CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Pompiliu Comșa - Oglinzile realității
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ab initio, remarcăm că domnul Pompiliu Comșa a primit în mod constant feed-back pozitiv din partea cititorilor, de la cei mai mari cărturari până la oamenii de rând, fascinați de stilul și de verbul dumnealui. Astăzi, avem prilejul de a saluta apariția celei de a 14-a cărți semnată de această personalitate marcantă a presei românești, un erudit, dovedind competență și în știința dreptului, având totodată un cuvânt de spus în viața culturală, cu precădere în literatură. Dar poate cea mai importantă calitate a domnului Pompiliu Comșa este aceea de mare patriot, în sensul pur, precum în epoca lui Mihai Eminescu, înțelegând prin aceasta să-ți iubești în chip nețărmurit țara și poporul și de a lupta pentru libertatea națională. Având un titlu sugestiv și inspirat ales – „Oglinzile realității”, cartea sa apărută la editura Pompidu din Galați, este de facto, o carte-document nu numai din prisma vieții personale, cât și din capacitatea de a surprinde realitatea cu referiri detaliate la persoane, locuri sau evenimente semnificative din societatea românească.  
 
Volumul debutează cu un interviu în oglindă impresionează prin analiza introspeției și prin sinceritate. În capitolul al doilea regăsim o serie de editoriale și articole-manifest care își propun să trezească spiritul civic. Capitolul al treilea îmbracă forma unui jurnal intitulat „Călător prin țara mea” în care autorul ne asigură de iubirea ce o poartă acestei țări și orașului Galați. Având convingerea că „a fi un bun scriitor înseamnă să încerci să nu faci compromisuri”, Pompiliu Comșa ne prezintă în această lucrare o analiză – fără pretenția de a fi exhaustivă – a realității societății românești actuale, nu înainte de a face un scurt excurs asupra vieții și operelor marilor cărturari, exempli gratia: Mihai Eminescu, Acad. Solomon Marcus, Prof. Univ. Dr. Vasile Burlui, Acad. Ioan Hăulică etc. Volumul de față se încheie cu un grupaj de recenzii elaborate cu profesionalism și obiectivitate, respectiv cu unele gânduri aforistice.  
 
În cazul în care cuvintele mele n-au fost destul de persuasive sau n-au reușit să sintetizeze importanța acestei cărți, consemnez că prefața ei poartă semnătura renumitului prof. univ. dr. și traducător Constantin Frosin, în viziunea căruia domnul Pompiliu Comșa este: „un personaj notoriu, o instituție de presă în sine, un autor prolific pe multiple planuri: fin observator al realităților gălățeano-românești, bun analist politic al politichiei de pe la noi ori de aiurea, practicând un comic de limbaj hărăzit cu simțul umorului, un tip șarmant și un strălucit causeur, capabil să trezească din amorțeală o masă de convivi prea obosiți din diverse și varii motive...”  
 
Sebastian Golomoz  
 
Referinţă Bibliografică:
Pompiliu Comșa - Oglinzile realității / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2528, Anul VII, 02 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!