre viaţa şi opera Profesorului universitar, Academician, poet şi ziarist, care pentru credinţa sa ortodoxă, a fost încarcerat de regimul stalinist din România’’.  
 
Dacă mai adăugăm şi ’’Mentorii mei’’: Prof. Dr. Vasile Burlui, Acad. C. Gh. Marinescu, generalul Mircea Chelaru, trecând prin sportul practicat de autor când era ’’mai tânăr şi la trup curat’’ alături de nume cunoscute pentru .... cunoscătorii fotbalului, ajungem la capitolul ’’Amfiteatru’’, unde aflăm din scrierea comşiană, despre Zilele Universităţii Apollonia, Congresul elitelor, despre somaţia ’’Lăsaţi ’’Apollonia’’ Iaşi în pace, domnilor de la ARACIS’’, ’’Poveştile lui Viorel Ilişoi şi ale presei de provincie româneşti’’ şi întrebarea retorică ’’Moare presa scrisă?’’  
 
’’Bâlciul deşteptăciunilor’’ + ’’Jurnal de fraier’’ sunt ultime două capitole care redau esenţa de pamfletar a autorului: ’’Poartă-te frumos cu ai tăi copii. Ei îţi vor alege azilul’’, ’’Pe unii, Securitatea i-a învins; pe alţii, i-a convins’’, ’’Când ninge, autorităţile se fac că plouă’’, ’’Dacă speranţa moare ultima, cine o îngroapă?’’ Din ’’Jurnal de fraier’’: Miercuri. Toate serviciile funerare sunt non-stop. N-am auzit pe nimeni care să considere moartea în sine o urgenţă’’ Joi: ''- Tu când ai de gând să faci copii? - La naiba! Suntem 7 miliarde! Eu aş zice că şi aşa suntem destui’’ Vineri: ’’Mă trezesc noaptea, scot verigheta şi mă bucur de liberate. Apoi o pun pe deget, îmi îmbrăţişez soţia şi adorm’’. Sâmbătă: ’’Zâmbeşte până nu se impozitează şi asta!’’ Duminică: ’’M-am hotărât: mai bine stresat decât sănătos!’’ Luni: ’’Românii, ca oameni, vin din beci. De acolo aduc vin’’. Marţi: ’’Maica Domnului niciodată nu face tură de noapte. Şi totuşi...’’  
 
Să revin la capitolul ’’Un pui de editorial’’. Cele 28 de editoriale alese dintre multe sute semnate de autor, în decursul atâtor ediţii de gazetă, vor fi amintite de mine în ordinea stabilită în cuprins, dar într-un mod deosebit. Încep ‘’Cu noi este Dumnezeu, trăiască România!’’ care vrea şi ’’13 aforisme de la mitinguri’’ în care ni se strigă ’’Ecce homo!’’, chiar dacă ’’Suntem cu noroiul până la gât, imaculaţilor!’’ De aceea, probabil ’’Prea ne jelim şi bârfim ca nişte curve’’ care se întreabă ’’De ce suntem cerşetori în propria ţară?’’ şi, apoi, ne autoflagelăm: ’’Mama noastră la toţi, ţară de tâmpiţi şi hoţi!’’ După înjurătură vom simţi îndemnul ’’Trezeşte-te, naţiune!’’ şi tragem şi o concluzie: ’’Nu sunteţi Dumnezeu, mă!’’ Concluzia nu are nici o urmare, pentru că rămânem, mai departe în ’’Indiferenţă şi isterie’’, chiar dacă luăm ’’Intelectualii ca reper’’. Şi intelectualii şi profanii albfabetizaţi au dreptul să citească un ’’Jurnal cu capul în jos’’ în care vor găsi un ’’Mesaj de la un român care-şi iubeşte ţara’’. Dar ce contează?! Noi, urmaşii daco-romanilor, orişice am face, descoperim ’’Pitici pe creier de român’’, de aceea citim în neştire o ’’Scrisoare de la un Neica-Nimeni’’, descoperind, waw! că avem ’’Puterea fără putere’’ exact aici, în ’’Ţara lui Brucan’’, care, după cea a declarat că poporul este prost (stupid peuple!) şi că vor trece cam 20 de ani până ajungem la democraţie - şi s-a înşelat, din nefericire! – din cerul lui Dumnezeu se adresează românilor cu ’’Vă implor, tăceţi mai tare!’’ Noi aş! Nu-i urmăm profeţia, ci, d’al Dracu’, ne apucăm, în buna tradiţie românească, asemenea lui Dorel, să săpăm ’’Tunelul fără luminiţa de la capăt’’. Tot Dorel descoperă că trăieşte între ’’Români, o naţie cu ţara înghesuită la două capete’’, ca alte tuneluri pornite din două părţi şi care nu reuşesc să se întâlnească! Dar să revenim la lucruri serioase, nu? Hai să discutăm despre loviluţia din decembrie ’89 pe care-o descoperim ca pe ’’Revoluţia de sus în jos’’ şi când tragem concluzia din ’’Radiografia zilei-Naţiune fără raţiune’’, ne ’’Moare un scriitor’’ care ar fi putut scrie o carte ’’Bătaia de joc numită CFR’’, în care tov. Necolaiciuc ar fi putut fi personaj principal.  
 
După atâtea rele de mai sus, vine un alt moment trist: îi spunem ’’La revedere Mădălina Sandu (Comşa)’’, fostă prietenă de şotron cu Pompiliu Comşa pe când se jucau pe strada gălăţeană a Movilei. Toate acestea s-au întâmplat într-’’O lume cu războaie, morţi, minciuni, bani, corupţie, tragedii umane’’ De aceea ’’Ceva e putred în ...Paris!’’  
 
Subliniind că legăturile făcute între titlurile (marcate) ale editorialelor nu au legătură directă cu textele acestora, fiind o găselniţă literar-jurnalistică a autorului recenziei, nu-mi rămâne decât să semnez:  
 
Romică BĂLAN  
 
Referinţă Bibliografică:
POMPILIU COMŞA ‘’OGLINZILE REALITĂŢII’’ / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2537, Anul VII, 11 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!