CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

AM PRIMIT, AM CITIT, AM SCRIS (IN MEMORIAM) Stăpânul secretelor lui Ceauşescu. I SE SPUNEA MACHIAVELLI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Bertea 
  
Pe ultima sută de metri a trecutei veri, fostul ministru de externe al României într-o bună parte a regimului Ceauşescu, ŞTEFAN ANDREI, a trecut la cele veşnice. Se spune că, după Nicolae Titulescu, ţara n-a mai avut un alt exponent de acest calibru în reprezentarea în afară. Cred şi eu că aşa este, iar dacă voi fi acuzat că sunt un nostalgic – mi-o asum. Dacă nu – nu! Răposatul Ştefan Andrei – pe care am avut ocazia să-l cunosc acum 27-28 ani într-o activitate comună la fosta Divizie 67 Mecanizată (Mare Unitate militară pentru necunoscători) Brăila (pe atunci eu fiind ofiţer activ al Armatei României) – chiar a fost un Om. Dar mai cu seamă un diplomat adevărat care a dus România în cele mai înalte cercuri ale politicii mondiale a anilor 1970 – 1980. Epigonii celui care nu mai este, sigur sunt invidioşi pentru ce-a putut crea, în epocă, ministrul de externe „Ceauşist”. Am pus ghilimele special, pentru a remarca faptul că Ştefan Andrei, înainte de a fi comunist, a fost român. Am parafrazat, astfel, spusele unui alt român executat pe 17 aprilie 1954 de ’’puterea populară’’ instaurată de tancurile Maicii Rusia – Leontin Sălăjan, fost ministru al Justiţiei aderent la mişcarea comunistă, dar din poziţia unui intelectual şi chiar apreciat post-mortem. Am simţit nevoia să fac aceste consideraţii înainte de a trece la prezentarea volumului – fluviu – interviu realizat de D-na Prof. LAVINIA BERTEA acum vreo trei/patru ani. Volumul are 329 de grame greutate şi un cotor gros de 2,8 cm. Atenţie! Nu se poate citi în autobuz/ maxi taxi de Galaţi: lucrarea trebuie digerată pe îndelete, seară de seară la lumina veiozei, pentru că naşte suficiente motive de meditaţie înainte de a adormi... Cu tot cu „Indice de nume” [care, în sine, acoperă 7 pagini şi cuprinde o adevărată enciclopedie a personajelor comuniste de la înfiinţarea mişcării bolşevice în România (la 9 mai 1921) până în zilele realizării interviului (!), utilă cunoscătorilor şi nu numai) şi „Cuprins”, volumul numără 511 pagini. Pagini pline de adevăruri pe care, cu siguranţă, cei mai mulţi dintre noi nu le-am cunoscut (mă refer la cei cu părul cărunt/ alb care am trăit vremurile de până la 1989. Despre cei cu părul negru – nici nu mai vorbesc!...) 
  
Ştefan Andrei – adică Excelenţa-Sa, Domnul Ştefan Andrei – şi-a pus sufletul (atât cât a ştiut, desigur, că poate să-l pună, cei vreo 50 de ani de secretizare netrecând, încă, în corpusul lor), pe tava acestei lucrări memorialistice provocate, ca o glicemie, de D-na Lavinia Bertea. Sunt convins şi simt că printre rândurile vorbite, a mai transmis ceva... un „ceva” care va fi dezvelit peste, de acum încolo, alţi 10-20 de ani... Fostul (şi alt-adevăratul) ministru de Externe începe destăinuirile cu „AUTOBIOGRAFIE”. Nici nu avea cum să spună „Curriculum vitae”, că ar fi părut fariseu. Or, de la înălţimea vârstei, poziţiei şi caracterului Domniei-Sale, sunt convins că n-ar fi acceptat sub nici un chip acest termen. Şi-a detaliat viaţa aşa cum a fost de la 29 martie 1931, până la 5 decembrie 1959, documentul fiind obligatoriu pentru intrarea în partid (evident, fostul Partid Comunist Român). 
  
Citez, mai la vale, câteva titluri din cuprinsul lucrării, titluri care cred că sunt incitante prin numele la care fac trimitere: „Predecesorii – Maurer, Mănescu, Macovescu”; ’’Mămăligarii nu sunt o naţiune, ci o curvă”, zicea Hruşciov»; «Dizidentul Pacepa şi marginalizaţii Trofin, Iliescu, Burtică”. Fostul ministru de Externe a mai pus în volum, în Anexele 1 şi 2 şi în tabele cu indicatori econimici documente în stenogramă din şedinţele C.P.Ex. (Comitetul Politic Executiv) al PC.R. Cine este curios să vadă cum se desfăşura o asemenea activitate care hotăra viitorul României pe termen scurt, mediu sau lung să caute la pagina 458. Dacă vreţi să aflaţi amănunte despre fosta putere comunistă şi despre cei care au pus-o în operă citiţi cartea. Dacă vreţi să faceţi cunoştinţă cu un adevărat Ministru de Externe din perioada (aşa-zis) comunistă – citiţi cartea. Dacă vreţi să cunoaşteţi şi alţi miniştri de externe – căutaţi-i în epoca capitalistă (sic!) postdecembristă. Şi mai observaţi rezultatele politicii externe româneşti din ultimii 25 de ani. Deh! Categoria „alţi miniştri de externe”... Ca pe un corolar, reproduc în încheierea acestei cronici părerile scrise de două personalităţi pe contracoperţile 1 şi 4 ale volumului. 
  
Academician Dan Berindei: «Unul dintre cei mai eficienţi, înzestraţi şi inteligenţi demnitari’’. Eu cred că Ştefan Andrei a reprezentat în momentul istoric respectiv, unul dintre cei mai înzestraţi, eficienţi şi inteligenţi demnitari, un demnitar care a ştiut să strunească, să spun aşa, în condiţii destul de complicate, politica externă a unei ţări ca România, care a avut întotdeauna multe probleme de rezolvat. În calităţile pe care le-a avut cred că el şi-a îndeplinit misiunea la parametrii care erau necesari. Şi, mai trebuit spus, este unul dintre cei care s-au singuralizat, dincolo de sistem, ca oameni într-adevăr remarcabil şi care şi-au îndeplinit sarcina vieţii”». 
  
Teodor Meleşcanu: «Un politician de mare fineţe’’ L-am respectat pe domnul Ştefan Andrei ca pe un om deosebit; un politician de mare fineţe, şi nu un politician bazat doar pe instinct, ci pe o cultură politică foarte vastă. Este unul dintre puţinii miniştri de Externe care nu numai semnau, dar mai şi citeau foarte, foarte mult. Din punctul meu de vedere, consider că a fost una dintre personalităţile extrem de importante ale diplomaţiei, nu numai româneşti, ci şi ale diplomaţiei la nivel regional şi internaţional..’’. 
  
Dacă unor cititori sau gânditori sau oameni politici sau cetăţeni din „mahalaua inertă” (după cum spunea dl. Baconski pe când mai era şi el) nu le vine bine la stomac această cronică – este, deja, problema Domniilor-Voastre. După cum aţi văzut supratitlul rubricii, eu „Am primit, am citit, am scris’’. 
  
Eu, Romică BĂLAN 
  
Referinţă Bibliografică:
AM PRIMIT, AM CITIT, AM SCRIS (IN MEMORIAM) Stăpânul secretelor lui Ceauşescu. I SE SPUNEA MACHIAVELLI / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1481, Anul V, 20 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!