CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

CONFESIUNE - VOL. VI - XXV
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONFESIUNE – Vol. VI  
  
(XXV.)  
  
 
  
"Doamne! Tu știi rostuirea tuturor celor izvodite din neîncetata curgere a Înțelepciunii Tale! Noi oamenii, nu putem pricepe, pe toate acestea! Slăbiciunea și neputința noastră, o mărturisește! Ne naștem într-o lume în care aproape toți, nu mai creștem în credința cea adevărată, legănându-ne!.. Mai nimeni, nu citește pruncilor, rugăciunile sfinților, - cum nici cântările care cu arderea stihurilor Te mărturisesc! Într-o lume din care glasurile copilașilor, nu se mai ridică din leagăn, a Te slăvi, o, Doamne, Doamne, Doamne, câtă nefericire!..  
  
Întețitu-s-au lucrările vrăjmașului diavol, asupra lumii aceste, - dară și clopotele, plângând morții, și chemând pre viii, viază în sufletele binecredincioșilor! Precum albinele la stuparniță, se adună, cu mic, cu mare, din toată neputincioșia lor, din toată deznădăjduirea lor, pășind pragul Bisericii Tale, sfințindu-se, - iar îngerii tăi, chipuri luminoase, împărtășesc, pe pământ, mulțumindu-Ți! Jertfa Ta, Doamne, pretudindeni, Te binevestește în inimile pe care doar Tu, Împărate Ceresc, cercetându-le, le cunoști nefericirea! Fericitu-s-au, unii și alții, preamărind Numele Tău!.. Slavă Ție, Treime Sfântă, slavă Ție!..  
  
Miluiește-ne, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeule, cu mare Mila Ta!.. Suntem prea mici, a Te cugeta, într-aceste vremuri întunecate!.. Le întunecăm noi, cu neputința de a Te cunoaște!.. Noi nu înțelegem Jertfa Ta, cu adevărat! LEGE a Legilor tuturor legilor, da-Tu-ne-ai, o, Doamne, a ne iubi unii pre alții, iară noi nu mai înțelegem smerenia, ca să putem împlini, toate cele ce voiești, așa cum se cuvin. Și dacă nici strădania, nu ne-o putem însuși, nemaifiind nevoitorii de altădată, ori cucernicii rugători, dintr-o lașitate, nici a Te mărturisi, oare, să nu mai fim în stare?! Ori Tu, Doamne, Te mărturisești Singur Unul Dumnezeu Întreit, tuturor! Te binevestești în fiecare clopot care ne cheamă, pe toți, a Te mărturisi, - și nu doar atunci, în Ziua Ta, a odihni, în sufletele noastre neputincioase, ci și tainic, chemându-ne, ai Tăcerii, în orice clipă a timpului pe care ni l-am măsurat, dintr-o vremelnicie! Cine, Doamne, să poată înțelege, cu adevărat, toate cele petrecute în chip nevăzut nouă, - cei care am devenit robii simțurilor – nu mai putem recunoaște nici măcar obârșia, din care ne tragem?! Să fie, oare, acestea, nu doar strigătele deznădăjduite, de prin cetăți, ori din sfaturi!? Să fie, oare, și altăceva, în afara părelniciei deșarte, care să mă fi cuprins?!  
  
Și totuși...  
  
În lumea aceasta, toate au rostul lor! Cu fiecare clipă care trece - și nici a măsura-o, cumva, deși fiind înconjurați de toate aceste invenții mărețe, care nu doar că Te-ar mărturisi, fără ca noi să putem recunoaște consistența tuturor lucrurilor, - ne apropiem de marele dascăl și profet, al neamurilor, spre care preotul aplecându-se, rostește binecuvîntarea de pe urmă, când toți, înlăcrimați, a ne plânge, pe rând, deîmpreună cu odihnitoarea maramă albă, scoborându-ne, dintr-o funie, tot mai jos, tot mai jos, în lumea care pare a se îndepărta, întristată!.. Și totuși, chiar acolo, de vorbă atunce, cu moartea, se înfățișează și îngerul păzitor, a ne duce apoi, prin locurile pe unde am petrecut, ori spre cele care ni le vom dobândi, ca după cele lucrate: un rai înmiresmat, întru odihnirea preabinecuvântatei Tăceri a Gurii Tale, sau, spre muncile veșnice, subt sigilul pierzării!.."  
  
 
  
[]  
  
CONFESIUNE – Vol. VI  
  
2018 - 2019 ©Th3Mirr0r  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFESIUNE - VOL. VI - XXV / Petrea Marian Iulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3819, Anul XI, 15 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Petrea Marian Iulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petrea Marian Iulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!