CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Cuvinte >  
Autor: Petruş Andrei         Ediţia nr. 1693 din 20 august 2015        Toate Articolele Autorului

Petruş ANDREI - POETA DORINA STOICA – CÂND NU TE IUBEAM

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitoarea Dorina Stoica se prezintă în faţa cititorilor de toate vârstele cu o antologie de autor („Când nu Te iubeam”, Editura PIM, Iaşi, 2014). Volumul, după mărturisirea autoarei, cuprinde poezii selectate din cărţile: „Daruri”, Editura Cronica, Iaşi, 2009; „De la poezie la rugăciune”, Editura Sfera, Bârlad, 2010 şi „Izvorul îndepărtat”, Editura PIM, Iaşi, 2011, precum şi poezii nepublicate în volum, ci doar în reviste şi antologii.  
 
Un colectiv meritoriu a contribuit la această nouă apariţie editorială: corectura şi lectori de carte: Geta Modiga şi Mariana Sava; grafica: Valentin B. Neagu şi „Un cuvânt de învăţătură” de părintele Ciprian Grădinaru.  
 
Cartea de faţă tratează liric două momente existenţiale: de dinainte şi de după revelaţie. „Când nu Te iubeam”, Doamne, se spovedeşte autoarea, „lut şi ţărână eram”. Ea se desprinde de tină şi se înalţă, prin dragoste christică, în lumea spirituală. Este vechea luptă cantemireană din „Gâlceava înţeleptului cu lumea sau giudeţul sufletului cu trupul”. Acesta din urmă, gazdă temporară a sufletului, este plin de păcate iar lumea a fost, este şi va fi întotdeauna rea şi plină de ispite. Una dintre poezii este intitulată chiar „Trup şi suflet”.  
 
În copilărie şi adolescenţă. Dorina Stoica iubea „o floare”, „un copac”, apoi „o mulţime de păsări”, „străzile oraşului” şi „grădina cu cireşe coapte”; iubea viaţa şi plăcerile ei dar „raza de soare” „intrată pe geamul îngust/ din biserica veche” era într-atât de strălucitoare încât a dorit să se facă „Lumină” prin harul divin cu care a fost înzestrată.  
 
Creaţiile din această antologie sunt rod al meditaţiei, al reculegerii, al rugăciunii, al lecturilor din cărţile religioase, al credinţei sale în existenţa divinităţii.  
 
Construite pe ideea argheziană a dialogului cu divinitatea, aceste creaţii pledează în favoarea trăirilor sufleteşti şi condamnă fiinţele care sunt robite trupului. După inflaţia postmodernistă cu versuri de apă tulbure, se simţea nevoia de poezie limpede ca apa de izvor în care să se audă distinct glasul conştiinţei şi credinţei. Nostalgia după „Raiul pierdut” este înlocuită de poetă cu bucuria regăsirii lui; pentru asta însă sunt necesare „Rugăciunile” şi „Euharistia”. Însufleţită de „Nădejde, Credinţă şi Dragoste”, Dorina Stoica se bucură că „Mai e credinţă” la noi şi scrie o „Rugăciune de iertare” aşteptând cu evlavie a cerului „Binecuvântare”. Unele rugăciuni portretizează monahi: „Rugăciune pentru duhovnic”, „Părintele Ilie Cleopa”, „Rugăciunea lui Agatonie”. Pledoaria poeziei în favoarea credinţei ortodoxe se încheie apoteotic îndemnând pe drept credincioşi „Rămâneţi în biserica ortodoxă străbună!”  
 
Însoţită mereu de „Îngerul păzitor”, Dorina Stoica năzuieşte „Spre lumină”, rugându-se de bunul Dumnezeu: „Am strigat spre Tine, Doamne!”, „Tu poţi , Doamne!”, „Fă-mă, Doamne, vas sfinţit”, „Vino, Doamne!”, „Doamne, dă-mi răbdare”, dar şi de Maica Domnului: „Maică, Tu ştii durerea mea”, „Venim la Tine, Maică!”, „Rugătoare, Maica Sfântă”, „Maica Lacrimilor” şi de Mântuitor: „Iisuse, preadulce Hristoase.”  
 
Multe dintre poeme sunt reuşite, memorabile chiar: „Acasă”, „Poetul”, „Ce preţ are o poezie”, „Fă-mă, Doamne, vas sfinţit”, „Rugăciune de iertare” şi multe altele. Deşi ştiu că poeţii sunt „genus irritabile”, totuşi îmi fac datoria de critic dar cu bună credinţă şi cu duhul blândeţii. În versul al treilea din poezia „Ajută-mă să iert” (p.65) „întruna”, însemnând „mereu” se scrie legat. Poezia „Rugăciune” ( pp. 80-81) de factură populară, scrisă în ritm trohaic, având un picior metric de şapte silabe are câte un picior care şchioapătă: „Dă-mi-l mie cât (mai) sunt” şi „Tată, Fiu (drag) şi Duh sfânt” ar suna armonios. ( La o reeditare, poeta Dorina Stoica ar putea ţine seamă de aceste mici observaţii.)  
Poezia „Binecuvântare” aduce aminte de „Cartea de învăţătură” a mitropolitului Varlaam şi de „Psaltirea pre versuri tocmită” a mitropolitului Dosoftei, fiind o rugă adresată Maicii Domnului: „Vreau să viersuiesc/ Cu glas îngeresc/ Într-o zi de vară/ Când plouă cu flori/ Răsari, Maică, în zori// (…)/ Tu eşti Maica vieţii,/ Albă iasomie/ Maică poezie,/ Apă ne-ncepută/ Rugă ne-ntreruptă//”.  
 
Într-o lume aflată într-o inexorabilă degradare, în care prostituate de lux şi infractori devin „oameni politici” şi se ascund în Parlamentul ţării, când chiar poeţii îşi află inspiraţia în „groapa de gunoi a lui Ouatu”, izvorul poeziei Dorinei Stoica este omul credincios, însufleţit de nobile idealuri şi cuprins de sentimente înălţătoare ca ortodoxismul, mila, altruismul, fapta bună, dragostea faţă de ţara care l-a născut, faţă de aproape, faţă de slujitorii bisericii, faţă de familie etc.  
 
Spre deosebire de scrierile unor autori care nu pot fi citite noaptea, poeziile Dorinei Stoica pot fi citite în toate momentele zilelor şi nopţilor din marea noastră trecere. Cartea sa este mai mult decât necesară pentru educaţia moral-creştină a contemporanilor şi a generaţiilor care vor veni. Şi pentru că face bine sufletului, încheiem cu un mic fragment din rugăciunea: „Vino, Doamne!”  
„Vino, Doamne, mă ajută să cunosc, să înţeleg  
Şi cu fir de rugăciune de Tine viaţa să-mi leg.  
Vino cu prinos de slavă, cu iubire, cu iertare,  
Doamne, vino de mă scoate din păcat, din întinare.”  
 
Petruş ANDREI  
Puieşti, Vaslui  
20 august 2015  
Referinţă Bibliografică:
Petruş ANDREI - POETA DORINA STOICA – CÂND NU TE IUBEAM / Petruş Andrei : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1693, Anul V, 20 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Petruş Andrei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petruş Andrei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!