CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Deznaționalizarea și maghiarizarea românilor din Ardeal prin Biserică și Școală, înainte de 1 Decembrie 1918 Autor: Ion Străjan
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzie de Prof. univ. Dr. Constantin Gh. MARINESCU 
  
Cu mare satisfacție am primit o nouă lucrare de Istorie a Românilor, scrisă de reputatul publicist, istoric și economist, profesorul Ioan Străjan, Președintele Fundației „Alba Iulia” și Directorul valoroasei reviste cu același titlu. 
  
Lucrarea apare cu subtitlul: „Adunarea de protest de la Alba Iulia, din 29 mai 1922, împotriva înființării Episcopiei greco-catolice maghiare la Hajdu-Durog” și a văzut lumina tiparului în anul 2014, la prestigioasa Editură „Tipo Moldova” din Iași, în colecția „Omnia. Carte de Istorie”. 
  
De la început doresc să subliniez că este de bun augur colaborarea dintre cele două mari citadele ale Unionismului Românesc, Alba Iulia și Iași, într-un domeniu mai puțin bătătorit, și anume publicistica istorică. 
  
Lucrarea profesorului Ioan Străjan vine să pună în relief, cu pregnanță, locul și rolul său în cunoașterea aprofundată și afirmarea valorilor istoriei naționale, a problemelor cardinale din domeniul Spiritualității românești. 
  
Profesorul Ioan Străjan este, în viziunea mea, nu numai un istoric și publicist competent, cu viziune pluridisciplinară, ci și un patriot învederat. Autorul abordează subiecte de mare semnificație, mai puțin cercetate în literatura contemporană, cu privire la istoria zbuciumată, impresionantă a românilor transilvăneni, făcând apel la o documentare excepțională. 
  
Subiectul lucrării de față vine să restabilească un mare adevăr istoric și anume faptul că deznaționalizarea românilor din Ardeal nu s-a făcut numai pe cale administrativă, ci și prin Biserică și Școală, mai ales după Pactul dualist din anul 1867. 
  
Profesorul Ioan Străjan a cercetat o vastă arhivă pentru a demonstra opresiunea la care au fost supuși românii de către Imperiul austro-ungar, mergând până la deznaționalizare, inclusiv prin intermediul Bisericii și al Școlii, mai ales în timpul guvernării represive a lui Apponyi. Este meritul autentic, incontestabil, al profesorului Ioan Străjan, de a prezenta și reacția fermă a românilor ardeleni la actele abuzive de deznaționalizare ale guvernului de la Budapesta, inclusiv prin intermediul exponenților Bisericii și ai Școlilor de stat. În acest sens, sunt relevate Memoriile, Protestele, Discursurile conducătorilor populației românești majoritare din Transilvania, rolul proeminent al unor personalități de notorietate în dezavuarea politicii agresive antiromânești și solidarizarea opiniei publice europene cu cauza dreaptă a românilor ardeleni. 
  
Lucrarea expune, in extenso, Răsunetul Adunării de Protest de la Alba Iulia, din 29 mai 1912, împotriva înființării Episcopiei Greco-Catolice de la Hajdu-Durog, prin care guvernul maghiar urmărea să subordoneze direct, majoritatea parohiilor greco-catolice din Ardeal, inclusiv cele românești. 
  
La acest protest de răsunet european, au participat peste 20.000 de români greco-catolici, în frunte cu personalități de prestigiu, cum sunt: Episcopul Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, George Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Teodor Mihali ș.a.. 
  
Autorul acestei inestimabile lucrări de referință a cercetat, cu acribie, nu numai arhivele timpului, pe baza cărora ne-a expus manifestările antiguvernamentale susmenționate, ci și presa vremii: „Telegraful Român”, „Luceafărul”, „Unirea” ș.a., care au publicat ample informații cu privire la adunările de protest din anul 1912 și ulterioare, au reprodus pasaje din cuvântările liderilor protestatari împotriva politicii de deznaționalizare și maghiarizare a românilor, inclusiv prin intermediul Bisericii greco-catolice maghiare și a Școlilor de stat. 
  
Considerăm că lucrarea domnului Prof. Ioan Străjan este de o valoare excepțională pentru cunoașterea trecutului nostru istoric, a luptelor și jertfelor poporului român pentru a-și conserva identitatea națională și a promova, materializa idealul suprem al Unității Naționale. Ea vine să îmbogățească substanțial istoriografia națională, să pună în relief momente de însemnătate cardinală din confruntarea înaintașilor, a românilor ardeleni, cu politica agresivă a guvernelor de la Viena și Budapesta, ceea ce trebuie să constituie un exemplu elocvent de demnitate, fermitate și de conștiință națională, pentru România contemporană. 
  
Referinţă Bibliografică:
Deznaționalizarea și maghiarizarea românilor din Ardeal prin Biserică și Școală, înainte de 1 Decembrie 1918 Autor: Ion Străjan / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1646, Anul V, 04 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!