CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Meditație la lansarea volumului de versuri „Concert Brandenburgic” Autor Prof. univ. Dr. Vasile Burlui
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Festivitatea a avut loc recent, în sala „Unirii” a Muzeului de Istorie, la care a participat elita intelectualității, prevalent exponenți ai vieții universitare, academice și literare ieșene. 
  
După cunoașterea mea, acesta este cel de-al cincisprezecelea volum de versuri pe care, reputatul om de știință și talentatul poet Vasile Burlui îl lansează la Iași, îmbogățind astfel palmaresul operei sale literare, poetice. 
  
Exegeza, analiza acestei noi și deosebit de valoroase creații literare, a revenit unor poeți și scriitori consacrați, de mare prestigiu, precum: Ioan Holban, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Paul Gorban ș.a. 
  
Am trăit momente de elevată satisfacție spirituală, alături de un public exigent și receptiv. Această nouă întâlnire cu savantul și poetul Vasile Burlui mi-a generat profunde meditații, reflecții inerente, ad hoc, și sunt convins că nu numai mie. Acestea s-au derulat, în primul rând, în legătură cu personalitatea complexă a autorului, cu actul său de creație multivalent și mai ales cu privire la „izvorul nesecat de inspirație poetică”, dar și la opera sa științifică, prin care a adus contribuții inestimabile la afirmarea Medicinii românești, cu amplă recunoaștere internațională. 
  
În gândurile mele a stăruit și stăruie o întrebare legitimă: „Cum reușește profesorul Vasile Burlui să găsească timpul necesar pentru a se consacra, cu asemenea prestigiu, creației științifice și literare, poetice, când preocuparea sa primordială este aceea de pedagog universitar de excepțională vocație și competență, la care se adaugă, nu în subsidiar, aceea de Președinte al Universității „Apollonia”, copilul său de suflet. 
  
Iată că se poate și cheia de boltă, în descifrarea acestei performanțe se află în tainele magistrului, care ne oferă un model de consacrare, un stil de muncă sui generis, de afirmare „pe Altarul Spiritului”. 
  
Am spus și altă dată. Cred că secretul acestor împliniri multiple se află în modul său de activitate, în faptul că, la fel ca toți marii noștri creatori, din varii domenii, „s-a odihnit de muncă, prin muncă”, cum se confesa celebrul compozitor și muzician român George Enescu. Într-o poezie pe care i-am dedicat-o Profesorului Vasile Burlui, cu ceva timp în urmă, am construit următorul vers: 
  
„Prea puțină lume știe 
  
Că Profesorul Burlui 
  
Scrie versurile sale noaptea 
  
La vila din Pietrărie.” 
  
În meditațiile mele de la lansarea volumului de versuri al Profesorului Vasile Burlui și post lansare, mi-am pus problema: De ce tot mai puțini exponenți ai clasei politice, ai vieții noastre social-umane sunt prezenți la asemenea manifestări literare, culturale, științifice, nu le onorează cu participarea lor? 
  
Trăim într-o societate sfâșiată de contradicții, confruntări acerbe și interese meschine, în care prevalează tendințele mercantiliste, ale parvenitismului, ale acaparării prin fraudă a bogățiilor statului, a secătuirii visteriei naționale și, totodată, a unor vindecațiuni distructive, a promovării unor aserțiuni malefice, de destabilizare a națiunii: „Divide ut regnes”; „Bellum omnium contra omnes”; „Homo homini lupus” ș.a. 
  
Ei bine, într-un asemenea climat social-uman reprobabil, distructiv, poeți și scriitori, oameni de știință de talia Profesorului Vasile Burlui, își consacră o bună parte din timp elaborării unor opere, care vin să armonizeze relațiile interumane, să promoveze spiritul patriotic generos constructiv, sentimentul de dragoste și prețuire pentru valorile perene, culturale, naționale și universale și disprețul, dezavuarea pentru non valori. În acest sens, în recentul volum „Concert Brandenburgic”, al Prof. univ. Vasile Burlui, regăsim o pleiadă de poezii, care se încadrează incontestabil în aria tematică susmenționată, dintre care cităm: „Statuile Cetății”; „Iubirile eterne”; „Parfumul anilor ce-au fost”; „Timpuri”; „Quo vadis?”; „Iubirea noastră”; „Gânduri nerostite”; „Chemări automnale”; „Muzica astrală”; „Patriotism demodat”; „Colind”; „Concert Brandenburgic”. 
  
Iată o mostră de versuri care vin să ne sensibilizeze starea de spirit, prin muzică clasică, să ne scoată din cotidianul banal și malefic: 
  
„Concertul lui Bach s-ascultăm împreună, 
  
Ascunși sub un cer luminat și liturgic 
  
Suspendate-n arpegii rămână 
  
În genunchi s-ascultăm Concert Brandenburgic”. 
  
Aș întregi argumentația mea adăugând, spre exemplificare, și poezia: „Eine kleine nachtmuzik”, cu mesajele sale elevate. 
  
Ceea ce impresionează chiar de la prima lecturare a volumului este cultura generală impresionantă a autorului, așa cum am semnalat și-n alte exegeze, o cultură ce are drept postament acumulările pertinente din perioada liceului și a facultății, când s-a afirmat ca un reper, un model în rândurile colegilor. Dar și-n contemporaneitate, poetul Vasile Burlui se distinge, în mod eclatant, ca un meloman împătimit și consecvent, prin organizarea de concerte și recitaluri. 
  
„Felix qui potuit rerum cognascere causas.” 
  
Repet ceea ce am transmis într-un scurt mesaj, la sfârșitul festivității de lansare a volumului de versuri susmenționat: „Vă mulțumim, stimate savant al Medicinii românești și foarte înzestrat, talentat poet al plaiurilor moldovene, pentru «hrana spirituală» pe care ne-ați oferit-o”. 
  
Prof. univ. Dr. Doc. Constantin Marinescu 
  
Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova 
  
Referinţă Bibliografică:
Meditație la lansarea volumului de versuri „Concert Brandenburgic” Autor Prof. univ. Dr. Vasile Burlui / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1668, Anul V, 26 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!