CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Un sfert de mileniu de şcoală românească la Boholţ de Prof.Dr.Zanfir ILIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru noi, moldovenii şi regăţenii, Ardealul este terra miraculosa, un colţ de rai, un pământ al făgăduinţei, un exemplu şi o legendă. Pentru toţi românii, Transilvania este piatra unghiulară fără de care nu ne putem imagina România. De la marile oraşe la cel mai mic cătun din Munţii Apuseni, Ardealul ne întregeşte la propriu fiinţa naţională, iar când un ardelean „descalecă” în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, poţi fi sigur că va aduce cu el spiritul gospodarului, al lucrului cu adevărat bine aşezat la locul lui.  
 
Am avea nenumărat exemple, dar eu, astăzi, la frumos ceas aniversar, aş dori să vorbesc, pentru început, doar despre un om deosebit de drag mie, domnul inginer Vasile Joanta, unul dintre „produsele” Şcolii din Boholţ, cea pe care o sărbătorim cu acest prilej, când se împlinesc 250 de ani de la prima atestare scrisă a existenţei unei şcoli în această localitate, atestare consemnată în „Conscripţia episcopului Atanasie Rednic” din anul 1765.  
 
Primul învăţător, şi aici vreau să subliniez cum Destinul sau, prefer eu să spun, Dumnezeu ne arată semnele sale, aşadar, primul învăţător consemnat a fost un Vasile al Preotesii.  
 
Omul, scump, de nepreţuit şi drag mie, unul dintre autorii Renaşterii acestei localităţi care va împlini peste doi ani 700 de ani de la atestare, este mândru că i se mai spune în localitatea natală şi astăzi Vasile al Priotesi, ceea ce îl face, uneori, să semneze astfel diverse texte, precum prefaţa la un volum monografic intitulat „Boholţ, sat ardelean al tradiţiei, statorniciei şi speranţei”, volumul învăţătorului său Aurel Drăguş, adevărat părinte spiritual, dascăl renumit şi apreciat cu asupra de măsură de către localnici.  
 
Iată cum un Arc peste ani şi ani, peste veacuri, un Arc de Triumf al Spiritului omenesc, leagă pe primul Vasile al Preotesii de acest om între oameni, Vasile Joanta al Priotesi, astăzi om prosper şi îndeosebi performant în mediul de afaceri.  
 
Cum spuneam, Vasile Joanta a fost elev al Şcolii din Boholţ. Bazele valorice ale viitorului Om au fost puse aici. Şi nu este singura personalitate care a pornit de aici pe drumul afirmării, existând aproape 200 de persoane cu studii postliceale şi speciale, cu studii universitare, dintre care 19 doctori în ştiinţe şi 9 cadre universitare. Dacă amintim numai de Înalt Prea Sfinţitul Serafim Joantă, Mitropolitul românilor ortodocşi din Germania, Europa Centrală şi de Nord, şi spunem poate îndeajuns. Înalt Prea Sfinţia Sa arăta în „Cuvântul înainte” al monografiei amintite un fapt deseori neglijat astăzi: cultural şi educaţional, Biserica a stat la bază, deoarece, şi nu numai în cazul Boholţului, „Biserica s-a îngrijit şi de educaţia şcolară a copiilor şi a tinerilor, prin şcolile confesionale şi de meşteşuguri”, cel puţin până la unirea Transilvaniei cu Ţara Mamă. Mitropolitul îl cita pe istoricul N.Densuşianu, care a subliniat şi el rolul educativ al Bisericii, ca şi simbioza între Biserică şi Şcoală, parafrazând începutul Evangheliei după Ioan:  
 
„La început a fost Biserica şi Biserica a fost Şcoala şi Şcoala a fost Biserica.”  
 
Nici că se poate spune mai fain!  
 
Eu, ca om care m-am născut şi am crescut o perioadă la sat, pot confirma cele spuse de către învăţătorul Aurel Drăguş, care spune în prefaţa la cea de-a doua ediţie a cărţii, apărută la Ed. „Axis Libri”, editură de care sunt atât de mândru: „Nimeni din cei născuţi la sat nu poate uita casa părintească, biserica, şcoala, uliţele satului copilăriei, dealurile, pădurea cu vieţuitoarele ei, truda şi hărnicia oamenilor, tradiţiile, datinile şi obiceiurile.”  
 
Cât adevăr grăit-a dascălul prezent şi astăzi, din fericire, printre noi!  
 
Noi, orăşenii, ştim ceea ce spunea Î.P.S. Serafim: „Viaţa la ţară, într-un fel mai dificilă, este totuşi mult mai sănătoasă şi mai potrivită firii omului, care dintru început a fost făcut de Dumnezeu ca să cultive pământul.”  
 
Dar în primul rând satul este el însuşi o Şcoală care depăşeşte cu mult cei 250 de ani atestaţi în acest caz, o şcoală la care înveţi, după cum bine scria adevăratul şi mereu statornicul meu prieten Vasile Joanta, să-ţi păstrezi sufletul!  
 
Adică tradiţiile, obiceiurile, credinţa, fără de care nu am mai fi noi înşine! Şi acestea, categoric, nu ar fi posibile fără şcoală, fără dascăli, şi nu se poate să nu te gândeşti la toţi cei care se sacrifică sau s-au sacrificat pe altarul educaţiei, începând de la orice dascăl, învăţător până la marii corifei, reformatori ai învăţământului, precum au fost un Vasile Alexandrescu Urechia, Spiru Haret, Constantin I.Angelescu, acesta din urmă, foarte important şi pentru Şcoala din Boholţ, având deviza: „Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească!”  
 
Mai mult decât lăudabilă munca pe care au dus-o şi o duc cu pasiune toţi aceşti oameni, de-a lungul timpului sau chiar în zilele noastre pentru a renaşte o localitate care, am aflat cu surprindere, în anul 1900 nu avea nici un analfabet!  
 
Ce poate fi mai lăudabil şi mai frumos decât acest lucru?!  
 
Axa Boholţ-Galaţi pe care a construit-o marele om Vasile Joanta mă determină cu mândrie să spun că Galaţiul este cel mai estic punct al Ardealului! Şi prin strădaniile sale de Mecena al culturii, Vasile Joanta este un ardelean care sfinţeşte şi locul unde a fost primit, peste tot unde a poposit, cu braţele şi inimile deschise!  
 
Iată de ce este şi cetăţeanul nostru de mare onoare, un gălăţean cum puţini gălăţeni sunt!  
 
La mulţi ani, Şcoală Românească! La mulţi ani, Boholţ!  
 
Dumneavoastră, păstrătorii tradiţiei neaoşe româneşti, meritaţi tot respectul şi stima generaţiilor de acum şi ale celor care vor veni!  
 
Încă o dată, cu toată reverența:  
 
La mulţi ani școală românească! La mulți ani școală din Boholț!  
 
Mulți ani cultură și spiritualitate românească !  
 
Boholţ, 19-20 septembrie 2015  
 
Zanfir Ilie  
 
Referinţă Bibliografică:
Un sfert de mileniu de şcoală românească la Boholţ de Prof.Dr.Zanfir ILIE / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1721, Anul V, 17 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!