CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Scrisoare de la Neica Nimeni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este plină România de mitici care se luptă pentru putere chiar în aceste momente. În vară, căldura, ca o toropitoare viplă, a lovit nu numai punctele cardinale, coada ei atingând şi lumea politicii. Trebuie să rămânem treji şi la propriu şi la figurat. Chiar dacă pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii. Ridic privirea, pe bolta cerească nici măcar un nor, numai stele căzătoare. Mi-aduc aminte de tragedia decapitării celui dintâi unificator de ţară şi mă întreb, ca patronul meu de ieri şi de totdeauna, Adrian Păunescu, unde vor fi fost românii, când s-a întâmplat nu numai nenorocirea Voievodului, ci ruptura încă o dată a trupului ţării. Să nu uităm că trupul lui Mihai Vodă nu a mai fost descoperit pe Câmpia de la Turda, unde istoria consemnează evenimentul. De aceea salut, prin aceste rânduri gălăţene, în prag de nou Congres al Spiritualităţii, acţiunile Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, purtătoarea de ideal naţional al lui Nicolae Iorga, care, mai întâi în 2001, a înfăptuit , cu sprijinul Patriarhiei şi al Ministerului Apărării Naţionale, un reprezentativ periplu legat de toate aşezările prin care a trecut şi luptat Mihai Viteazul pentru a se înscăuna ’’al tuturor românilor’’, la 27 mai 1600, sub titulatura ’’Io, Mihai Viteazul, din mila lui Dumnezeu Domn al Ţării Româneşti şi al Ardealului şi al Moldovei’’. Racla-cenotaf a fost predată de organizatorii stăreţiei şi Episcopiei îngrijitoare a Mănăstirii Dealu, pentru a fi pururea pomenire. Şi iată că, nu cu mult timp în urmă, se anunţa o senzaţională descoperire - un mormânt ce adăpostea nişte oseminte, posibil trupul lui Mihai Vodă. În miez de august s-a pornit spre locul cu pricina, Mănăstirea Plăviceni din judeţul Teleorman. Erau acolo oseminte fără cap, claviculă şi câteva coaste. Cert este că aici, Mihai, pe atunci ban al Craiovei, avea pământuri, întrucât sunt atestate de ’’Pravila lui Mihai Vodă Turcitul’’ la 1588. După asasinarea domnitorului-unificator al Ţărilor Române la 19 august 1601, Doamna Stanca, neavând unde să fugă, va ajunge la Plăviceni. Unde e posibil să-şi fi aranjat o chilie, ca lăcaş de rugăciune şi candelă a recunoştiinţei românilor. 
  
Simt atâtea mistere drapate de cuvintele aşternute încât, ca un Neica Nimeni ce sunt, complice al cuvintelor şi tăcerilor, mă opresc din meditaţie şi neavând bani de timbre, lipesc cu scuipat scrisoarea fără adresă ce v-o trimit public. Încerc să mă prefac că trece timpul în favoarea mea, dar de 24 de ani cam bate vântul. Buletinele de ştiri se mint şi ne mint fără ruşine. La televizor când cretinism, când ruşine, dar întotdeauna hoţii şi cinism. Plâng şi mă plâng. 
  
Cu plecăciune, 
  
Prof. univ. Asoc. Pompiliu COMŞA, Universitatea ’’Apollonia’’ Iaşi 
  
Referinţă Bibliografică:
Scrisoare de la Neica Nimeni / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1399, Anul IV, 30 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!